A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szabad-e meztelenkedni a gyerek előtt?

A kérdés időről időre felmerül, talán épp azért, mert a válaszok változnak. Nagyszüleim idejében annyira nem volt szabad a gyerek előtt meztelenkedni, hogy még a kérdést sem tették fel nyilvánosan, hiszen a meztelenség említése is ízléstelen volt.

Fotó: Shutterstock.com

Aztán a hatvanas-hetvenes évektől, a hippikorszak és a szexuális forradalom betörésétől a nyugati országokban már szabad volt, sőt, illett meztelenkedni, és nem csak a gyerek előtt. Megjelent a monokini, a tangabugyi, a nudistrandok, juj. De nálunk még akkor sem.

És bármennyire nem a strandra vonatkozik a kérdés, hanem a családok lefüggönyözött életterére, lássuk be, hogy ami kint, az bent, vagyis a szokások átlibbennek a falakon.

Hétköznapi romantika

Aztán a média is egyre engedékenyebb. Ül a család este az asztalnál, eszik a vacsorát, és közben megy a tévé. Reklámok hüvelygomba ellen, családi filmek csupa nyál csókokkal, hétórás hírek telis-tele pucér vagy majdnem pucér testekkel, már fel sem tűnik az embernek. Apa félmeztelenül csapódik át a fotelba, anya szinte meztelenül szedi össze a mosogatnivalót, miről is beszélünk?

Kölcsönkaptuk, vigyázzunk rá!

Tizenhat elmúltam, amikor a szerelmem csókolózás közben kigyúlt arccal igyekezett rábeszélni, hogy vegyem már le a pólómat. Nem! – mondtam határozottan, de halálra rémülve. Erre dühösen odavágta, hogy mit félted magad annyira, nem szentély a tested!

Eltelt vagy negyven év azóta, és ma is úgy gondolom, hogy de igenis szentély. Nem csak az enyém, mindenkié, fiúé, lányé, fiatalé, öregé. Örök fiatal lelkünk kacsalábon forgó, majd egyre omladozó, szépséges temploma. Kölcsönkaptuk, tisztelnünk kell és vigyázni rá.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 9. számának 50. oldalán!)

Címkék: meztelenség, test tisztelete, meztelenül a gyerek előtt

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!