A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A bőrünkre megy

A bőrünk egyfajta védelemként szolgál a külvilággal szemben, de mi van akkor, ha ez a védelem meggyengül? Mivel jár a csalánkiütés, az ekcéma, a pikkelysömör, a vitiligo és még sok más, ami testünk akármelyik pontján megjelenhet, ezzel megkeserítve a mindennapjainkat. Hogyan lehet kezelni ezeket a kellemetlen tüneteket? Mi a kialakulásuknak a lelki háttere? Különböző bőrbetegségekkel küzdő vendégeink mesélnek ma nekünk erről: Bakos Zsuzsi, Széles Adrienn és Szarvas Ildikó. Meglepetés férfi vendégünk szerint az önelfogadáshoz szükség van külső támogatásra is.

Pszichoszomatika

A pszichoszomatika a testi tüneteink lelki hátterével foglalkozó tudomány. Bőrünk a lelki problémáinkat kommunikálhatja a külvilág felé. Ilyen tünet lehet a serdülőkorban kialakuló pattanásos bőr is. Küzdünk a szabadságunkért, ki akarunk bújni a bőrünkből, felvesszük a "harcot" a világgal. A pikkelysömör kialakulásának gyakori lelki háttere az, hogy a kritikai érzékünk miatt sikertelen az ideáinknak való megfelelés. A saját magunk felé támasztott elvárásokat nem tudjuk teljesíteni. A bőrbetegség az elszigetelődést szimbolizálja, mi több sokszor a környezet fizikai eltávolodásához vezet. Kálmár János, aki a pszichoszomatika szakértője azt mondja, hogy a bőrbetegségekkel igenis meg lehet küzdeni. Az első lépés az, hogy szembe kell néznünk önmagunkkal, meg kell tanulnunk elfogadni a testünket. 
A gyógyszerek szedése sokszor csupán tüneti kezelés. A legfontosabb az, hogy megtaláljuk a betegségünk miben is gyökerezik, s e felett nem győzedelmeskedni kell, hanem megérteni azt. Amikor megértjük, hogy miért is alakult ki, honnan jött, akkor rájöhetünk arra, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy a valódi okot felszámolhassuk. Tanuljunk meg olvasni testi jeleinkből!

 

 

Kapcsolódó cikkek: