A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Érints meg, hogy élhessek!

Talán még soha nem gondoltunk bele, mert annyira természetes az, hogy bőrünk érzékenysége, a bőrünkön át a külvilágból felénk jutó információk nélkül nem tudnánk életben maradni. Az érintés, a tapintás az az érzék, amellyel bőrünk üzen nekünk a világról.

Fotó: Shutterstock.com

Hiszen bőrünk jelenti a kapcsolatot a külvilággal. Nem tudjuk kikapcsolni. Életünk minden másodpercében dönt arról, boldogok vagyunk-e, vagy szomorúak, félünk, szorongunk, vagy ellenkezőleg, magabiztos a kapcsolatunk a világgal.

A világ jó hely

A bőrünk által közvetített érzések sokkal többre használhatók, mint azt gondolnánk. Akár gyógyításra is. Az anyukák ösztönösen tudják, hogy mit kell a babával csinálni, ha nyűgös, fáradt, rossz a közérzete.

Nem véletlen, hogy ma már a szülészeteken a babákat rögtön világrajöttük után az édesanyjuk mezítelen hasára fektetik. Azért csinálják, hogy ne legyen olyan éles és elviselhetetlen a különbség a bent és kint között.

Az anyukák pontosan tudják, de legalábbis érzik, hogy a szoptatás nem csak az éhség csillapítására való. Amikor mellükre teszik a kisbabát, bőrük a baba bőrével érintkezik, és ez az érzés mindkettejüket megnyugtatja. A bepólyált, üvegből etetett gyerekek nem ismerik meg ezt a bensőséges érzést, ezért előfordulhat hogy későbbi életükben sem lesznek képesek az intimitásra.

Persze érinteni nem csak szoptatatáskor lehet. Nem csak akkor fontos. A pocakját fájlaló kicsi hátának gyengéd masszírozása, fürdéskor a babaolajjal történő gyengéd tisztítás olyan ingereket közvetít, hogy a világ jó hely, minden a legnagyobb rendben van.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 1. számának 50. oldalán!)

Címkék: masszázs, bőr, érintés, ölelés, simogatás, tapintás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!