A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hernyóból jelképpé

Ha meglátsz egyet, csak tátod a szádat, a szíved repes és hangosan sóhajtozol. Leggyakrabban azt szoktad ilyenkor mondani, hogy jaj de szép, vagy esetleg, hogy milyen gyönyörű.

Fotó: Shutterstock.com

Ne aggódj, nem csak te viselkedsz így, ha lepkével találkozol, hanem mindenki, holott amit látunk, nem más, mint egy szárnyas rovar, amely ráadásul undi hernyóból küzdötte fel magát. A magasba. De milyen magasba!

Szállj, csak szállj tovább!

A vallások, mitológiák, szimbólumok, műalkotások és tudományok elérhetetlen magasságában szárnyal a pillangó. Még ahhoz is volt esze, hogy eredeti helyén, a lepkék rendjén átvergődve, védett fajjá nője ki magát, egész pontosan 50 ezer forint a természetvédelmi értéke kis hazánkban. Leginkább a trópusokon szeret repkedni, de mindenhol előfordul, ahol nem a hó az úr, és van, aki csodálja.

Nagyobb a lepkénél

Bár a pillangó is lepke, de nem minden lepke pillangó. Az alapvető különbség köztük az, hogy a pillangók mintázata egy-egy kis műalkotás, a formák és a színek kavalkádja, és ha már ilyen ámítóan csodásak, nagyobbra is nőnek, mint lepkerokonaik. Ahogy ezt a Piroska és a Farkas lepkegyerekeknek szóló változatában is olvashatjuk: 

– Pillangó, miért vagy ilyen nagy?

– Hogy jobban lássanak.

Földöntúli szépségük az oka annak is, hogy nem repkednek éjszaka a sötétben, mint az éjjeli lepkék, csakis a nappali ragyogásban, hogy a fény megcsillanhasson tündéreket idéző szárnyukon. Szóval az ’éjszakai pillangó’ csak bizonyos lerágott szárnyú lepkenők nick-neve, és nem szerepel érvényes születési bizonyítványban.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 7. számának 68. oldalán!)

Címkék: lepke és pillangó, metamorfózis, pillangók szerelmi élete

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!