A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Na most akkor mit egyek?

Egyre több szó esik az egészséges táplálkozásról. Egyre több szó esik arról, hogy egészségünk egyik legfontosabb őrzője a megfelelő étrend. De melyik az? A mediterrán? Vagy a vegán? Esetleg a keto? Mit együnk és mit ne? Mi a helyzet a cukorral? Na és az édesítőkkel? Cikkünkben a táplálkozás alapkérdésiről esik szó.

Fotó: Shutterstock.com

Mire jó az evés?

Dr. Peter Attia kanadai-amerikai orvos és életmódkutató, akinek a hosszú élet tudományos alapjairól írott könyve a New York Times szerint az egyik legfontosabb könyv, amit elolvashatsz életedben. Ebben a kutatóorvos azt mondja, hogy valójában nem sokat tudunk arról, hogyan hat az elfogyasztott étel az egészségünkre. Elgondolkodtató.

Tény, hogy a neten sok tízezer diétával foglalkozó, egymásnak homlokegyenesen ellentmondó könyv található. Miként a könyvesboltok polcai is roskadoznak az egészséges étkezés témakörével foglalkozó tudományos és kevésbe tudományos kötetektől. Az is tény, hogy az étkezés már régen nem túlélésünk, életben maradásunk eszköze, hanem valami egészen más. Már régen nem azért eszünk, hogy éhségünket csillapítsuk.

A legtöbb jómódban élő ember talán még soha nem is érzett igazi éhséget. Eszünk, mert enni jó. Eszünk mert azt gondoljuk, hogy az étel a gyógyszerünk. Azért eszünk, mert szeretjük a hasunkat, mert unatkozunk, mert üzleti vacsorán vagyunk vagy családi ünnepen. Mert a kajálás jó elfoglaltság. Egy születésnap, egy karácsony, vagy bármely más ünnep szinte elképzelhetetlen sokfogásos – halálra esszük-isszuk magunkat – program nélkül.

Ugyanakkor a gazdag nyugati társadalmakban és hazánkban is egyre több szó esik arról, hogy milyen diétát érdemes követnie annak, aki karcsú, egészséges és hosszú életű szeretne lenni. Zsírszegény? Vegán? Húsevő? Paleo? Atkins? Csökkentett szénhidráttartalmú? Mindenmentes?

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 7. számának 6. oldalán!)

Címkék: paleo, atkins, harris-benedict kalkulátor, vegán étrend, mikrobiom, bmr kalkulátor, alapanyagcsere

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!