A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Bébik születnek a vadasparkokban

Ahogy hosszabbodnak a nappalok, és megújul a természet, az állatok élete is változik az állatkertekben, a vadasparkokban vagy a gazdaságokban.

Fotó: Shutterstock.com

A tavasz kezdete a családalapításról szól, és nincs is ennél szebb. Minden madár társat választ, szól a népdalban, de nemcsak a madarak, hanem az emlősök, a rovarok, sőt még a csúszómászók is szerelembe esnek, majd lefialnak.

Volt nekem egy kecském…

Elsők között talán a kecskegidák érkeznek meg a világra hazánkban. A kecske vicces, helyes állat, szórakoztató és egyben bosszantó, hogy sosem marad nyugton, mert nagyon kíváncsi. Mindenre felmászik, még az autó tetejére is, ha az akad útjába. Kiváló az egyensúlyérzékük, ezért is alkalmasak a magas hegyoldalakon való portyázásra.

Még fára mászni is képes, amiben egyedülálló a kérődzők között. Ha bekerítik őket, hamar megszöknek, addig próbálgatják a drótokat és zárakat, amíg ki nem szabadulnak. Ha egyszer sikerült kijutniuk, máskor is kimennek, mert okosak. Társaik megfigyelik egymást, és eltanulják egymástól a szökés technikáját.

Ha háborítatlanul legelnek, akkor eltávolodnak egymástól, még a kiskecskék is külön húzódnak. A behatolókkal szembefordulnak, különösen a bakok, megküzdenek még az emberrel is.

Beszélget az emberrel

A Queen Mary Egyetem cikke szerint a kecskék a lovakhoz és a kutyákhoz hasonlóan kommunikálnak az emberrel. A kecskét több mint 10 ezer évvel ezelőtt háziasították, így talán nem is olyan furcsa, hogy értenek az ember nyelvén, illetve hogy a segítségét kérik.

Kísérletekkel megmutatták, hogy a kecske az általa ismert embertől vár segítséget, ha egy feladatot nem tud megoldani. Például volt egy doboz, amelyben kecskeeledel volt, de elfordítva nem volt kinyitható. A kecske elindult az ember felé, és ránézett, mielőtt visszanézett volna a dobozra. Így jelezte, hogy segítséget kér.

Vadmalacok születnek

A vadasparkokban jól megfigyelhető, ahogy megjelennek a kis vaddisznók. Január végétől májusig jönnek a világra a kis csíkosok, egy anyának 4-10 malaca lesz. A koca malacozás előtt kis mélyedést készít, amelyet puha levelekkel, gazzal, gyékénnyel ki is bélel.

A malacok világosan és sötéten csíkoltak. Szemük nyitva van, és alighogy megszáradtak a születés után, már követik is az anyjukat. Hevesen küzdenek a legjobban tejelő emlőkért, míg ki nem vívják az állandó rangsort.

Nagyon szeretik a meleget, ezért nagy szükségük van anyjuk közelségére. Kb. három hónapig szopnak, ettől kezdve már szilárd táplálékot is fogyaszthatnak. Féléves korukra önellátóak. Kilenc hónappal később színezetük már a felnőtt állatokéhoz hasonló, ezeket süldőknek nevezzük. A vaddisznó a szabadban 12, vadaskertben akár 20 évig élhet.

Fotó: Shutterstock.com

Mozgolódás a vadasparkban

A tavasz első napjaiban, heteiben megélénkül a kihelyezett odúk és fészkek környéke, de a kisemlősök is aktívabbá válnak téli álmuk végeztével. A falevélkupacok alól nemcsak a vadaspark kifutóin bújnak elő a nagy pelék és a sünök, de a kertekben, parkokban is.

A sünök az ilyen falevélrakások alatt hozzák világra kicsinyeiket. Ezért kell vigyázni a tavaszi avarégetéssel, mert a meggyújtott avar közvetlenül ezekre a kis állatokra is veszélyt jelent, hiszen az összegyűlt levelek számukra otthonként funkcionálnak. A természetes hulladékkupacokat vagy ősszel, vagy a tavasz végén érdemes felszámolni.

Áprilisban jönnek az első sünik

A néhány napos sünfiókák tüskéi kezdetben még fehér színűek, de rövid időn belül megjelennek a már sötétebb, fiatalkori tüskék. A fehér színű ’bébitüskék’ még az anyaállat testében fejlődnek.

A sünök később magányos állatok. A hímek csak a párosodás idején keresik a nőstényeket, igaz, akkor gyakran órákon át követik őket. Maga a párzás mindössze néhány másodpercig tart, de többször is megismétlődhet egymás után. Nem csoda, hisz a süni szúr.

A nőstény párzás közben szorosan lesimítja a tüskéit, így óvja a fiúsünt. A szaporodási időszak áprilistól augusztusig tart, a nőstény 5-6 heti vemhesség után mohával és száraz levelekkel bélelt vackában többnyire 5–7 kölyköt ellik. Egyedül neveli őket, a hímet, ha az közeledni próbál, elkergeti a fészektől.

A kicsinyek 18-20 napig szopnak, szemeik 14-18 napos korukban kinyílnak, és nem sokkal később elhagyják a vackot. Egy ideig anyjukkal járnak, önállóságukat körülbelül 45 naposan érik el, és a rá következő évben ivarérettek.

Új bunda a nyárra

De nem csak a születés lehet érdekes tavasszal az állatvilágban. Több állatfaj – például a farkas, szarvas – lecseréli több rétegből álló, tömött, téli bundáját, így készül az egyre enyhébb, melegebb időjárásra.

A szarvasoknál ilyenkor, a tél végén, a tavasz elején történik az agancsok elhullajtása, majd kezdődik az új agancsok növekedése. A gím- és dámbikák ágas-bogas, illetve lapát alakú fejdísze mintegy 120 nap alatt fejlődik ki, és az állat korának előrehaladtával egyre nagyobb és súlyosabb (akár 5–15 kilogrammos) lesz.

(Forrás: budakeszivadaspark.hu)

Címkék: vaddisznó, pelé, kecskegida, bébi sün

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!