A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ékszer a hajban

Nőies, díszes, romantikus a csillogó dísz a frizurán. Viselhetjük ünnepekkor, de csak úgy is, hisz miért ne lehetne gyöngy a hajunkban, ha lehet a fülünkben, nyakunkban?

Fotó: Shutterstock.com

Az egyik legismertebb és talán legmutatósabb csúcsos fejdísz a tiara. Az ókorban főként perzsa és asszír uralkodók süvegszerű, olykor henger alakú, csúcsban végződő, nemezből készült fejdísze volt, mérete pedig a hatalom nagyságát sugallta.

Később, a kereszténység elterjedésével a pápák egyik legfőbb jelképe lett: magas csúcsával egyszerre szimbolizálta a pápa hatalmát és az ég felé törését. A pápai tiara a pápák koronázási ékszereinek egyike. Az idő haladtával azonban már mindenki viselhette, aki nemesi származású volt.

Aztán a nők is megkaparinthatták, a 18. században már az arisztokrata hölgyek kiváltsága lett a tiara viselése. Mára a tiara nem csak a kékvérűek kiváltsága, tiarát kapnak például a szépségkirálynők is.

A koronaszerű dísz

Fotó: Shutterstock.com

Újra divat a tiara, melyet az ókori görögök kezdtek el viselni. Akkoriban egy kiszélesedő selyem vagy gyapjúszalag volt, amellyel a hajukat fogták össze a hölgyek úgy, hogy a kiszélesedő rész a homlokukra került.

Egyiptomban a kígyó jelképe díszítette a tiarát. Antonius a luperkáliákon (ősi pogányünnep, a Bálint-nap eredete) tiarával koronázta meg Cézárt, amivel ’előidézte’ meggyilkolását. Ez a rossz emlék eltántorította a többi császárt a tiara viselésétől egy időre.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 12. számának 16. oldalán!)

Címkék: titanic, tiara, diadém, hajfésű

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!