A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ételallergia vagy táplálék-intolerancia?

Bár az étel-intolerancia és az ételallergia között nagyon nagy a különbség, sokan összekeverik ezt a két fogalmat. Ha röviden meg akarjuk fogalmazni az alapvető eltérést, azt kell tudnunk, hogy amíg az ételallergia által kiváltott tünetekért minden esetben az immunrendszer a felelős, addig az étel-intolerancia tüneteit az emésztőrendszer okozza. Nem mindegy azonban, hogy problémáinkért melyik felel.

Fotó: Shutterstock.com

Ételallergia

Az ételallergia súlyosabb probléma, mint az intolerancia. Akkor fordul elő, ha az immunrendszer téved, veszélyesnek ismer fel valamely ételösszetevőt – legtöbbször fehérjét –, és beindítja a védekezési reakciót ellene.

Az ételallergia hazánkban a felnőttek kb. 1%-át, a gyermekek 7%-át érinti. A gyermekek ételallergiája sokszor felnőttkorra elmúlik. Ha a betegség a család több tagjánál is fellép, az genetikai háttérre utal. A leggyakoribb allergiát okozó ételek felnőtteknél: tojás, kagyló, halak, mogyoró. Gyermekeknél a tej, a szója, tojás, halfélék, a tenger gyümölcsei és az olajos magvak.

Az allergiát kiváltó ételből akár csak egy falatot is fogyasztunk, annak szinte azonnal nagyon súlyos következménye lesz, mivel az allergén azonnali és erős immunválaszt vált ki. Rövid időn belül megduzzad az arc, a torok, csalánkiütés, viszketés, hasfájás, hányinger alakulhat ki, sőt, nehézlégzés, szédülés, ájulás is bekövetkezhet.

Súlyos esetekben anafilaxiás sokk lehet a következmény, melyet rövid időn belül megjelenő hasi fájdalom, ajak-, gége- és nyelvdagadás jelez. A súlyos allergiás reakció akár életveszélyes keringésösszeomlást is okozhat. Leeshet a vérnyomás, gyorsulhat a szívverés. Mivel ez az életet veszélyeztető folyamat, haladéktalanul orvosi segítségre van szükség.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 3. számának 40. oldalán!)

Címkék: laktózérzékenység, ételallergia, hisztamin, ételintolerancia, táplálék-intolerancia

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!