A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Természetes módszerek is segíthetnek, de sokszor gyógyszer kell rá

Ismered az érzést? Rohangálsz a vécére folyton, mert kell. Fáj, viszket, ég. A nők sajnos csak ritkán ússzák meg, hogy életük során legalább egyszer, de inkább többször el ne kapja őket a hólyaghurut.

Fotó: Shutterstock.com

A hólyaghurut (latinul cisztitisz) általában bakteriális fertőzés miatt alakul ki. A gonosz kis baci a húgycsövön keresztül jut a hólyagba, és borzasztó kellemetlenséget tud okozni. Ráadásul veszélyes.

A hólyaghurut hátterében vírusok, gombák is lehetnek. Leggyakrabban azonban a fertőzést a bélben élő E. coli baktériumok okozzák, melyek a végbél környékéről kerülnek a hüvelybe és a húgycsőbe, ahonnan húgyhólyagba feljutva gyulladást okozhatnak.

A nők anatómiai felépítésük miatt fogékonyabbak az alulról fertőződésre. A fiatal nők körében 50-szer gyakrabban fordul elő a hólyaghurut, mint a férfiak között. Ennek egyik oka a rövidebb húgyvezeték, melyen könnyebben jutnak fel a baktériumok. Másik oka, hogy a végbélnyílás és húgycsőnyílás egymáshoz nagyon közel van, ezért, ha rosszul töröljük ki a fenekünket, könnyen átvihetjük a bélsárral a fertőzéseket.

A tünetek legtöbbször hirtelen jelentkeznek. Kezelésükkel nem érdemes várni, hiszen antibiotikumokkal könnyen legyőzhetők. Fontos azonban, hogy a kezelést befejezzük, még akkor is, ha a tünetek megszűntek. Az antibiotikumok ugyanis nem csak a tüneteket szüntetik meg, hanem a fertőzést is eltávolítják, és megelőzik annak visszatérését.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 5. számának 40. oldalán!)

Címkék: áfonya, hólyaghurut, vesemedence gyulladás, medveszőlő, tőzegáfonya

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!