A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hiányzik Szotyi, a kisöcsém

Szotyi, a kisöcsém pechesnek született. Már világra érkezése sem volt túl szerencsés. Anyánk három nap vajúdás után hét hónapra szülte 90 dekával.

Fotó: Shutterstock.com

Persze inkubátorba tették, és mire onnan hazaadták, anyánknak elapadt a teje. De amilyen kicsi és gyenge volt az én öcsém, olyan okos máskülönben. Termetre mindig elmaradt kortársaitól, eszére azonban büszke volt az egész család.

Kellettek is az észbeli képességek nálunk a megélhetéshez, lévén anyánk gyenge és betegeskedő, apánk meg börtönviselt, s a bűnbe örökké visszaeső. Szotyi már nyolcesztendős korában zöldséget árult a Nyugati téren. A zöldséget a nagybani piacon hajnalban, öt és fél hat között lehetett a legjobb áron beszerezni, amikor a kereskedők már megrakták teherautóikat, a termelők szeme pedig le-lecsukódott az álmosságtól.

Ilyenkor Szotyival, a kisöcsémmel akcióba kezdtünk. Míg én az árut fitymálva alkudtam, Szotyi pókemberes iskolatáskájába pakolta a szezonális árut. Nem sokat, éppen csak annyit, amennyire a család mindennapi betevőjéhez szükségünk volt. A hajnali munka persze nem tett jót az előmenetelének. Igaz, Szotyi mindig éppen csak a kettes érdemjegy megszerzéséhez elegendő munkát fektette az iskolai feladatokba. Olvasni lassan, számolni azonban igen gyorsan megtanult.

Az utcában, ahol cseperedtünk, minket mindenki szeretett. Mert jószívű, udvarias gyerekek voltunk. Az aluljáróban üzemelő péktől zárás után mindig megkaptuk a maradék kenyeret. Müller úr, a házunk harmadik emeletén lakó idős ügyvéd mindig ránk bízta elhízott tacskójának sétáltatását. Így aztán már kora ifjúságunk idején is elég jól kerestünk. Tisztes munkával.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 10. számának 54. oldalán!)

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!