A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Fogyni fogsz, erősödni, és ez csak a kezdet!

Hogy milyen mozgásformát válassz? Attól is függ, mit szeretnél elérni. Egy biztos, akármelyiket is választod, minden egyes órával, lépéssel, karemeléssel tettél valamit az egészségedért és a boldogságérzetért. Szóval megéri!

Fotó: Shutterstock.com

Fogyni akarsz? Ajánlott sport a spinning

Sokan azért sportolnak, hogy fogyjanak. Megfelelő étrend mellett valóban a mozgás az alakformálás legcélravezetőbb módja. Egy óra edzés alatt sportágtól és intenzitástól függően körülbelül 200–800 kilókalória ég el. Nem mindegy hát, hogy milyen sportot választunk.

Az utóbbi évek egyik legdivatosabb és a zsírégetés szempontjából leghatásosabb fitnesztrendje a spinning. A speciális bicikliken, csoportban, zenére végzett mozgásformát, mint annyi mást is, Amerikában találták ki.

Johnny Goldberg triatlonista fejlesztette ki az eszközt azért, hogy rossz idő esetén teremben edzhessen. Létrehozott egy olyan teremkerékpárt, amely az országúti biciklizéshez leginkább hasonló erőfeszítésre kényszeríti az izmokat. Bejött a dolog. A spinningrajongók száma a világon mindenhol, így Magyarországon is egyre nő.

Kardio mozgás, mely elsősorban zsírégetésre, a comb és a fenék formálásra alkalmas. Fejleszti a keringési és légzőrendszert, és az állóképességet. A legtöbb klubban speciális fényeffektek mellett, nagyon jó zenékre teker a társaság.

A jó hangulat, a pörgős zenék miatt az emberek sokkal többet bírnak, mint valaha is gondolták volna. Persze ha az ember fogyni akar, az edzések mellett szénhidrátban szegény étrendet is jó tartania. És ajánlott edzés előtt valamennyi szénhidrátot fogyasztani, mert a spinning az energiát először a szénhidrátraktárakból nyeri.

Táncolni szeretnél, de nincs kivel? Ajánlott sport a bailar

A fitneszklubok kínálatában viszonylag kevés az olyan óra, ahol nőiesek lehetünk. A bailar, amely tulajdonképpen tánc – azonban ilyen. A tánc javítja a hangulatot, mert endorfint termel, a zenére végzett, ritmusos mozgás felpörgeti a vérkeringést. A tánc mindkét agyfélteke működését ösztönzi.

Fejleszti a koncentrációt, és javítja az emlékezőképességet, ráadásul a tánclépések tanulásával javul az improvizációs és az alkalmazkodóképesség is. Közepesen zsírégető. Egy óra alatt – kortól, súlytól, magasságtól, nemtől függően – 300-400 kalóriát lehet vele elégetni.

Fotó: Shutterstock.com

Mivel a bailarórákon nagyon fontos a fej- és kéztarás, az egyenes gerinc, azok, akik rendszeresen járnak, egyszer csak azt veszik észre, hogy napközben is gyakrabban húzzák ki magukat, javul a tartásuk, a mozgásuk és a kedvük.

Akik eleinte nem is túl sikkesen, csak többé-kevésbé követik a koreográfiát, néhány óra után már nemcsak a lépésekre, hanem a táncos tartásra is tudnak figyelni.

A bailar spanyolul táncot jelent, az edzés aerobikalapokra épített latin tánc, mely fergeteges és rendkívül szórakoztató. Az óra ötvözi a latin versenytáncokat: a csacsacsát, szambát, jive-ot az aerobik ismert lépéseivel.

A bailar-óra rövid bemelegítés után két részből áll. Az óra végére konkrét koreográfia készül, mely kétszer harminchat ütésből áll, melyet az óravégi fináléban többször eltáncolnak egymás után.

