A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Kezdjük újra az elejétől - elfeledett ételeink

Az 1800-as és 1900-as évek elején számos olyan étel készült, amelyek hallatán ma alaposan meglepődnénk. A gasztronómia - persze főleg a tehetősebb családok körében - igen kifinomult volt, sokféle alapanyagból, rengeteg fűszerrel főztek-sütöttek, de még a szegényebb családok is használtak olyan fűszereket, amelyek a feledés homályába vesztek. Ám a "szerencsésebbeket" napjainkban újra felfedezzük: a reformkonyha egészséges alapanyagaiként használjuk.

Fotó: Shutterstock.com

A korabeli szakácskönyveket olvasgatva olyan receptekre is bukkanhatunk, mint például a teknősbékaleves, vagy a rákból, netán a kagylóból készült finomságok. Mindezt nem csupán a tenger gyümölcseiből készítették el, hanem folyami és édesvízi állatokból is. Akkoriban még bőven voltak a tavakban, folyókban rákok, kagylók és nem utolsósorban békák. Ugyanis ez utóbbi is többféle étel hozzávalója volt. Még a városban is lehetett kagylót kapni a fűszeresnél.

De ugyanígy étlapra került az éticsiga is, amelyből ma sincs kevés, de legfeljebb külföldre szállítanak belőle. Manapság elsősorban a francia konyha ínyencségének tekintjük a csigát és a békát, pedig őseink is szívesen megették.

Mi több, ha már a vízparton voltak, nem hagyták ott a hódokat, vidrákat sem, hanem azokat is megfőzték, megsütötték. Mindez mára elképzelhetetlen, mert a vidra védett állat, és a hód is természetvédelmi oltalom alatt áll.

Bár hazai folyami rákot már nem ehetünk, de kipróbálhatunk egy különleges tengeri ráklevest a múltból Rézi néni (Doleskó Teréz) ajánlásával, aki a Szegedi szakácskönyv című kötetében tette közkinccsé ezt a receptet.

Rákleves

Fotó: Shutterstock.com

Végy vagy 20 darab rákot, mosd meg tisztára kefével, főzd meg húslében köménymaggal és petrezselyemzöldjével. Ha megfőtt a rák, szedd ki ollóiból és farkából a húst, de vigyázva, hogy az egészben maradjon; többi részét a ráknak héjastul együtt törd meg mozsárban és azt vajban párold meg.

Hintsd meg egy kanál liszttel, azzal szintén párold, azután ereszd föl a ráklével, hagyd forrni, szűrd át finom fátyolszitán, hagyd ismét forrni, és pirított zsemlyeszeletekkel és a rák húsával tálald föl.

Belsőséges hangulat

Az ismert brit szakács, Hugh Fearnley-Whittingstall azt mondja: tiszteljük meg az állatot azzal, ha már levágjuk őket, hogy minden részét elfogyasztjuk, felhasználjuk. Ezt az elvet vallották elődeink is, mert akkoriban az állatok minden részét hasznosították – a fülétől a farkáig. Sőt, a tollát, bőrét, szőrét és szarvát is.

A belsőségek közül ma már a májat használjuk fel leginkább az ételeinkhez, nagy ritkán a csirkeszívet mint levesbetétet, de a pacalt is kevesen tekintik ehetőnek. A testháj és az ahhoz tartozó ’zsírháló’ ma már sokaknak nem ismert, pedig régen ez utóbbival borították be a sütni való húsokat, de hurkaként meg is töltötték. A hájas pogácsa is ’kihalófélben’ van, pedig igazán finom sós sütemény. Az állati zsiradék annyira értékes volt, hogy például a hízott liba beleiről is leszedték a zsírt, és lemosás után kisütötték.

A tüdőből is csak ritkán kerül ma a tányérokba, ritkán készül a szalontüdő. Pedig pár száz évvel korábban a tüdő alapanyaga volt gombócnak, rétesnek, a tüdőskása-levesnek, de akár levesbetétként is főzték.

Felhasználták különböző fogásokhoz a mirigyeket és a velőt, elsősorban a borjúét, marháét és a sertését. Készült belőle leves, velős palacsinta, vese velővel, de még a szegényebbek is hozzájutottak a rántott borjúvelőhöz. A vese sem volt ritka vendég az ebédlőasztalon, ahogy a marhanyelv sem. A különböző állatok lépét is alapanyagként kezelték. A szárnyasok zúzáját is megették levesbe főzve vagy pörköltnek elkészítve.

A halak máját sem hagyták veszni. Széles volt a kínálat a halakból, mert édesvíziből volt kecsege, csuka, süllő, sügér, pisztráng, fogas, menyhal, galóca, szemling, márna és viza. De remek korabeli receptek találhatók angolna, lazac, tőkehal, tokhal, szardella, hering vagy épp osztriga ’főszereplésével’.

