A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szeretetre vágynak

Ormótlan, dagadt, agyaras és bajszos, mégis azt mondják rá, hogy juj de cuki. (Én nem mondom, mert nekem az elefánt tetszik.) És mintha a rozmár tudná, hogy cukinak látják az emberek, egyre közelebb merészkedik szegény az emberi világhoz.

Fotó: Shutterstock.com

Közelebb és közelebb, mert eredeti élőhelyük, az Északi-sarkvidék egyre olvad. Egyre kevesebb az úszó jégtábla vagy jégtorlasz, ahol csapatostul fetrenghetnek és eszegethetik a tenger gyümölcseit. Marad a szárazföld, de oda nem szívesen mennek, mert ott farkasok, medvék támadnak rájuk.

Egy szelíd ragadozó

A rozmár ragadozó. Messziről nézve ez hihetőnek tűnik, hiszen a hatalmas teste, a hatalmas agyara és mérges bajsza is erre utal. Csakhogy ő nem a többi méretes állatot ragadozza, hanem icipici kagylókat, rákokat, kishalakat, és hogy komplett legyen az étrend, a tengeri uborkát is elmajszolja.

Agyara, ami egész életén át nőttön-nő, mondhatjuk, csak dísz, mert nem jellemző rá a szurkálódás, inkább csak a szerelmi küzdelemben lengeti meg a rivális felé jelzésképpen.

Nászidőben a jégtorlaszokon hevernek

Hogy mekkorára nő, attól függ, hol él. Például a Jeges-tengerben, a Bering-szorosban, a Csukcs-tengerben, az Atlanti- és Csendes-óceán északi részén. A legkisebb rozmárok a Hudson-öbölben tanyáznak, a legnagyobbak pedig a Bering-szorosban és a Csukcs-tengerben.

Társas lények, bár a hímek és a nőstények az év legnagyobb részét külön töltik. (Ez a hosszú házasság titka.) Elkülönülnek egymástól a növendék és az ivarérett hímek is, hogy a táplálékforrásokat ne merítsék ki túlzottan.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 11. számának 67. oldalán!)

Címkék: rozmár, freya a rozmár, a rozmár bébi halála, szelid ragadozó

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!