A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Jaj a nyakam, jaj a derekam!

Cipelés, terhesség, mozgásszegény életmód, rosszul beállított szék, nem megfelelő magasságban lévő laptop, túlzásba vitt sport, féloldalasan hordott táska, ízületi gyulladás, túlsúly. Idősebb korban a leggyakoribb panasz, amivel orvoshoz fordulunk, a csigolyák meszesedése, a porcok kopása miatt bekövetkező valamilyen mozgásszervi fájdalom.

Fotó: Shutterstock.com

Szinte hihetetlen, de igaz, a mozgásszervi megbetegedések miatt esünk ki leggyakrabban a munkából, ezek miatt kerülünk legtöbbször betegállományba. Leggyakrabban derékfájás miatt keressük fel az orvost, de gyakori, hogy térdünk nem bírja a terhelést, vagy nyakunk ’áll be’ a stressz, a helytelen tartás, a túl sok számítógépezés miatt.

Nyakfájdalom

Az ülőmunkát végzők esetében a nyakfájdalom a leggyakoribb probléma. Az ok legtöbbször egyszerűen az, hogy rosszul tartjuk magunkat, elfelejtünk lazítani, felállni a számítógép, az íróasztal mellől, ezért nyakunkban feszültség keletkezik.

A nyaki panaszok többsége a fej állandó előredőléséből és lehajtásából származik, ami izommerevséghez, kötöttséghez vezethet. A helytelen testtartás sokszor gyulladásban lévő csomókat – trigger pontokat – eredményez, melyek nyomhatják a környező idegeket, így a fájdalom kisugározhat más részekre is.

A nyak merevségét elkerülhetjük, ha félóránként felállunk, és végzünk néhány nyújtógyakorlatot, vagy körkörös mozgást a fejünkkel, vállunkkal. Ha számítógéppel vagy laptoppal dolgozunk, érdemes a monitort és a billentyűzetet olyan magasságba helyezni, ahol már nem kell örökké lehajtanunk a fejünket.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 3. számának 42. oldalán!)

Címkék: gyógytorna, ízületi fájdalmak, nyakfájdalom, derékfájdalom, térdfájdalom, futótérd, isiász, porcképződés, ízületi kopás, hialuronsavas kezelés, guna terápia, meleg pakolás, jeges pakolás, fizikoterápia, lumbágó

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!