A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Házat 1 euróért? Olaszországban? Igen!

Valószínűleg senki sincs, aki Olaszországot ne szeretné. Nem csak történelmi emlékei, tengerpartjai, csodálatos városai vonzóak, de az olasz életérzés is. Az olaszok valahogy mindig jókedvűek, s minél délebbre megyünk, annál inkább azok. Olaszországban egy ideje sok helyen találni elhagyott épületeket, melyeket az ottani önkormányzatok felújítás fejében egyetlen euróért odaadnak. Vannak ilyenek északon is, de mi most menjünk délre, a jó idő, a jószerencsénk után. S lehet, hogy egy életre ott ragadunk.

Másfél órás repülőút után

Gangi
Fotó: Shutterstock.com

Dél-Olaszország második legnagyobb városába, a 730 kilométerre fekvő tartományi székhelyére Barira fapados járatokkal, okos jegyfoglaló rendszerek segítségével bő másfél óra alatt és viszonylag olcsón eljuthatunk.

S bár autót bérelünk, és utunk innen továbbvezet, érdemes a városban is sétálni egy kicsit. Szűk sikátoraiban hamar belecsöppenünk a délolasz életmódba, miközben az egymással szemben lévő épületek közé kihúzott köteleken száradó ruhák alatt talpalunk a Szent Miklós püspökről elnevezett bazilika felé.

Az európai kereszténység egyik legjelentősebb egyházi építménye jól ismert búcsújáró hely, ahol a legenda szerint Szent Miklós püspök csontjai nyugszanak. Bár ez csak legenda, az igaz, hogy itt található még Nagy Lajos királyunk hálaajándéka, egy ereklyetartó. Ha ezt megcsodáltuk, indulhatunk is dél felé házat nézni kicsivel több mint négyszáz forintért.

Juhok és olajfák földjén

Agrigento ôsi földjén
Fotó: Shutterstock.com

Ha Bariból indulunk, alig több mint egyórányi autózás után megérkezünk Tarantóba, az egyik első olyan olasz városba, amelyik csatlakozott az ’1 eurós ház’ projekthez. Taranto nagyváros, majd 200 ezren laknak benne. Puglia tartományi fővárosa, Salento régió északnyugati végén található, és a Jón-tengerre néz. Két tenger városának becézik különleges elhelyezkedése miatt.

A legenda szerint a várost spártai patrák (nőtlen spártaiak fiai) és lukániai perioikoszok (szabad férfiak, de nem spártaiak) alapították. A városban található Európa egyik legnagyobb acélgyártó ipari komplexuma, valamint a MARTA Nemzeti Régészeti Múzeum, amely Olaszország legjelentősebb múzeumai közé tartozik. A San Cataldo-bazilika, a híres aragóniai kastély és a görög-római régészeti lelőhelyek hosszú sora, hogy csak néhányat említsünk a kihagyhatatlan látnivalók közül.

A helyi konyha világhírű, jórészt a helyi olajnak és a tarantói kagylónak köszönhetően. Természetesen Tarantóban számos múzeum, mozi, színház, művészeti galéria található, mégis a város elhagyott részein egyetlen euróért kínálnak elhagyott ingatlanokat. Ha nem szeretünk idegen országban autót vezetni, Taranto vonattal is elérhető a főbb olasz és külföldi városokból.

Ha azonban nem akarunk egy ilyen nagy városban lakni, érdemes továbbgurulnunk és ellátogatnunk Caprarica di Lecce városkába, mely Salento közép-keleti részén található, 16 km-re a tengertől, tipikus mediterrán éghajlaton. A mintegy 2400 lakosú település önkormányzatának eltökélt célja a történelmi városközpont újjáélesztése, ahol a régi lepusztult és elhagyott épületeket kínálják szimbolikus 1 eurós áron.  A környező vidéken a föld különösen termékeny, juhok és olajfák vidéke ez.

Ha már eljöttünk idáig

A festôi Bari városa
Fotó: Shutterstock.com

Ha már eljöttünk idáig, béreltünk autót, kezdjük megismerni az olaszok vezetési stílusát, mely nekünk először szokatlanul vagány. Ha felvesszük a forgalom ritmusát, és megyünk tovább dél felé, a következő kihagyhatatlan városka Albidona, nem is város, inkább falu. 800 méterre a tengerszint felett nyújtózik, leírhatatlan panorámája, végtelen nyugalma mégsem vonzza feltétlenül a turistákat.

