A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Gyógyítani nem a tüneteket kell, hanem az embert, aki bajban van, és ezért betegségbe menekül

Ezt vallja az ájurvéda. Ötezer éve. Ennyi idő alatt kiderült volna, ha nincs igaza. Ezzel a hagyományos gyógyító, egészségőrző rendszerrel kezelik ma is India lakosságának kilenc tizedét, vagyis legalább másfél milliárd embert

Fotó: Shutterstock.com

Több mint orvoslás

Az ájurvéda a legősibb holisztikus gyógymód a földön. Több mint orvoslás. Az élet tudománya. Egy mitikus felfogásból ered, amely szerint a természet egység. Mindenkinek szerepe van benne. Aki a szerepének megfelelően él, egészséges, aki eltér ettől, megbetegszik.

Az orvos, a masszőr, a kozmetikus dolga pedig az, hogy a természet és az egyén közötti megbomlott egyensúlyt visszaállítsa. Erre étrendi javaslatok, gyógyszeres kezelések, jógagyakorlatok szolgálnak. De számtalan masszázs és hidroterápia, illetve gyógynövénykúra is létezik.

Az indiai ájurvéda a test, az elme és a lélek harmonikus egységét hirdeti. Azt vallja, hogy akkor egészséges az ember, ha alkotórészei: a test, az elme és a lélek egyaránt egészségesek. Gyógyítani ezért sohasem a tüneteket kell, hanem az embert, aki bajban van, ezért valamiféle betegségbe menekül. Úgy tekinti az emberi testet, mint energiák hömpölygő folyamát.

Vata, Pitta, Kapha

A testben hömpölygő energiák a Vata, Pitta és Kapha nevet kapták valamikor az ősidőkben, de nevezhetnénk őket bármiféleképpen, a lényeg az, hogy minden egyes energiafolyamnak megvan a maga elsődlegesen uralt területe fizikai és szellemi szinten.

Ezek a következők:

A Vata: Szabályozza az összes mozgással, az impulzusok továbbításával, az élelem és tápanyagok szállításával és a légzéssel kapcsolatos folyamatokat. Ez az energia határozza meg az ember temperamentumát.

A Pitta: A test kémiai folyamatainak, az emésztésnek, az anyagcserének az irányításáért felelős. Szellemi szinten: a meggyőződés, bátorság és hősiesség alapja.

A Kapha felelős a betegségekkel szembeni immunitásért és az energia raktározásáért. Szellemi szinten az érzelmi stabilitásért és a kitartásért. Minden emberre jellemző valamelyik energia túlsúlya.

Fotó: Shutterstock.com

Én melyik típus vagyok?

Az ájurvédikus testtípus meghatározza az egyén külső, fizikai jellemvonásait, a mentális jellemvonásokat, személyiség- és viselkedésmintáit, valamint a betegségekre való hajlamot is.

A Vata típusú emberek külsőleg általában magasak, vékony testalkatúak. Hízásra nem hajlamosak. Hajuk sötét, töredezett, bőrük száraz, esetleg repedezett. Szemük kicsi, kerek. Arcuk szögletes, fogsoruk szabálytalan, ajkuk keskeny. A Vata típusú ember sokszor falánk, szereti az édes és forró ételeket.

Mozgása nem túl gyors, de kitartó. Utálja a hideget, hajlamos a féltékenységre. Beszédes, de mondanivalója olykor jelentéktelen. A Vata típusú emberek hajlamosak a gáztúltengésre, az érelmeszesedésre, hátfájásra. Ezért kerülniük kell a hüvelyeseket, a túlzott húsfogyasztást és a megerőltető sportokat.

A Pitta típusú emberek külsőleg közepes magasságúak és testalkatúak, Hízásra enyhén hajlamosak. Hajuk gyakran szőke vagy vöröses, gyér és hajlamos a korai őszülésre. Szemük kicsi, arcuk szív alakú, orruk és álluk arányos.

