A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Megkísérteni a lehetetlent

A huszonkilenc éves fotós, esélyegyenlőségi referens a hiányból előnyt faragva éli a mindennapjait. Bertyák Bence, aki nemrégiben a Ridikül című műsor vendége is volt, kilencvenkilenc százalékos látásvesztéssel született ugyan, de a belső érzéke, a nyitottsága, a pozitív hozzáállása és nem utolsósorban a maximalizmusa miatt minden élethelyzetből, ahogy minden fényképből is, a legtöbbet hozza ki. Bence még idén nyáron feleségül veszi az esküvőkön munkatársaként, harmadik szemként is segítő menyasszonyát, Annamarit, akivel Egerben rendezkednek be a közös életre.

Fotó: Déber Gábor

Mi vitte arra, hogy látássérültként pont egy olyan szakmát válasszon, ahol alapfeltétel az arányok, az árnyalatok felismerése, az élességállítás?

Földrajztanulmányaim során kezdtem el fotózni terepgyakorlatokon a tájat apukám fényképezőgépével. Aztán egyetemi hallgatóként lehetőséget kaptam arra, hogy az egyetemi újságnak eseményeken – gólyabálokon, gólyatáborokban – készítsek képeket. Csoporttársakról, a közelebbi ismerősökről születtek az első portrék.

Nógrád megyében, a falunk melletti településen fényképeztem az első esküvőt. Akkor jöttem rá, hogy két út áll előttem: művészi jelleggel fotózom, vagy olyan területet választok, ahol mások érzelmeit, boldogságát örökíthetem meg. Fontos volt számomra, hogy az általam készített képeken keresztül valami olyasmit is átadjak, amit egy jól látó fotós nem tud átadni. Arra gondolok, hogy többletet is jelenthet a pároknak, ha olyan fotóssal dolgozhatnak együtt, aki gyakorlatilag a lehetetlennel harcol, mert elvileg nem készíthetne profi fotókat.

A megrendeléseknél általában pozitív hozzáállással találkozik?

Természetesen mindenhol kommunikálom, hogy a képek különlegességéhez hozzátartozik, hogy látássérült vagyok. Ennek a hátránynak azonban negatív hatása, például egy esküvő megörökítése során, nem jelenik meg.

Használ bármiféle technikai segédeszközt a fotózáshoz?

Ha akarnék se tudnék, mert nem létezik ilyen. Eleve abszurd, hogy valaki látássérültként a fotózást választja, masszőrnek, informatikusnak tanulnak a hozzám hasonló fiatalok. Nyilván sokat számít a technika fejlődése.

Eleinte tükrös gépet használtam, aminél a kis fókusznégyzetet a szemhez kellett igazítani. A modern fényképezőgépeken már be lehet állítani, hogy a szemre élesítsenek. Fényképezőgéptől, márkától függetlenül érzék, kreativitás kérdése a fotózás. Régebben, ha olyan helyen készítettem felvételeket, ahol még nem jártam, előzetesen odamentem, felmértem a helyszínt. Rengeteget tanultam Déber Gábor fotóstól, többek között kompozíciót, beállítást. Ha bármi kérdésem van, hozzá bármikor fordulhatok.

Fotó: Tőke Béla

Szerepel a jövőbeli tervei között a művészi fotózás?

Volt alkalmam belekóstolni az OKJ-s képzés végén, amikor vizsgamunkát kellett készíteni. Egyértelmű lett volna a portréfotózás, ehelyett én beválasztottam a fotóesszét. A lehető legjobb választás volt, egy vak ismerősöm mindennapjairól készítettem, például ahogy a braille-es Rubik-kockát a kezében tartja, de nagy hangsúlyt fektettem az ő ’látásának’ fotón történő visszaadására is.

Beleláttam a fotóesszé szépségébe, csodájába. Ezekből a képekből kiállításom is lesz a Borsod vármegyei Boldogkisfalud Fesztiválon.

Hogyan ismerte meg a párját, aki mellesleg esküvői munkatársa, kísérője?

