A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Láttad, hallottad, olvastad?

Két magyar Nobel-díj is született

Fotó: MTI - Cseke Csilla

Két magyar származású tudós, az Egyesült Államokban élő Karikó Katalin és a Németországban élő Krausz Ferenc veheti át idén decemberben az orvosi-élettani, illetve a fizikai Nobel-díjat.

Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért részesülnek a kitüntetésben. Nekik köszönhetjük a Covid-vírus ellen kifejlesztett vakcinát.

Krausz Ferenc kísérleti fizikus pedig az attoszekundumos fizika területének megalapításáért és az elektronok kutatásáért Anne L’Huillierrel és Pierre Agostinivel megosztva kapta az idei fizikai Nobel-díjat.

Az ünnepélyes átadóra hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján kerül sor. A kitüntetettek 11 millió svéd koronán (368 millió forintnyi összegen) osztoznak egyenlő arányban.

Az irodalmi Nobel-díj esélyesei között Krasznahorkai László és Nádas Péter is szerepelt, de azt végül a norvég Jon Fosse kapta meg.

Fotó: MTI - Balogh Zoltán

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 11. számának 16. oldalán!)

Címkék: magyar nobel-díjasok, ed sheeran, karikó katalin, krausz ferenc, autumn variations, cristiano ronaldo nemzetközi repülőtér, lejárt szavatosságú gyógyszer, kopernikusz éghajlatváltozási szolgálat, az év kilátója 2023

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!