A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Cseh Anetta cikkei

Gabona felsőfokon

A köles méltatlanul elfeledett gabona. Sokaknak elsőre talán a madáreleség jut róla eszébe, pedig sokoldalú, rengeteg kedvező élettani hatással bíró ősi tápláléka az emberiségnek. És nem csak egészséges, szépít is.Egy kis kölestörténelemAz ősi kínaiak a kölest a rizs, a búza, az árpa és a szója mellett az öt szent növény közé sorolták....

Tovább olvasom

Kénes könnyfakasztó

Régen a földet művelő ember alapvető táplálékát, a szalonnát általában hagymával fogyasztotta, így könnyebben dolgozta fel szervezete a zsírt. Persze, ezt mindnyájan tudtuk eddig is. De vajon azt tudják-e, hogy a hagyma hajhullás ellen is jó, vagy hogy létezik egy fűszer, ami semlegesíti a hagymás leheletet?Téli csodaszerHideg estéken érdemes hagymateát kortyolgatni, hiszen segít a betegségek...

Tovább olvasom

Évezredes hagymamánia

'A hagymához is hagymát eszem' - mondta Kabos Gyula a Hyppolit, a lakáj című filmben. Az örökzöld mondat nagyon is igaz, hiszen évente fejenként 6-7 kg hagymát fogyasztunk el. Ez az egyik legkedveltebb és legősibb, több mint ötezer éve termesztett és fogyasztott növénye az emberiségnek.Erőt adó címernövényA hagyma Ázsiában őshonos, innen terjedt el az egész világon....

Tovább olvasom

Patás gyógyítók

Az angol York kolostor szerzetesei kétszáz évvel ezelőtt azt mondták, hogy a lelki és testi sérülteken legjobban egy ima és egy állat segít. Ezt a régi bölcsességet a mai tapasztalatok és kutatások is megerősítik, hiszen egy állat érintése, de sokszor a puszta jelenléte is jótékony, sőt, gyógyító hatással van az emberekre....

Tovább olvasom

Aranyalma Amerikából

A világon az egyik legkedveltebb zöldségféle a paradicsom, amit egész évben szívesen fogyasztunk. A burgonyafélék családjába tartozik, távoli rokona a paprikának, a padlizsánnak és a krumplinak is. Már a neve is ígéretes, hiszen az Édenkert jut róla eszünkbe. Nem véletlenül: nálunk a paradicsom almája, a paradicsomalma kifejezésből rövidült....

Tovább olvasom

Gyümölcsös nagyisütik

Tombol a nyár, egyre többféle gyümölcsöt kínálnak a piacok standjai. A számtalan elkészítési és felhasználási mód közül most a nagymamám szakácskönyvéből ajánlok néhány süteményreceptet a piros gyümölcsökhöz - és persze az éhes unokákhoz.Tejfölös-gyümölcsös süteményGyerekkoromban minden vasárnap, de csak és kizárólag...

Tovább olvasom

Nincsen nyár dinnye nélkül!

Ha nyár, akkor görögdinnye. Az évszak egyik jelképe ez a piros húsú, zöld héjú, nagy, kerek - ellentmondásos - gyümölcs, ami a tökfélék családjába tartozik, legközelebbi rokonai - az uborka, a cukkini és a tök - mind zöldségek, a dinnyét mégis gyümölcsnek tekintjük.Gördülő fáraóEllentmondásos a neve is: görögdinnye....

Tovább olvasom

Készítsünk fagyit!

A kínaiak már ötezer évvel ezelőtt is fogyasztottak fagyit. Vagyis az elődjét. Akkor még hóból, tejből és gyümölcsökből készült az édesség, mely a gazdagok kiváltsága volt. Hazánkba az 1800-as évekre érkezett meg a hűsítő finomság, és hamar népszerűvé vált.A korábban jegeczedett tejhabnak és hideg nyalatnak nevezett csemege ma már megszámlálhatatlanul sok ízben és...

Tovább olvasom

Mártogassunk!

Ha vendégeket várunk - akár felnőtteket, akár gyerekeket - pillanatok alatt készíthetünk mártogatós szószokat, melyek azon kívül, hogy finomak, színes kis tálkákba adagolva nagyon mutatósak is. Kínálhatjuk őket chipsszel, keksszel, ropival, csíkokra vágott zöldségekkel, zellerszárral vagy grissinivel - amiből rengetegfélét lehet kapni a boltokban, de akinek van kedve, azt is könnyedén...

Tovább olvasom