A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A hosszú, egészséges élet titka

Szeretnénk hinni abban, hogy életünk utolsó pillanatáig önállóan, tevékenyen, biztonságában élhetünk az öregedés problémái nélkül. És nem utolsósorban szeretnénk kínok és megaláztatások nélkül, békén meghalni. Ha nem lennének betegségek, akkor állítólag nagyjából 140 évig élhetnénk.

Fotó: Shutterstock.com

Nincs eleve elrendelve

Élhetnénk, de sajnos egyetlen embert sem ismer a hivatalos statisztika, aki ilyen hosszú életet élt volna. Igazoltan a világon jelenleg 890 ember töltötte be a 110. életévét. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem él a Földön ennél több 110 évesnél idősebb ember, csak éppen nem tudnak róluk a hivatalos szervek.

KÉRDEZZÉTEK ISTENT!
Mi a hosszú élet titka? Az eddigi legmagasabb kort -
122 évet és 164 napot - megérő Jeanne Louise Calment például a fokhagymára, az olívaolajra, a zöldségekre, a vörösborra, a veszekedés és idegeskedés elkerülésére esküdött. Amúgy 85 éves korában kezdett el vívni, 100 évesen pedig még vígan kerékpározott. A 115 évesen elhunyt amerikai Gertrude Baines, amikor hosszú életének titkáról faggatják, mindig azt válaszolta "kérdezzétek Istent".
Az ismert "szuperszázasok" általában meglepően egészségesek. Persze a korukhoz képest, hiszen gyakran már gyenge a látásuk és a hallásuk, korlátozott a mozgásképességük is.

Gyakran azonban hosszú életük legnagyobb hányadában elkerüli őket a komolyabb betegség, szinte végig aktív életet élnek, csak az utolsó, rövid időben romlik le nagyon gyorsan az állapotuk.

A nagy kérdés az, hogy miért élnek néhányan hosszú életet, és mások miért nem. Tény, hogy azonos életkorú emberek fizikai és szellemi teljesítőképessége nagyon különböző lehet. Bármilyen kondícióban vagyunk, bármennyire elkerülnek a betegségek, szinte biztos, hogy biológiai életkorunk nem egyezik meg kronológiai életkorunkkal.

Sejtjeink öregedését ugyanis sok minden befolyásolja. A genetikai hajlam, a külső környezet károsító hatásai, például az UVA-sugárzás, vagy a nehézfémek, növényvédő szerek és egyéb toxikus anyagok szervezetbe kerülése. Egészségi állapotunk sok, rajtunk kívül álló, általunk megváltoztathatatlan dologtól, körülménytől függ.

A bűvös száz esztendő

Az emberek ma a fejlett és gazdag országokban a nyugdíjkorhatár elérése után még huszonöt-harminc évet élnek. Nem volt ez mindig így. A történelem előtti korokban egy átlagos ember csak 25 évet élt, a Római Birodalomban harmincat. Kétszáz évvel ezelőtt még a nők nagy része a húszas éveiben meghalt valamilyen szülési szövődmény következtében.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 2. számának 26. oldalán!)

Címkék: , anti-aging, táplálkozás, fokhagyma, olívaolaj, koplalás, nyugalom, humorérzék, zöldségek, bioaktív vegyületek, hosszú élet,, mediterrán étrend, hilauronsav, gerontológia, yuzuri hara, gurpareet bains, fiatalítás, kalóriaszegény étrend, alkoholfogyasztás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!