A szárnyas húsok is változatosak voltak, mert a csirkén, kacsán és libán túl ettek még gyöngytyúkot, valamint vadmadarakat, mint a galamb, fürj, szalonka, fogoly, vadliba, vadkacsa, fácán, fajdtyúk és szárcsa. De nem vetették meg a pacsirtákat és a fenyőmadarakat sem, amelyeket szigorúan ősszel lőttek, mert aratás után élvezhető igazán a húsuk.

Újra felfedezett alapanyagok

Fotó: Shutterstock.com

Egyre több olyan alapanyag kerül a boltok polcaira, a séfek, gasztrobloggerek, ínyencek asztalára, amelyeket különlegességként tálalnak. Ugyanakkor mindez jelen volt már a korabeli konyhában, és sokféle receptet készítettek velük: a gyömbérből például, ami gyógynövény is egyben, vagy a csicsókából, ami burgonya helyett használható a mentes konyhában, és cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott.

Ma még ritkaság az articsóka, a kapribogyó, amelyből tésztára szánt mártást készítettek, az ánizs, amelyet süteményekhez használtak őseink. A fenyőmag és a fenyőbogyó, vagyis ismertebb nevén a borókabogyó sem volt ismeretlen számukra. Ez utóbbiból vadhúsokhoz készítettek kiváló mártásokat.

A spárga és a mogyoróhagyma is használatos volt, ez utóbbit csak néhány éve hozták köztudatba ismét a séfek. A birsalmát is többféleképpen használták fel a korabeli háziasszonyok, nem csak sajt, vagyis kemény zselé lett belőle, hanem például mártás főtt tésztákra. De a galagonya és a komló is mártások alapanyaga volt.

Ismerték, készítették és süteményekhez használták a mai mentes konyha egyik nagy vívmányát, a mandulatejet. Gesztenyét nem csak pulykatöltelékbe tettek és tejszínhabbal ettek, hanem levest is alkottak belőle csakúgy, mint a mandulából.

A ma még mindig különlegességnek számító borecetet napi szinten használták az 1800-as és 1900-as évek elején, de lenolajat öntöttek a salátához, és gyakran tálaltak endíviasalátát is.

A gombát szeretőknek manapság is ’vadásznia’ kell a jóízű gombákra, ha nem akarnak a laska és a csiperke fogságában maradni. Nem volt ez így a korabeli ínyencekkel, mert gyakran a tányérjukra kerülhetett vargánya, szegfűgomba, szarvasgomba, vagy épp az ízes kucsmagomba.

Az 1970-es és ’80-as években legfeljebb karácsonyi ajándék lehetett pár szem narancs, bár a századfordulón már használták a magyar konyhában ezt a citrust. Rézi néni narancshabreceptjét ma is érdemes elkészíteni, és akár piskótára, akár karácsonyi süteményekre rácsorgatni, tejsűrűként habtejszínt ajánlatos használni.

Narancshab

Fotó: Shutterstock.com

Fél liter tejsűrűt narancshéjjal és cukorral hagyj fölforrni, öntsd öt tojássárgájára folytonos kavarás közben, s hagyd ismét fölforrni. E mártást veheted mindennemű tésztához.

Korabeli leveskocka

Mivel a háziasszonyok és szakácsnők mindig nagyon elfoglaltak, így szeretnek olyan megoldásokat találni, amely megkönnyíti a dolgukat. Manapság ilyenek – többek közt – a félkész vagy készételek, netán a leveskocka. Ez utóbbi létezett már korábban is, kicsit más formában. Aki szeretne igazán adalékanyag-mentes levesalapot, annak érdemes kipróbálni Rézi néni receptjét.

Fotó: Shutterstock.com

Útravaló vagy zsebhúsleves

Ezen erős húslevest marha- és borjúhúsból, öreg tyúkból és borjúlábakból kell főzni, éppen úgy, mint más marhahúslevest, csakhogy nem szabad bele zöldséget és sót tenni, hanem 5 vagy 6 órán át mérsékelt tűzön forrni kell hagyni; aztán szűrd le és hagyd kihűlni; ekkor szedd le róla a zsírt egészen, aztán tedd ismét föl, és hagyd mindaddig forrni, amíg egész sűrűre be nem főtt, ekkor öntsd egy porcelánedénybe, és tedd félre, hogy megaludjon, mint a kocsonya.

Használatkor tégy a kocsonyából egykanálnyit egy csésze forró vízbe, és így éppoly erős és jó húslevest fogsz nyerni, mint bármelyik friss húsleves.

Címkék: mártások, elfeledett ételeink, elfeledett alapanyagok, narancshab, zsebes húsleves, vadhúsok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!