N. Kovács Barbara cikkei
2020. december 23. | Írta: N. Kovács Barbara | mangó, sonka, avokádó, mozzarella, almás pite, vendégváró falatok, különleges szendvicsek, mini mogyorókrémes crossaint, karamellszósz, vanília fagyi, félkész sütemény, sós rudak
A december az ünnepek ideje. Éppen ezért a nagy sütések és főzések időszaka is ez, de miért ne lehetne egy kicsit kevesebb konyhában töltött idővel megúszni? Persze a minőségből és az ízekből egy cseppet sem engedve. Ehhez ajánlunk most egészséges és villámgyorsan elkészíthető "bemelegítő" falatokat.Hozzávalók: 1 csomag vajas tészta, 6-7 közepes alma, 15 dkg cukor, 3 teáskanál fahéj, 1...
Tovább olvasom
2020. november 23. | Írta: N. Kovács Barbara | naspolya, naspolya érése, naspolya receptek, nespolya dzsem, naspolya zselé
Késő ősszel szüretelik, de frissen ehetetlen. Hagyni kell állni ahhoz, hogy megpuhuljon. Amikor már fogyasztható és megérett, úgy néz ki, mintha megromlott volna. Szottyos, barna, ám igen édes finomság. Talán éppen ezért olyan ismeretlen vagy kevéssé szeretett gyümölcs a naspolya. Pedig különleges íze miatt érdemes bizalmat szavazni neki.Bár a naspolya kevéssé ismert gyümölcs, régebben mégis...
Tovább olvasom
2020. október 28. | Írta: N. Kovács Barbara | csicsóka, csicsókakrémleves, petrezselymes csicsóka, burgonya helyett
Régen, nagymamáink idejében a szegények eledele volt, ma már inkább az egészségtudatos ételekhez használják. Kissé elfeledett növény, pedig igazán hasznos, és a termesztése sok teendőt nem kíván. Kiváló alternatívája a burgonyának: ez a csicsóka.Hozzávalók: csicsóka, só, olaj a sütéshez....
Tovább olvasom
2020. szeptember 25. | Írta: N. Kovács Barbara | villámgyors reggelik, spenótos quiches, quesadilla, tojás muffin, cukkini lepényke
Mostanában mindennél fontosabb az, hogy az egészségünket megőrizzük, szervezetünket erősítsük. Ebben a reggelinek nagy szerepe van. Egyrészt kihagyhatatlan étkezés, másrészt igenis lehet gyorsan egészséges ételt enni a rohanós reggeleken is.Hozzávalók: 1 teáscsészényi áfonya és fekete szeder (lehet fagyasztott is), 1 banán, 1 dl tej, 1 dl natúrjoghurt, 1 evőkanál mogyoróvaj, 1 evőkanál...
Tovább olvasom
2020. augusztus 26. | Írta: N. Kovács Barbara | ecet, gyümölcsös ételek, grillezett gyümölcs, sült pulyka almaszósszal, grillezett barack salátával, ecetes minidinnye, körte sajttal, gyümölcsös ecet
Amikor a gyümölcsökre gondolunk, feltétlenül az édességekkel, süteményekkel társítjuk őket. Pedig a különböző gyümölcsök főételekben is lehetnek főszereplők, sőt köretként és savanyúságként is nagyon finomak. Megmutatjuk, hogyan!...
Tovább olvasom
2020. július 29. | Írta: N. Kovács Barbara | pok choi, sült lazac kínai bordáskellel, sült pak choi, pak choi saláta
A pak choi manapság kezd hódítani a zöldségrajongók körében. Több zöldségesnél és nagyobb élelmiszerboltban kapható. Már magyar nevet is kapott, és többen termesztik a konyhakertjükben is. Érdemes figyelni rá és felvenni az étrendünkbe, mert jótékony hatása van az egészségünkre.Ismerhetjük bok choi, pak choi néven, de magyar rajongói kínai bordáskelként...
Tovább olvasom
2020. június 26. | Írta: N. Kovács Barbara | mángold receptek, zöld-édes turmix, rizottó mángolddal gazdagítva, tavaszi fritatta
Még csak manapság kezdünk ismerkedni a mángolddal, pedig már Krisztus előtt, az V-IV. század környékén ismerték és használták a Földközi-tenger táján. Számtalan finom étel készíthető vele, és az a legjobb benne, hogy nagyon egészséges.A mángold bővelkedik A-, B1-, B2 és C-vitaminban. Mindezen túl található benne almasav, citromsav és oxálsav, foszfor, kálium, kalcium,...
Tovább olvasom
2020. május 27. | Írta: N. Kovács Barbara | tavaszi szezonális zöldségek, tavaszi gyümölcsök, zöldborsókrém leves, spárga tükörtojással és hollandi mártással
A tavasz utolsó hónapja a május. A természet ugyan még nem túl bőkezű, de már sok friss zöldséggel és gyümölccsel ajándékoz meg minket. Érdemes ezekből a szezonális terményekből választani. És főzni, főzni, végül enni!Szezonális gyümölcsöket és zöldségeket több okból érdemes választani és beiktatni az étrendünkbe....
Tovább olvasom
2020. április 9. | Írta: N. Kovács Barbara | húsvéti kalács, húsvéti ételek, böjti ételek, húsvéti saláta, aszalt szilvaleves
A negyvennapos nagyböjt után következik a húsvét, amely idén április 12-én kezdődik. A visszafogott étkezés után eleink ilyenkor tartottak nagy lakomát. Számos tradicionális étel kapcsolódik ehhez az ünnephez. Ugyanakkor ilyenkor is érdemes az egészségesebb alternatívákat kipróbálni. Ehhez is mutatunk egy receptet.Böjti ételekA negyvennapos böjt manapság korántsem olyan szigorú, mint amilyen...
Tovább olvasom
2020. március 25. | Írta: N. Kovács Barbara | majorannás házi májkrém, turbolyás gombamártás
MAJORANNÁS HÁZI MÁJKRÉMHozzávalók: 1/2 kg csiperkegomba, 3 evőkanál libazsír, 1 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál turbolya, só, bors, 2 gerezd fokhagyma.Elkészítése: A szeletekre vágott gombát forró zsírra dobjuk egy serpenyőben. Fűszerezzük sóval, borssal, majd alaposan keverjük össze. Pár perces sütés után tovább fűszerezzük a kakukkfűvel és zúzott fokhagymával....
Tovább olvasom