Amikor arról kérdezzük a helyi önkormányzat főépítészét, mindig ilyen csend van-e náluk, csak bólint, pont ez lenne az, amin változtatni szeretnének. Egy kissé fellendíteni a település életét, munkát adni például a helyi két pizzériának is, amelyek novemberben be is zártak.

Albidona bármilyen kicsi is, két templommal rendelkezik. Kanyargós, felfelé egyre szűkülő utcáin tényleg erősen kell a kormányba kapaszkodni, és nagyon bízni abban, hogy senki nem jön szembe. Szerencsés esetben így éri el az ember a város jeles építészeti emlékét, a valamikori palota romjait, ahol érdemes egy körsétát tenni. 

Az 1 eurós házvásárlás keretében itt két házat is kínálnak – ha őszinték akarunk lenni, valójában inkább romot kellene említeni. Egy kissé illúzióromboló a beszakadt födém, a tető nélkül tátongó valamikori szobák látványa, melyeket mostanában leginkább szeméttárolásra használnak a helyiek.

Ami Albidónában végtelenül vonzó a települést körülölelő, harsogóan zöld erdők, hegyek látványa és a mélységben feltűnő tenger. A városon kívül egyébként még megvannak a régi vízimalmok romjai és az ősi agyagtégla kemencék, melyek remek túrák színhelyei lehetnek.

A tengertől nem messze található a történelmi Torre di Albidona, azaz Albidona bástyája. Az épületet a muszlim kalózok támadásai ellen építették, és amikor ez a veszély elmúlt, a tengeri kereskedelem céljaira vámhivatallá lépett elő. Persze mára ez is múlt idő.

Ha Albidónából lefelé tartva újra elérjük a tengert, a következő nagyobb város Trebisacce lesz, ahol a tengerparti strandtól kezdve kisebb bárok, éttermek és hosszú bevásárlóutca hívogató képe fogadja az itt élőket és az itt élni akarókat… 

Már csak egy ugrás Szicília

Palermo város 2700 éve létezik
Fotó: Shutterstock.com

Ez persze komoly túlzás, hiszen ahhoz, hogy Albidónából az első olyan szicíliai városkába érjünk, ahol egy euróért tudunk házat venni, autóval hat órát kell utazni. De megéri. Szicília megtestesíti mindazt, amit szeretünk Olaszországban és a Földközi-tengeren: a napot, a tengert, a nagyszerű ételeket, a csodálatos borokat és a jó társaságot.

Az 1 eurós projektben részt vevő települések többsége egyébként Szicíliában található, a sziget dombjai és völgyei között. Különös vonzerejük, hogy egyik sincs jelentősen messze a tengertől. A legtávolabbiig sem kell egy óránál többet mennünk, hogy a parthoz érjünk. De még mielőtt végigjárnánk a kisvárosokat és az aprófalvakat háznézés ürügyén, el kell mennünk Szicília leghíresebb városába, Palermóba.

Palermo Szicília kulturális, gazdasági és turisztikai központja. A város építészetében a román, a gótikus, a barokk és art nouveau stílus a jellemző. Legkiemelkedőbb világörökségi helyszíne az arab–normann Palermo, valamint Cefalu és Monreale székesegyházai. Ezek pontosan szemléltetik a város történelmét és a különböző civilizációk uralmának építészeti nyomait.

Palermo eredetileg föníciai, majd karthágói gyarmat volt. Kereskedelmi és stratégiai vonzereje miatt a 9-12. században Európa legnagyobb városává fejlődött. Híres volt gazdagságáról, és arról, hogy szellemi és kulturális olvasztótégely, egyesítette az akkori nyugati és arab tudást és kultúrát. Rengeteg emlék található a városban ebből a korszakból, de a későbbiekből is. A város tele van arab kupolákkal, barokk homlokzatokkal, bizánci mozaikokkal és normann emlékekkel.

Talán a leghíresebb, melyet semmiképpen sem szabad kihagyni, az a normann katedrális. Itt találhatóak a világon a legszebb s legnagyobb középkori mozaikalkotások, melyeket szinte biztosan görög és bizánci kézművesek készítettek. Érdemes meglátogatni a kolostorokat is, amelyek az eredeti bencés kolostor részét képezik.

