A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Hagyj békén, ideges vagyok!

Egyre több egészségüggyel foglalkozó szakember állítja, hogy a betegségek egyik leggyakoribb oka az állandósuló stressz és szorongás. Sajnos a mindennapok stresszét nem tudjuk megakadályozni, hiszen rosszindulatú munkahelyi főnökünket nem tudjuk leváltani, rosszul tanuló kamasz gyerekünk helyett sem tudjuk megtanulni a második világháború eseményeit. Egy jól működő párkapcsolat, a család, a magánélet lehetne az a hely, ahol a mindennapok stresszeiből kiszállhatunk, megnyugodhatunk. De vajon képesek vagyunk-e rá? Talán igen. De gyakran előfordul, hogy párkapcsolatunkra is átragasztjuk idegességünket.

Fotó: Shutterstock.com

A fertőző stressz

A stressz egy önmagát erősítő folyamat. Egy mai párkapcsolatban, házasságban mindenki hazaviszi a külvilágból az egész nap átélt feszültséget, s bár nem a családja tehet róla, mégis a szeretteinken vezetődik le az a feszült idegesség, melyet a főnök, a bank, a gyerek osztályfőnöke, vagy a barátságtalan bolti pénztáros okozott.

Dúlunk-fúlunk egész nap, majd hazamegyünk, rávágjuk a gyerekre az ajtót, kizárjuk a macskát, s hiába nyávog, nem engedjük be. A stressz miatt leég a vacsora, büdös lesz a lakás, kifolyik a gyerek fürdővize, és mire párunk hazaér hasonlóan ideges nap után, vele is jól összeveszünk. A stressz ugyanis fertőz.

Elkaphatjuk egymástól, ráragaszthatjuk azokra, akiket a legjobban szeretünk. Aztán nem tudunk aludni, másnap fáradtan ébredünk, és minden kezdődik újra elölről. Talán nem is vesszük észre, hogy párkapcsolatunk problémái, a gyerek iskolai teljesítménye, a kollégákkal való feszültségeink hátterében az állandósult stressz áll.

Ez sajnos az ágybéli teljesítményeket is rombolja. Egy kapcsolat elején, vagy a felívelő szakaszban a stresszoldás legegyszerűbb módja az intim együttlét, a jó szex. Azonban ahogy telnek az évek, és sokasodnak a gondok, a férfiak ágybéli teljesítménye csökken, miként a nők libidója is. Nem ők tehetnek róla. Nem tehetnek róla, de tehetnek ellene.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 4. számának 51. oldalán!)

Címkék: stressz, szorongás, párkapcsolati stressz, helyes légzés, felszínes légzés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!