Mérsékelt szomjuk és étvágyuk van, gyorsan esznek. Szeretik a keserű, az édes, és a hideg ételeket. Mozgásuk gyors, ügyesek. Nem szeretik a meleg évszakot, erőteljesen izzadnak, Bátor, kreatív, extrém intelligenciával rendelkeznek.

A Pitta alkatúak hajlamosak a hólyag, epe, máj rendellenességeire, gyomorfekélyre és bőrbetegségekre. Étkezésük könnyen emészthető zöldségekből és gyümölcsökből álljon, kerüljék a stresszt és a pontozásos sportokat.

A Kapha típusú ember általában alacsony, zömök testalkatú, végtagjai szintén rövidek és vaskosak. Hízásra erősen hajlamos. Haja sűrű és fekete. Bőre porcelánfehér, puha és sima, tapintása hideg és zsíros, olajos, a legkésőbb indul meg öregedése.

Szemei szélesek, kék, vagy barna színűek, hosszú szempillával. Homlokuk széles, arcuk kerek. Keveset esznek, a keserű, csípős, forró és száraz ételeket szeretik. Mozgásuk lassú és megfontolt.

Nyugodt természetűek, keveset beszélnek. A Kapha alkatúak a mandulagyulladásra, arcüreggyulladásra, hörghurutra hajlamosak. Kerüljék a túl hideg vagy túl forró, fűszeres ételeket, az olyan sportokat ne válasszák, amelyek során könnyen felfázhatnak.

Így történik a gyógyítás

Az ájurvédikus orvos a betegség típusából, a beteg viselkedéséből, érzelmeiből, alkati jellemzőiből pontosan következtetni tud a hozzá fordulók típusára. A diagnózis felállítása rendszerint egy sok kérdést tartalmazó teszt kitöltésével kezdődik, és fizikai vizsgálatokkal, pulzusdiagnosztikával folytatódik.

Az ájurvédika a betegség okának kutatásakor nemcsak a szervezet működésének elváltozásaira figyel, hanem a beteg viselkedésére, hangulatváltozásaira és gondolataira is. Ezért a gyógymódot, mely általában nem csupán a gyógyszer felírásából, hanem életvezetési, táplálkozási, testedzési tanácsokból áll, egyénre szabottan állapítja meg.

Az ájurvédikus technikák a legkülönbözőbb terápiákat jelentik. Ezek lehetnek étrendi javaslatok, gyógyszeres kezelések, sebészeti eljárások, légzésterápiák, masszázsok, esetleg jógagyakorlatok.

Hasznos, ha az ember típusát egy szakértő ájurvédikus tanácsadó határozza meg, de az ember önmaga is képes egy olyan alapos önvizsgálatra, melynek eredményeként ráérezhet a saját, alapvető személyiségére és ennek megfelelően alakíthatja ki a számára megfelelő ételeket, foglalkozásokat, testedzést, a munka és pihenés harmóniáját, egyszóval a számára egészséges életmódot.

Fotó: Shutterstock.com

Gyógyszerek

Az ájurvédikus gyógyításban alapszabály, hogy gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt csak akkor szabad bevinni a szervezetbe, ha azt előtte méregtelenítik. A méregtelenítés történhet terápiás hányással, izzasztással, hashajtással, inhalálással, masszázzsal, illetve beöntések adásával.

Az ájurvédikus gyógyszerek kizárólag természetes alapanyagokból állnak, és nincsenek mellékhatásaik. Elsősorban gyógynövényekből készítik őket, de használnak állati termékeket, ásványokat, fémeket, sőt, drágaköveket is.

Az ájurvédikus szerek jellemzője az, hogy nem kiirtani, megszüntetni vagy pótolni akarnak, céljuk a szervezet alapvető folyamatainak helyreállítása, az immunrendszer és más központi rendszerek erősítése. Az indiaiak 7000-féle gyógynövényt és ezek kombinációit használják.

Címkék: masszázs, jóga, gyógynövények, ayurveda, vata, pitta, kapha, a természet egység, ayurvédikus technikák, étrendi javaslatok, gyógyszeres kezelések, légzésterápia

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!