A központi kertet elegáns árkádos négyszög veszi körül 216 ikeroszloppal. Nincs két egyforma díszítés, fegyveres vadászok harcolnak szárnyas vadállatokkal, virágokkal, madarakkal, kígyókkal és lombokkal. A kolostorok bejárata a Piazza Guglielmo felől van, a katedrális jobb oldali tornya melletti sarokban.

Szicília rejtett kincsei

Pettineo
Fotó: Shutterstock.com

Visszatérvén eredeti célunkhoz, továbbindulunk Palermótól délre. Az első önkormányzat, amely csatlakozott a kezdeményezéshez Gangi, egy ősi, szicíliai falu Palermo tartományban. A falu egy hellén település helyén áll, ahonnan lélegzetelállító kilátásban gyönyörködhet a látogató. A helyet 2014-ben Olaszország legszebb falujának választották. Romos házait áruba bocsátották, s ennek világszerte híre ment.

A legnagyobb angol és amerikai újságok írtak róla, ennek köszönhetően apránként visszanyerte egykori dicsőségét. Több mint száz új házzal büszkélkedhet, melyek közül 60 jelképes áron megszerezhető, de üres telkek is kaphatók itt.

Az 1300 lelkes Pettineo település Gangitól mindössze egyórányi, Lungomare di Tusa gyönyörű fehér homokos strandjaitól mindössze 15 percnyi autóútra van. Az első történelmi információ a városkáról a XIII. századból származik. Ma Pettineo egy történelmi városközpontból áll, ahol a lakosság többsége él.

Ha kalandvágyunk elvitt idáig, meg kell néznünk az ősi Pettineo-kastély romjait, az Anyatemplomot, amelyet Szűz Máriának szenteltek, s meg kell kóstolnunk a Pettineo környékén termelt olívaolajat és a szárított citromot. A környéken nevezetes helyi sajtokat és pácolt húsokat is készítenek, amelyek a környék éttermeiben fogyaszthatók el.

Catánót és Palermót közvetlen repülőjárattal is elérhetjük, itt is bérelhetünk autót, innen közelebb elérni a fenti városokat, miként Serradifalco települését, ahonnan az 1900-as évek elejétől napjainkig folyamatosan elvándoroltak a fiatalok, így csökkent a népessége. Jelenleg 6300 lakos tartanak nyilván. Ezért a városi önkormányzat a történelmi központ helyreállítására kidolgozott egy tervet, melynek része az 1 eurós projekt.

Serradifalco városától nem messze, egy természetes mélyedésben található tóban számos madárfaj pihenő- és fészkelőhelye van. A tó csodás kirándulóhely, a természet szerelmeseinek kedvelt pihenője. És innen már tényleg nem vagyunk messze Szicília szívétől, Troinától, ahol a természet, a történelem és a szicíliai művészet találkozik.

Az ókori eredetű hegyvidéki településen a normannok 1061-es megérkezésével a sziget első politikai és katonai hatalmi székhelye lett. Troina része egy középkori falu, amely a via Conte Ruggero mentén alakult ki, ahonnan a város összes meredek és girbegurba utcája elágazik. Troina önkormányzata nagyon szeretné ezt az ősi várost s ennek romos épületeit újjáépíteni és benépesíteni, ezért vesz részt a ’Házak egy euróért’ projektben.

A főváros, Agrigento

Troina
Fotó: Shutterstock.com

A terület fővárosa Agrigento egy tengerparthoz közeli hegytetőn, az ókori görög Akragasz város helyén fekszik. Az ókori várost Kr. e. 582–580 közötti időben alapították a Gela városából érkező görög telepesek. A település közelében két folyó is található, s északra természetes erődítményként egy sziklaszirt emelkedik. Az ősi Akragasz nagy területen feküdt, egy részét még máig sem tárták fel.

A leghíresebb régészeti látványosság a Templomok völgye: az ősi város déli részén tíz fölséges, dór stílusban épült görög templom romjai láthatók, melyeket a Kr. e. 6. és 5. század között építettek. Föltárt és fölújított állapotukban némelyikük a mai Görögország területén kívül eső legnagyobb és legjobban megőrzött ókori görög emlékek közé tartozik. A szóban forgó terület a világörökség része.