Azért olyan szórakoztató, mert a zene vérpezsdítő, s mert minden órára új koreográfiát állít össze az edző, melyet lépésenként tanít meg. Sokan félnek attól is, hogy nem tudják majd a lépéskombinációkat megtanulni.

Eleinte ez valóban okozhat nehézséget, de óra végén a teljesen kezdőknek is sikerélménye lesz. S mivel mindhárom latintánc-figura katalógusából csupán 8-10 lépést használunk, és azokat kombináljuk, egy idő után ez egyre könnyebben megy.

Mozogni akarsz, de nem kifulladásig? Ajánlott sport a jóga

A jóga eredetileg extázistechnika, az extázis eléréséhez  a teljes testi-lelki ellazulás az út. A testi feszültségek a lelki elengednivalókat jelzik. Amikor a test ellazul, az érzelmek elő tudnak törni és fordítva: az érzelmi elengedéskor lazul a test.

Az eredeti jógának nyolc szintjét írják le az ősi könyvek, ebből a hetedik a meditáció, nyolcadik az extázis, vagyis a totális örömállapot. Az extázisra és a megvilágosodásra ugyanazt a szót használják Indiában: Samadhi. Ez az abszolút szabadság - mondja PrAkash Vörös Ákos.

A jóga célja, hogy gyakorlás közben és utána is jól érezzük magunkat. Ha valahol mégis feszülést érzünk, a lazítás segít, mégpedig úgy, hogy a figyelmet az adott testrészre kell irányítani, majd mély belégzés után  kilégzésre tudatosan ellazítani. Ez a „nagy titok,” a lazítás titka.

A jóga korántsem csak torna, mert annál sokkal összetettebb hatású fiziológiai szinten is. Javítja az izmok, az ízületek és a gerinc működését, pozitívan hat a keringésre, légzésre (különösen a légzőgyakorlatok), a belső elválasztású mirigyekre (hormonális rendszerre) és az idegrendszerre.

A pangó energiát, amely szervi betegségeket okozhat, megmozgatja, a blokkokat oldja, ezáltal megnyitja az energiacsatornákat és a csakrákat.

A jóga – megfelelő formában – már a gyerekeknek is jót tenne, főleg a tartásjavító gerincgyakorlatok, de idős korban is nagyon pozitív hatása van például a keringésre, vérnyomásra. Bármilyen életkorban és testalkattal el lehet kezdeni jógázni!

Szívbetegek, magas vérnyomásban szenvedők viszont csak óvatosan gyakorolják, nekik például a fordított testhelyzetek nem ajánlottak. A kismamák a lazító- és főleg légzőgyakorlatokat még a terhesség utolsó szakaszában is végezhetik, sőt a szülés alatt is nagy segítséget jelenthetnek: megkönnyítik a folyamatot és enyhítik a fájdalmat.

Fotó: Shutterstock.com

Állóképességet akarsz növelni? Ajánlott sport a futás

Több mint elszántság kell ahhoz, hogy az ember nekilóduljon, és futni kezdjen. Ahhoz pedig idő, idő és idő kell, hogy megkedveld, hogy elkezd érezni annak jótékony hatásait. Hogy felfigyelj arra, milyen sokat javult az állóképességed, hogy például egyre kevésbé lihegsz, ha gyalog mész fel a harmadikra.

De előtte megtapasztalod az izomlázat, olykor a fájdalmat. Még a hajszálaidban is. Mindezek ellenére, ha újra elindulsz, többet kapsz ajándékba, mint valaha is remélni merted.

Mert a rendszeres futással alkalmazkodási folyamatok kezdődnek el a szervezetedben. A szív és az érrendszer nyitja a sort: a szív nagyobb erővel húzódik össze, aminek következtében több vért tud pumpálni a szervekhez, ezzel több oxigén jut a szövetekhez, a sejtekhez.

De nemcsak az aerob (szív- és érrendszeri) állóképesség nő, hanem számos légzőszervi, idegrendszeri, anyagcsere-változás is elkezdődik. Javul a stressz- és monotóniatűrő képességünk. Változik a testünk is, fogyni fogunk, és bizony izmosodni is.

