A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Nagyon tetszel, megkopaszítsalak?

Más madarak hímjeit is nevezik kakasnak, ott van például a pulykakakas, de itt most a csirkekakasról fogok beszélni, akinek tudományosan nem ez a neve. Hanem csak az, hogy kakas.

Fotó: Shutterstock.com

Bárkiből válhat ellenség

Azt gondolnánk, hogy a pipi, aki ott kapirgál a baromfiudvarban, tehetetlen, szelíd állat, ha fiú, ha lány. De nem. A kakasok territoriális lények, életük árán is megvédik a birodalmukat. Hogy oda ne tévedjen valaki, kukorékolással jelzik a határokat. Ha arra sétál egy idegen kakas, a mi kakasunk azonnal bedobja magát.

Látványosan felszívja a begyét, felborzolja a tollát, mintha kétszer akkora lenne, és ordítozik. Vagyis kukorékol. Ha bunyóra kerül a sor, az ellenség megismerheti a sarkantyúját is, ami egy szarukinövés a lábán, és nagyon tud fájni, ha azzal megsimogat. Amúgy az ellenség nem csak egy másik kakas lehet, bármilyen más állatot, sőt, akár az embert is megtámadhatja.

Ágyasok, jogok

Irigylésre méltó élete van ám a kakasnak, ha ő az udvarban a legerősebb. Több felesége vagy ágyasa is van, akár a török szultánnak, és bár lakik még az udvarban pár kakaska, azoknak nincs udvarlási joguk.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 6. számának 66. oldalán!)

Címkék: kakasviadal, kakashere pörkölt, kappanozás, kukorékolás oka, bábakakas

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!