Aki eljött idáig, feltétlenül nézze meg a csodaszép kertek, mandula-, pisztácia- és olajfaligetek és szőlőültetvények között fekvő városkát, San Biagio Platanit. A településnek már 1653-ban is mintegy 300 lakosa volt. Ám a XVIII. században a termelési válság a szicíliai nemesi családok hanyatlása még San Biagio urát sem kímélte, aki a palermói Villa della Nocéba költözött, s birtokait eladta.

A város az utóbbi időkben úgy döntött, hogy elég a pusztulásból, s elhagyott épületeit 1 euróért eladja. A legkülönlegesebb esemény, amely minden évben rengeteg látogatót vonz ide, bizonyára a húsvét. Ebből az alkalomból fantasztikus egyedi díszeket építenek bambuszvesszőkből, és jellegzetes kenyérajándékokat is árulnak.

Kis Amerika

Sambuca di Sicilia
Fotó: Shutterstock.com

Szicília szigetén van egy aprócska falu, amelynek szűk utcái között egyre gyakrabban lehet hallani az amerikai akcentust, ahogy a helyi olasz nyelvvel vegyül. Sambuca di Siciliáról van szó, az ország egyik első településéről, ahol potom pénzért kezdték árulni az üresen álló és romos épületeket.

Miután többségében amerikaiak csaptak le az olcsó ingatlanokra, a faluban egyfajta ’Kis-Amerika’ van kialakulóban. A szicíliai város 2019-ben kezdte vonzani a tengerentúli vásárlókat, amikor 16 lakást adtak el egyenként 1 euróért.

Három éven belül fel kell újítani az ingatlant

Albidona
Fotó: Shutterstock.com

Külföldön ingatlant vásárolni azért nem olyan egyszerű, hiszen a helyszínre látogatás minimum egy-két napos utazással jár. Jó tudni, hogy különösen délen elég kevesen beszélnek az olaszon kívül más nyelven, így ha érdemi információra akarunk szert tenni, nem árt némi olasztudás.

A házvásárlásnak pedig több feltétele is van. A legfontosabb – melyet szerződésben is rögzítenek –, hogy három éven belül fel kell újítani és lakhatóvá tenni az ingatlant, de ettől a különböző megyék el is térhetnek, nincs egységes álláspont. Általában néhány ezer eurós kauciót is kérnek, melyet az önkormányzatok az építkezés befejezéséig letétbe helyeznek. 

A kiutazás és az ügyintézés költségein túl tetemes összeg maga a felújítás, amely sokszor szinte teljes helyreállítást jelent, és amelyben csak a helyiek segítségére lehet számítani. Az 1 eurós házak projekt weboldalán hasznos információkat találunk, de az e-mail-ügyintézés, érdeklődés helyett inkább a telefonos megkeresést részesítsük előnyben. Az oldalt, amelyet angol nyelven is olvashatunk, itt találjuk: https://casea1euro.it/

Még ők fizetnek

Gangi
Fotó: Shutterstock.com

A népességfogyás elleni harc jegyében rengeteg település próbálkozik az olasz vidékre csábítani a vállalkozó szelleműeket. Ezekhez a helyekhez csatlakozott most az olasz csizma sarkán elhelyezkedő Presicce nevű község is, ahol akár 30 ezer eurót is kaphatnak az új lakosok. Az otthonteremtő támogatás megszerzésének két fontos feltétele van: a pénzt házvásárlásra, -felújításra kell fordítani, és kizárólag az 1991 előtt épült ingatlanokra használható fel.

Az ajánlat egyébként azért is tűnik igazán csábítónak, mert a napfényes Puglia régióban található településen akár 25 ezer euróért is lehet a paramétereknek megfelelő ingatlant találni. A presiccei hatóságok azt remélik, hogy a pénz új életet lehel az elnéptelenedő városukba, ahol évről évre kevesebb az újszülött, és a történelmi központban sok az 1991 előtt épült üres ház.

Már más programokat is indítottak, hogy több lakost csábítsanak ide. Például adókedvezményeket biztosítanak a kisgyerekes családok számára, illetve azoknak is, akik új vállalkozásba fognak náluk. A 30 ezer eurós ösztönző támogatás igénybevételéhez a vásárlóknak Presicce-ben kell letelepedniük, és a pénzt egy hatóság nyilvántartásában szereplő, 1991 előtt épült ingatlanra kell fordítaniuk.

Fotó: Shutterstock.com

Címkék: olaszország, szicília, palermo, bari, albidona, agrigento, olaszország, olajfák, catano, 1 eurós házvásárlás

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!