Változik a testünkhöz és a környezetünkhöz való viszonyunk is. Ami pedig óriási adomány: futás közben az agy endorfinhormont szabadít fel, mely boldogságérzetet vált ki. Ez a boldogságérzet pedig a futás után akár órákig is kitarthat. Mert a futás erről is szól. És arról is, hogy legyőzd önmagadat méterről méterre, napról napra. Hidd el, megéri, a lendület, az energikusság kitart egészen a következő futásig. 

Fotó: Shutterstock.com

Önismeretre, önfegyelemre vágyik? Ajánlott sport a bodyART

Sok évvel ezelőtt a nyugati kultúra elveszítette a test-elme-lélek összekapcsolódásának képességét: külön programokat dolgozott ki a test edzésére, a szellem pallérozására, a lelkünket pedig úgyszólván elfelejtettük. A keleti hagyományokat a nyugati értékekkel ötvöző „body and mind” mozgástípusok során azonban újra létrejön a test-elme-lélek kapcsolata, ahol a mozgás segíti a negatív stressz kiűzését, és pozitív energiákkal tölt fel.

Rendkívül divatos és eredményes, viszonylag új mozgásforma Magyarországon, a bodyART. A látszólag egyszerű gyakorlatokat bár mindenki tudja követni, valójában nagyon nehéz őket jól csinálni.

Egy-egy óra végére a résztvevők mélyen és jólesőn elfáradnak, s biztosan minden kis izmukat egyenként érzik. A bodyART a jin-jang elvén épül fel: a mozdulatokat mindig a belégzés-kilégzés ritmusára és tempójára kell végezni. A tréning alapját a jóga adja, de más rendszerek, például a gyógytorna, do-in, tai-chi elemei is megtalálhatók benne.

A mozgásrendszer a test egészére hat, egyszerre erősít, nyújt, és oldja a stresszt is. Ez a mozgásrendszer nem csak rendkívüli módon zsírégető, hiszen egy óra alatt 600 kalóriát is elégetünk, de energetikailag is rendbe teszi a gyakorlóit, kikapcsol és feltölt, önismeretre, testtudatra, önfegyelemre nevel. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy Európából már elért Amerikáig és Koreáig, de sok más helyre is.

Itt fáj, ott fáj? Ajánlott sport a gyógytorna

Fotó: Shutterstock.com

A helytelen testtartás már gyerekkorban kialakul, amikor a gyerek beül az iskolapadba. Később a számítógépes és egyéb ülőmunka tovább mélyíti a problémát, meggyengülnek a törzs- és medence környéki izmok. Fájdalmak jelennek meg a nyaki szakaszon, a derékban, a hátban, sokszor kisugároznak a végtagokra is.

A gyógytorna célja megállítani a diszharmonikus folyamatokat, kezelni az aszimmetriát, megelőzni, enyhíteni, megszüntetni a fájdalmat. A problémától függ, milyen módszert ajánl a szakember.

Van, amikor a csoportos gerinctorna vagy pilates a megfelelő, de előfordulhat, hogy speciális, egyéni torna összeállítására van szükség, melyet a gyógytornász betanít, és otthon kell végezni.

A hagyományos gerinctorna mellett nagyon hatékony a McKenzie-módszer is. Ezt elsősorban olyan gerincbántalmakra alkalmazzák, melyek hátterében nem gyulladás, hanem valamilyen mechanikus probléma húzódik meg: becsípődés, nyomódás, lumbágó, isiász.

Idősebb korban nem ritkák a gerincsérvek sem, egy jó szakember segítségével még ilyen esetekben is segít a jól összeállított gyakorlatsor, melynek segítségével elkerülhető a műtét.

Címkék: önismeret, jóga, futás, spinning, gyógytorna, fogyás, ultrafutó, bodyart, sportválasztás, önfegyelem, zsírégetés, maráz zsuzsa, bailar, erősödés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!