A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Aki ételt, itald adott - szerzetesek a gasztronómiában

A szerzetesek a középkor óta szigorú szabályok szerint, egészségesen étkeznek, de szabályaik nemcsak a test, hanem a szellem és a lélek épségét is szolgálják. Magyarországon nagy hagyománya van a szerzetesek csodálatos ételeinek, gyógynövényeinek, csokoládéinak, borainak. Kertjeikben a zöldségek és gyümölcsök mellett megterem sokféle fűszer és gyógynövény, asztalukra olykor ünnepi finomságok, gyakrabban böjti ételek kerülnek. Február 2-a a szerzetesek világnapja. Vajon mit tudnak, miért olyan ízletesek a szerzetesek által készített finomságok? Milyen jelentősége van az ételeknek a vallás szempontjából? Itt lesz velünk: Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, Színház- és Filmművészeti Egyetem egyetemi tanára, Dénesi Tamás, a Pannonhalmi Főapátsági Levéltár igazgatója, Czakó András bencés szerzetes és Kardos Csongor ferences szerzetes.