A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Amit az antioxidánsokról feltétlenül tudnod kell

Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú alkotóelemei. Olyan vegyületek, melyek az égési (oxidációs) folyamatokat gátolják. Ma már a szakemberek és a laikusok is tisztában vannak azzal, hogy a civilizált világban olyan hatások érik az emberi szervezetet, amelyek gyorsítják az öregedést, és károsan befolyásolják egészségünket. Ezeknek a hatásoknak a következménye, hogy úgynevezett szabad gyökök keletkeznek a szervezetben.

Fotó: Shutterstock.com

A szabad gyökök káros hatásait egy védelmi rendszer kordában tartja. Ha azonban ez a védelmi rendszer zavart szenved, a szabad gyökök elszaporodnak, és károsítják a DNS-t, a fehérjéket, és gyorsítják az öregedési folyamatokat.

A szabad gyökök keletkezése

A testünket alkotó molekulák rendkívül stabilak, mert páros számú elektronokból álló kötések kapcsolják össze őket. A szabad gyökök azonban páratlan elektront tartalmaznak, ezért ahol csak lehet, megpróbálják a páros állapotot újra létrehozni. Reakcióba lépnek tehát más molekulákkal, és változást okoznak azok szerkezetében. Ez a változás az esetek többségében negatív, és megváltoztatja a molekulák tulajdonságit.

A túlzott szabadgyök-képződésnek oka lehet a szervezet immunrendszerének gyengülése, az olyan környezeti ártalmak, mint a sugárzás, légszennyezettség, a túlzott alkoholfogyasztás, az ételkészítés során a túlhevített olaj, a dohányzás, de a túlságosan kimerítő testedzés is.

Ha túl sok a szervezetünkben a keringő szabad gyök, akkor testünkben gyulladásos folyamatok indulnak el. Következményük idegrendszeri zavarok, szív- és érrendszeri betegségek, szembetegségek, daganatos és tüdőbetegségek, valamint a már említett gyors öregedés.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 7. számának 40. oldalán!)

Címkék: oregano, antioxidáns, áfonya, füszernövények, szeder, szabadgyök

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!