A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ezek nélkül a könyvek nélkül nem telhet el a július

Új, könyvajánló rovatunkban igyekszünk a legkülönfélébb korosztályú és ízlésű olvasóink számára értékes olvasnivalót kínálni.

Rebecca Makkai: Lenne pár kérdésem (2024)
Agave Könyvek

Bodie Kane sikeres egyetemi tanár, nem mellesleg podcaster. Egy napon visszahívják egykori gimnáziumába tanítani, és így elkerülhetetlen, hogy szembenézzen a múltjával, és nyomába eredjen kollégiumi szobatársa meggyilkolásának.

A Lenne pár kérdésem szépirodalmi igénnyel írt, izgalmakat tartogató, úgynevezett campus regény. Szerzője, Rebecca Makkai magyar származású regény- és novellaíró, itthon ez a második kötete, ami megjelent.

Dann McDormann: Egy gyilkosság megírásának krónikája (2024)
Agave Könyvek

Ez a detektívregény csütörtökön kezdődik, egy autóban. S mint megtudjuk a bevezetésből: „A detektívregény írója – mint minden író – szükségszerűen smucig, apránként adagolja és tárja fel az információmorzsákat, hiszen minden regény egy fejtörő, és minden olvasó nyomozó.”

És pont ez a jó benne. Hogy egy nyugágyon, a biztonságot adó árnyékban, szinte mozdulatlanul rakhassunk össze egy ördögien ravasz kirakósjátékot. Már persze, ha szeretjük az izgalmakat…

Tallér Edina: Jóemberek (2024)
Prae Kiadó 

Vidékre utazni egy fővárosi házaspárnak egy átlagos lakótelepi fészekből – már önmagában is kihívás. De egy haláleset miatt indulni kell. Ám autójuk Jakabszálláson lerobban, így néhány napig kénytelenek lesznek ott tölteni idejüket, megismerkedni Nyúzó Jóskával, Idegzsábával, meg az őket mindenhova követő albínó ikerpárral.

A Jóemberek ironikus hangvétellel festi meg a budapesti és vidéki Magyarország jelenét, közelmúltját. Margit és Dénes párkapcsolati road movie-ját…

Janikovszky Éva: Mosolyogni tessék! / De szép ez az élet!
Trend Kiadó

Persze létezik az a generáció, amelyiknek már be kell mutatni Janikovszky Évát és a műveit. Mi, akik író-olvasó találkozókon még személyesen is találkozhattunk vele, mi, akik rongyosra olvastuk könyveit, és prózamondó versenyeken adtunk elő belőlük részleteket, jól ismerjük. És szeretjük.

Ezért is öröm, hogy a Trend Kiadó újra megjelentette a De szép ez az élet! és a Mosolyogni tessék! köteteket. A rövid prózai írások Réber László rajzaival olyan kort idéznek meg, amely ha nem is volt mindig szép vagy mosolyra csábító, a miénk volt. A mi közös múltunk. 

Jean-Claude Mourlevat: Zebulon mindent belead (2024)
Móra Kiadó 

Zebulon egy két lábon járó sün. Olyan országban él, ahol rajta kívül minden más állat ugyancsak két lábon jár, sőt "ruhát hordanak, spagettit főznek, kazánt javítanak..." és ha kell, sms-t is küldenek. Zebulon és barátja, Berti malac egy nap nyomozásba kezd, mert barátjuk, a búskomorságra hajlamos Szimóna egy levélben tudatja velük, hogy el kell mennie.

De hogy hova is, miért is, rejtély. A kedves hangulatú, kalandos és fordulatokat tartogató, tíz éven felüli kamaszoknak íródott könyv Ridikül vonatkozása pedig az, hogy azt lapunk egykori szerzője, Pacskovszky Zsolt fordította.

Ralf Butschkow: Jaj, csak ki ne nyisd! 
Móra

Ha egy könyvön az szerepel, hogy csak ki ne nyissuk, az felhívás keringőre. Ezt a színes, jópofa kötetet valószínűleg azon hároméves ovisok szülei, nagyszülei fogják majd felolvasni (megnyugtatásul alig néhány sor oldalanként), akik egyszer már biztos kinyitották ezt a könyvet. Majd mosolyogva ottragadtak.

Mert bizony a Jaj, csak ki ne nyisd! pont ilyen. Mókás, kicsit interaktív, és megoldásokat követel az olvasótól. Szóval leköt és elfoglal. Ami egy ovis esetében nagy dolog.

Kertész Anna, Takács Viktória: A lány, aki szavakkal varázsolt
Naphegy/Móra 

Hol volt, hol nem volt, élt egyszer, nem is olyan régen egy álmodozó tekintetű, romantikus énű kislány. Édesapja, bizonyos Szabó Elek esténként görög hősökről mesélt neki, és latinul tanította. Édesanyja, Lenke meg cipzárral behúzható égről beszélt, és megrendelhető felhőkről…

Ez a kislány varázsos meséken nőtt fel, tisztelte szüleit, rokonait, még a debreceni Nagytemplomnak is előre köszönt. Bizony, ő volt Kossuth-díjas írónk, Szabó Magda. Akinek életéről, műveiről szóló bűbájos, könnyen érthető és feldolgozható könyv immáron a második kiadásban jelent meg.

Eva-Maria Bast: A vanília illata
Kossuth Kiadó

Az 1890-es évek végén járunk, a német Bielefeld városban. A faital Meister házaspár nagy terveket sző – forradalmasítani akarják a sütést, amely (reményeik szerint) örökre megváltoztatja a háziasszonyok dolgát. A sütőpor keveréke még hiányzik, de Carl folyamatosan kísérletezik. S mint tudjuk, a keverék végül megszületik, amivel kezdetét veszi egy ma is virágzó élelmiszergyártó cég története.

A lebilincselő családregény első részét tartjuk most kezünkben.

Dr. Neal D. Barnard: Testünk egyensúlya
Kossuth Kiadó

Kifejezetten női könyvet ajánlunk: a hormonok, a nemi egyensúly és az étkezés összefüggésében. Azért nőknek, mert saját egészségünk mellett általában mi foglalkozunk férjünk, párunk egészségével is.

A legújabb tudományos eredmények is azt támasztják alá, hogy étrendünk megváltoztatásával javíthatunk egészségi állapotunkon, enyhíthetjük a stressz következményeit, csökkenthetjük az esetleg kialakult fájdalmakat. A kötet recepteket és étrendjavaslatokat is tartalmaz. Érdemes forgatni. 

Címkék: rebecca makkai: lenne pár kérdésem, dann mcdormann: egy gyilkosság megírásának krónikája, agave könyvek, tallér edina: jóemberek, prae kiadó, janikovszky éva: mosolyogni tessék!, janikovszky éva: de szép ez az élet!, trend kiadó, jean-claude mourlevat: zebulon mindent belead, pacskovszky zsolt, ralf butschkow: jaj, csak ki ne nyisd!, kertész anna, takács viktória: a lány, aki szavakkal varázsolt, móra kiadó, kossuth kiadó, a vanília illata, testünk egyensúlya

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!