A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Covid-19 helyzetjelentés

Érdekes, hogy bár a COVID-19 megjelenése után a tudomány hihetetlenül gyorsan piacra dobta az első vakcinákat, a betegséggel kapcsolatos nagyon sok kérdésre még ma sincs válasz. Nem tudják, hogy ki az, aki elkapja a fertőzést, és ki az, aki a közvetlen környezetükben lévő betegektől sem. Nem tudják, hogy ki milyen súlyos tünetekkel vészeli át, és ki az, aki tünet nélkül betegszik meg.

Fotó: Shutterstock.com

Szerencsére a vírus Omikron névre keresztelt variánsa minden orvos szakértő szerint gyengébb, mint az előző, a delta. A legtöbb fertőzöttnél enyhe, vagy közepesen súlyos lefolyású betegség alakul ki, amelyből a gyógyulás kórházi ápolás nélkül bekövetkezik.

A keringő vírus

Tedros Adhanom Ghebreyesus, az ENSZ egészségügyi ügynökségének főigazgatója szerint a vírus még mindig intenzíven kering a világ sok országában. „Arra számítunk – mondta –, hogy a jövőben is lesznek fertőzési hullámok különböző időpontokban a világ különböző pontjain, amelyeket az Omikron különböző alváltozatai okoznak.”

A szakember szerint minél többet kering a vírus, annál több lehetősége van a mutációra, bár a jövőbeli hullámok valószínűleg nem okoznak már akkora járványokat és súlyos megbetegedéseket, mint a korábbiak, hiszen ma már léteznek megfékezésükre hatékony eszközök.

Nem csak a védőoltások, hanem a vírusellenes szerek. Azonban a szájon át szedhető vírusellenes gyógyszerek hatásosságáról, illetve mellékhatásaiknak súlyosságáról eltérőek a vélemények még a gyógyszerészek és orvosok körében is. De az biztos, hogy a védőoltások segítenek elkerülni a súlyos tüneteket és a halálos kimenetelt.

Kellenek-e az ismétlő oltások?

Minden szakember egyetért abban, hogy az alapos és gyakori kézmosás, különösen hazaérkezés után, valamint a maszk viselése olyan helyeken, ahol sok ember fordul meg, szinte kötelező.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 1. számának 44. oldalán!)

Címkék: covid-19, sars-cov-2, favipiravir, omicron

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!