A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Új életet kezdek! Vállalkozni fogok! 10 tipp leendő női vállalkozóknak

Sok nő játszik el azzal a gondolattal, hogy új életet kezd. Álmodik arról, hogy egyszer kilép a megszokott alkalmazotti státuszból, és a maga ura lesz. És van, aki ezt meg is meri lépni.

Fotó: Shutterstock.com

A január végén megrendezett Magyar Marketing Fesztivál, a hazai marketing szakma elismert, több ezer fős kongresszusa külön szekciót is szervezett ’Női vállalkozók találkozója’ címmel, ahol a közönség személyesen is megismerhette azokat a nőket, akik álmaikat működő vállalkozássá transzformálták, és most sikeres vállalkozóként élnek teljes, kiegyensúlyozott életet.

Nézzük, milyen tanácsokat adtak a befutott karrierváltók azoknak, akik a váltás gondolatával még csak a remény szintjén foglalkoznak, vagy esetleg már belevágtak, de még nem tudják, pontosan mi vár rájuk.

Különleges sorsok, egyedi életutak állnak minden egyes ’nagy váltás’ mögött! Minden színpadra lépő vállalkozónő komoly kríziseken ment át, és most, hogy már sikeresnek látják, érzik magukat, mindannyian törekszenek arra, hogy női közösségekben is megosszák tapasztalataikat. A teljesség igénye nélkül két kerekasztal-beszélgetés résztvevőinek tanácsaiból, meglátásaikból szemezgettünk.

Üzenetek a vállalkozni vágyók (vagy már kezdő vállalkozók) számára

 1. Amikor kételyeid vannak azzal kapcsolatban, hogy jó úton jársz-e, mindig tedd fel magadban a kérdést: csinálnál-e inkább valami mást, vagy tényleg ezt akarod?
 2. Mielőtt vállalkozni kezdenél, próbáld ki magadat alkalmazottként azon a területen, ahol vállalkozni szeretnél! Így rendkívül sok tapasztalatot szerezhetsz az üzletágról, és arról, hogy te magad mennyire vagy a helyeden benne.
 3. Legyen küldetésed! A vállalkozás motorja az a belső hit, amely téged erre az útra terelt. Oszd meg ezt a vevőiddel is.! Hinned kell tehát abban, amit csinálsz, és nem utolsósorban szeretni azt! Ha ez nincs meg, ne vágj bele!
 4. Ne feledd, a magas szintű szaktudás nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egy igazán jó terméket, szolgáltatást fejlessz ki. Nem baj, ha ez a tudás nem a tiéd – akkor gondoskodj arról, hogy kollégáidnál meglegyen!
 5. Tarts ki! Elszántság és szívós kitartás nélkül nem lehetsz hosszú távon sikeres.
 6. Nem engedheted meg magadnak, hogy azt mondd: „ezzel megvagyok, most kicsit hátradőlök”! Ha vállalkozol, mindig készen kell állnod a megújulásra és a fejlődésre.
 7. Optimizmus és lazaság: ez a két alapattitűd elengedhetetlen ahhoz, hogy a megfelelő energiákat mozgósítani tudd.
 8. A vállalkozói lét nehéz. Állandó problémamegoldó üzemmódot igényel, de sokat könnyít, ha a jóra is van szemed! Ha meglátod a kollégáid, az üzletfeleid és vevőid pozitív vonásait, és azokat az apróbb-nagyobb momentumokat is észreveszed, amelyek sikernek tekinthetők!
 9. Senki nem a csúcson kezdi. Az állandó fejlődés belső igény kell, hogy legyen, mert enélkül a mai – állandóan változó – gazdasági és piaci környezetben lehetetlen túlélni. Jó, ha e mellé rugalmasság is párosul: légy kész az állandó tervezésre és újratervezésre!
 10. A vállalkozói lét megterhelő, és nagyon sok időt igényel. Számíts rá, hogy kevés szabadidőd lesz. Mivel azonban lehetetlen jól teljesíteni pihenés, feltöltődés és ’énidő’ nélkül, az időmenedzsment, a tervezés, feladatlistázás és -ütemezés elengedhetetlen. A saját érdekedben meg kell tanulnod jól bánni az időddel!

Akik a Magyar Marketing Fesztiválon színpadra léptek

 • Dr. Árvai Anita: jogászból lett vegánétterem-tulajdonos, a vegán életmód szakértője
 • Ipsitz Anita: a bankszektort hagyta ott, így vált a tudatos étkezés szakértőjévé, és alkotta meg a Szafi márkát
 • Kulcsár Ildikó: eredeti szakmája szerint pedagógus, ma állatkísérlet-mentes, környezet- és bőrbarát termékeivel van jelen a piacon
 • Dr. Szabó Orsolya: online kommunikációs tanácsadó, aki szintén a jogászi pályáról lépett tovább
 • Hodik Adrienn: a Natura Hill Zebegény, Magyarország első fenntartható éttermének társtulajdonosa, a ’multis-marketinges’ világból amatőrként érkezett a vendéglátás világába. Mára két Michelin-csillaggal (is) büszkélkedhet
 • Karácsony Ildikó: a Rétescake hálózat társalapítója, franchise-tanácsadó, üzleti mentor, aki több sikeres vállalkozást is maga mögött tudhat.

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!