Fotózáshoz kerestünk modelleket Egerben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen, amelynek földrajz mesterszakos hallgatója voltam. Fotóztunk egy lányt, aki ajánlotta a barátnőjét további fotózáshoz, ő volt Annamari. Néhányszor találkoztunk Egerben, majd Pesten, akkoriban ott dolgoztam. Végül visszaköltöztem Egerbe, és közösen béreltünk lakást.

Emlékszem, eleinte számos vicces szituáció adódott a kapcsolatunk különlegességéből. Az első alkalmak egyikén szólt, hogy nézzem, a túloldalon milyen aranyos az a kutya, de nekem messze volt, így nem láttam. Vagy az is előfordult, hogy simán elmentem mellette vagy háromszor, mert nem ismertem meg.

A közös értékrend mellett milyen tulajdonságok számítanak?

Kiegészítjük egymást teljes mértékben. Új helyeken járva mindig figyelmeztet a lépcsőkre, a kátyúkra. A fotózásoknál is partnerek vagyunk. Annamari készíti az esküvői videókat, én meg a fotókat, ha szükség van rá, a beállításnál megigazítja a menyasszony ruháját.

Talán a legfontosabb mindkettőnknek, hogy jókat lehessen beszélgetni, hogy a másiknak legyen önálló véleménye. Annamari bármilyen témához hozzá tud szólni, megértő, támogató társ. Nem találtam ki olyan elvetemült célt, amelyről le akart volna beszélni. El szoktunk menni gokartozni, egyedül a közös tandemugrás hiúsult meg, mert nem merte bevállalni. Én egyszer kipróbáltam, nekem azt az élményt adta, hogy bármire képes vagy fenn a levegőben, de egy másodperc alatt már semmire nincs befolyásod.

Fotó: Bertyák Bence

Mesélte, hogy manapság esélyegyenlőséggel foglalkozik. A saját példáján keresztül szeretne másoknak is utat mutatni?

Két meghirdetett állásra is jelentkeztem az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen, majd miután egyik sem jött össze, felhívtak egy olyan állásajánlattal, ami teljes mértékben rám szabott volt. Így lettem esélyegyenlőségi referens egy újonnan létrejövő szervezetnél, a Hallgatói Támogató és Szolgáltató Központban.

Az esélyegyenlőségi bizottság titkáraként az a feladatom, hogy az elnök munkáját segítsem, illetve hogy projekteket hozzunk létre rászoruló hallgatóknak a tanulmányaik könnyebb elvégzéséhez. Például azok a fogyatékossággal élő hallgatók, akiknek nincs lehetőségük olyan laptopot szerezni, amelyen lehet felolvasóprogramot futtatni, bérelhetnek ilyet a központtól. Szeretném elérni, hogy a tananyagok is akadálymentesek legyenek, hogy a tanépületek akadálymentesítését felújítsák.

A hallgatói igények felmérésével megpróbálunk minél hamarabb és minél szélesebb körben segíteni eszközök, szolgáltatások formájában. Az érzékenyítés volt a fő szempont az első EKKE csörgőlabda-bajnokság megrendezésénél.

A látássérültek paralimpiai sportját amúgy én is művelem. Egerben a Vakok és Gyengénlátók Integráló és Sportegyesületében Annamarival együtt igazolt csörgőlabda-játékosok vagyunk. Hosszú távú célként tűztük ki, hogy az eddiginél sokkal nagyobb hangsúlyt fektessünk az integráltan tanuló diákok segítésére. 

Bertyák Bence felajánlása a Ridikül magazin olvasói számára

Fotó: Bertyák Bence

Az első olvasónak, aki még az idei évben ’Ridikül’ jeligére esküvői fotós és videós szolgáltatást* rendel, valamint az első olvasónak, aki portrécsomagot rendel, 20% kedvezményt biztosít a szolgáltatások végösszegéből. A kedvezményt a Ridikül magazin 2024. júniusi lapszámának felmutatásával lehet igénybe venni.

* Az esküvői csomagnak minimum 3 fotós és 1 videós elemet kell tartalmaznia a www.twopixelsphoto.net oldalon található szolgáltatásokból. További képek, információk és elérhetőségek a www.benopictures.net oldalon.

Címkék: esélyegyenlőség , látássérült fotós, esküvői fotózás, bertyák bence

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!