A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mit mondjunk a nem helyett?

Ha egy trükkös számláló megmérné, hogy addig, amíg egy gyerek felnő, hányszor mondjuk neki, hogy nem szabad, kamaszkorához közeledve hányszor jelentjük ki, hogy nem mehet el, nem veheti fel, nem vesszük meg neki - minden szülő elborzadna.

Fotó: Shutterstock.com

Nem szabad!

Igaz, valamiképpen meg kell tanítani a gyereknek, hogy az életben mit szabad, és mit nem. Hiszen nem engedhetjük meg, hogy késsel hadonásszon, kavicsot egyen, úttesten szaladgáljon. Tehát meg kell tanítanunk neki, hogy vannak kerülendő, az életére, testi épségére veszélyes dolgok.

Ha lelép a járdáról, vagy éppen ki akar szaladni a labda után, miközben már látjuk, hogy jön az autó, nincs idő magyarázni, rá kell kiabálnunk, hogy nem szabad. Nem engedhetjük meg, hogy a szülinapi tortáján gyújtott gyertya lángjába nyúljon, erős paprikát vegyen a szájába, vagy felmásszon az erkély korlátjára.

Természetes és indokolt, ha ilyen esetben rászólunk. De biztos, hogy mindig a ’nem’ a megoldás? Amikor a játszótéren, a homokozóban elveszi a mellette ülő kislány vödrét, leggyakrabban erélyesen rászólunk, hogy nem szabad. Holott adhatnánk a kezébe a saját játékai közül egyet, azzal hogy nézd, milyen finom homoktortát tudsz ezzel készíteni! Amikor ebédnél átnyúl a testvére tányérjába, és elveszi onnan a legfinomabb falatot, akkor is megkérdezhetjük szelíden, hogy éhes vagy még? Ha szeretnéd, süthetek neked még egy palacsintát!

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 5. számának 52. oldalán!)

Címkék: kamaszkor, nemet mondani, igent mondani a kamasznak, miben engedhet a szülő?

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!