A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Meseszép nyár Erdélyben

Van néhány csodálatos és közeli úti cél, ahová érdemes elmenned nyáron, mert ott biztosan visszaszerezheted legjobb formádat. Nem ígérem, hogy egyetlen nap alatt, mert Erdélyben lassúbb a közlekedés, és jó, ha tíz-tizenkét óra alatt érsz a célodhoz, de az út minden perce különleges élmény és kaland. Legalább három nap kell, hogy hónapokra feltöltődj, és azt mondhasd utána - "Istenem, ez tényleg meseszép volt!" Sőt, hogy ugyanígy érezzen a családod minden tagja és a veletek tartó barátok.

Fotó: Shutterstock.com

A határhoz legközelebb eső két természeti cél, Pádis és a Detonáták. A Pádis karsztos vidék, és minden kincset megtalálsz itt, amiben gyönyörködni lehet. Víz faragta furcsa alakzatokat, vízelnyelőket, jégbarlangokat, vad szurdokokat. A Galbina-szorosban helyenként sziklapárkányokon, vaskampókon kell egyensúlyozni, vagy a zuhatagos víz fölött drótkötélbe kapaszkodva araszolni. Megfelelő ruházat kell hozzá, de nem követel különleges képességeket.

Ezen a vidéken vannak a Detonáták is, amelyek hegytetőkből kiálló hatalmas bazalttömbök, orgonasípszerű oszlopokkal, melyek nehezen felfogható módon szabályos hatszögűek. Feljutni rájuk itt is időigényes a fenyves erdőben haladó úton. Fent viszont olyan szép a kilátás a környék ezer méternél is magasabb csúcsaira, hogy nehezen akaródzik majd lejönni onnan. Ide is kell turistaöltözék, mert Erdély hegyeiben percek alatt fordulhat olyanra az idő, amit városban el sem tudunk képzelni.

Szintén Kolozsvár előtti úti cél a Sárkányok kertje. A kertben látható sziklaalakzatok nevei Éva, A baka szeretője, az Öregember és maga a Sárkány. De van itt gomba- és oszlopszerű képződmény is, amelyek elkészítésébe a víz mellett a szél is betársult.

A szoros csoportban álló sziklák látványosak, és bizsergető élmény közöttük járva a természet alkotta diadalív alatt áthaladni. Majdnem négyórás séta ez, és végeztével – talán egy jó ebéd után – érdemes még megnézni az ide tíz kilométerre található botanikus kertet, ahol összegyűjtötték Románia teljes növényvilágát.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 7. számának 60. oldalán!)

Címkék: erdély, kolozsvár, gyilkos-tó, tusnádfürdő, bakura-tó, királykő, pádis, detonáták, balea-vízesés, tordai-hasadék, torockó, barcasági-medence, gyergyószentmiklós, csíkszereda, brassó, fogarasi havasok

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!