A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Mire jó a pszichiáter?

A pszichiáter az emberi agy vizsgálatával és az agy betegségeinek gyógyításával foglalkozik. Orvos, aki a hatéves orvosi egyetem elvégzése után még öt évig tanult azért, hogy pszichiátriai szakvizsgát tehessen.

Fotó: Shutterstock.com

A neves pszichiáter, dr. Dolmányos Katalin szerint sokan ma is összetévesztik a pszichológust és a pszichiátert. Holott a pszichológus bölcsészkaron tanul, a pszichiáter pedig az orvosin, feladatuk is különböző. A doktornővel egy kávézóban ülünk le megbeszélni, hogy lelki bajaink, szorongásaink, kényszerességünk, depressziónk, függőségeink mikor nevezhetők betegségnek.

– Akkor – válaszolja –, ha ezek a problémák már akadályoznak minket abban, hogy normális életet éljünk. Akkor, amikor ezek miatt már nem tudjuk ellátni a munkánkat, a családunkat, sérülnek, esetleg megszűnnek szociális kapcsolataink, kipihenhetetlen fáradtságot érzünk, képtelenek vagyunk dönteni, aludni.

Sajnos még ma is sokan gyengeségnek, az akarat vagy az önuralom hiányának gondolják, ha valaki nem mer lemenni az utcára, vagy reggel képtelen felkelni az ágyból. Még ma is gyakori, hogy azt mondják, ugyan, szedd össze magad. Holott ezeknek a mentális betegségeknek semmi közük nincs az akaraterőhöz. Nem lehet elhatározni, hogy én holnaptól jókedvű és tettrekész leszek.

– Miért nem?

– Azért, mert a tünetek, a pánik, a kényszeresség, a bipolaritás mögött konkrét agyi folyamatok vannak. Például az agyban kevés valamelyik hírvivő molekula.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 11. számának 36. oldalán!)

Címkék: pszichológus, depresszió, pánik, pszichiáter, szerotonin, dr. dolmányos katalin pszichiáter, stresszhormon

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!