A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Miért nem jönnek a jó pasik?

Pörgő tempójú világunkban egyre többen küzdenek ismerkedési gondokkal, és szakember segítségét kérik. Lázár Gergely párkapcsolati tréner szerint sokaknak önbecsülési problémáik vannak, így a kommunikációs készségek fejlesztése mellett az önismeretre is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Fotó: Thinkstock

A randidoktornak magának is voltak kudarcai a nőkkel: gyenge önbizalmú, vidéki srácként érkezett Budapestre, tizennyolc évesen. A válaszokat először az úgynevezett Pickup Artist csoportban (a nők megismerését célzó underground mozgalom) kereste egy-két évig. Később pszichológiát, szexuálpszichológiát kezdett tanulni, neuro-lingvisztikus programozással, önképzésse, viselkedéselemzéssel foglalkozott. Segítő munkája során a legkülönbözőbb korú nőkkel és férfiakkal kerül kapcsolatba.

– Mivel fordulnak hozzád a leggyakrabban?

– A nők körében gyakori kérdés, hogy „miért nincs még pasim”. Külső elvárások nehezednek rájuk, és kezdenek kicsúszni egy időintervallumból, amelyben fel kellene mutatniuk valamit, de ez nem megy. Gyakran párkapcsolati problémákkal is felkeresnek, s ezek erősen összefonódnak az életvezetési gondokkal. A férfiaknál inkább szexuális tartalmú önértékelési problémákat tapasztalok, nem látják magukat eléggé teljesítőképesnek. Náluk gyakoriak a hódítással, a „vadászattal” kapcsolatos kérdések is: mit ronthattak el, vagy mit mondjanak a randin.   

Ezek szerint elsősorban önértékelési gondokról van szó?

– Igen, ritka, hogy valaki csak egy konkrét kérdéssel keres fel. A kapcsolatteremtési nehézségek legtöbbször más problémák tünetei. A férfiak sokszor szociális téren is gondokkal küzdenek, alapszorongással, ami élesebb helyzetekben lebénítja őket. Ugyanakkor azt is látom, hogy számos férfi életében hiányoznak azok a „bástyák”, amelyek a férfiúi stabilitás elemei lehetnének: a karrier, a baráti kör vagy a biztos családi háttér. Az önbecsülés mellett a jó értelemben vett „marketing” is fontos. A társkeresőn például egy jó adatlap nélkül nem fognak összejönni a randik, fontos, hogy el tudd adni magadat.

Hogyan tudsz ezekben segíteni?

– Sokat foglalkozunk a kommunikáció fejlesztésével, olyan alapkészségekkel, mint például az érzelmi intelligencia. Számos férfinál ez gyenge pont: nem tudják felmérni egy randin, hogy a nő milyen „tempóra” vágyik, mik az igényei. Pedig ha tudnak rá figyelni, máris alkalmazkodhatnak. Ezért pontról pontra megnézünk egyes helyzeteket: ki mit érezhetett, mit gondolt.

De az önismeret a kiindulópont: rá kell jönniük, milyen ismerkedési helyzetben érzik magukat komfortosan, és úgy kell csiszolnunk a készségeiket. Ha valaki például a nappali ismerkedést szereti, azt tanulja meg, hogyan szólítson meg valakit ebédszünetben, míg ha a rapid randikat, akkor azt gyakoroljuk, hogyan tudja érdekesen bemutatni magát két percben.

Keresnek fel azért, hogy egy kiszemelt nő meghódításában segíts?  

– Igen, bár ezek a férfiak sokszor érzelmi függésben élnek, nem egészségesen vonzónak találják, hanem idealizálják a Nőt. A nőben pedig ez ambivalens érzést kelt, hiszen bár nőiessége teljében érezheti magát, frusztrált, ugyanis egy kisfiút lát maga mellett. Ilyenkor a cél a férfit „felnöveszteni” ebből a minőségéből. De sokan jönnek azért is, mert folyamatos kudarcok érik őket – legalábbis ők így élik meg.

Ezen tudatosan lehet segíteni, férfiasabb megoldások kidolgozásával, például egy randi menedzseléséhez. Sokszor a „helyszínre” is elmegyek velük, ahol láthatom, éles helyzetben milyen hibákat követnek el. Legtöbbször apróbb szociális gyakorlatokkal kezdünk, hogy a falak leomoljanak: hogyan kell például szép napot kívánni, vagy bókot mondani egy ismeretlen nőnek. Ha ezt valaki gyakorolja, azzal a nőket szolgálja, hiszen nekik sokszor az a bajuk: „miért nem jön már oda egy normális pasi?”

És miért nem jön?

– Egy nőnél az a fontos, hogy „helyzetbe tudja hozni magát”. Tudjon jelzéseket adni, felhívni magára a figyelmet bizonyos keretek között. Ez egyszerű, gyakorlati praktikákat is jelenthet: például a szórakozóhelyen ne félreüljön egy boxba, hanem valami jobban látható helyen beszélgessen a barátnőjével. Ugyanakkor a nőknél mindig azzal kell kezdenünk: legyen reális képük arról, hogy milyen férfiak célcsoportjába tartoznak – ami, persze, fontos a férfiak esetében is.

Ezek nem mindig kellemes hangulatú beszélgetések, de ha nem ebben a világban keresnek társat, nem is fognak találni. Utána rá lehet térni a konkrétumokra: hogyan javítson a megjelenésén, a külsején, milyen fórumokat keressen, vagy melyek azok a tipikus sémák, amelyeket lekövet egy randin. Ezeket lehet csiszolgatni. Fontos tisztázni azt is, melyek azok a jelzések, amelyek a vonzalom és melyek csupán a szimpátia jelei egy férfi részéről.

Még nem vagy harmincéves, és akikkel foglalkozol, többnyire idősebbek nálad. Nem jelent ez problémát?

– Néhány évvel ezelőtt még csak férfi ügyfeleim voltak, akikkel ez nem okozott gondot. Hosszú évek munkájának köszönhetően mára talán eljutottam arra az „érettségi szintre”, hogy a nők is bizalommal fordulnak hozzám. A szkepticizmus az első találkozás után valahogy felülíródik bennük, már abszolút nyitottak felém, a nálam jóval idősebb nők is. Szerintem nem korra, hanem hitelességre van szükség ezen a téren.

Mennyire sikeresek a tanácsadások?

– A sikert itt a kapcsolatok létrejötte jelenti, erre szerencsére számos példánk van. Tapasztalatom szerint hatvan-hetven százalékkal tudok eredményesen végezni. Ez azonban egyén- és személyiségfüggő, hiszen én csak eszközt adhatok a kezükbe, a problémáikat önmaguknak kell megoldaniuk.

Címkék: önbizalom, önismeret, párkeresés, randi, randi doktor, párkapcsolati tanács

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!