A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A tenger szegény kis gyümölcsei

Nem vagyok sem vega, sem vegán, sem fényevő, de a rákokat, kagylókat nem szeretem. És még mielőtt megkoszorúznának állatbarát, jóságos szívemért, elárulom, hogy nem azért.

Fotó: Shutterstock.com

Már jóval azelőtt sem ettem rákokat meg kagylókat, mielőtt megtudtam, hogy élve dobálják őket a forró vízbe. Vagyis csak simán nem szerettem sem a szagát, sem az ízét, ahogy a szerencsétlen csigáét sem, pedig őt is élve dobálják be főni. De amióta már tudom, nem hiszem, hogy végigülnék egy olasz tengerparti vacsorát a paradicsomos spagettimmal a tányéromon, ha mellettem épp egy langusztát harapdálna valaki.

Ollókkal vigyázni!

Régóta kérdés állítólag, hogy vajon a rákok, kagylók, csigák éreznek-e fájdalmat, amikor bedobálják őket a lobogó főzővízbe. Nem értem, miért nem evidens, hogy igen, hát persze, hogy a fenébe ne éreznének, de nem evidens. Vegyük csak azt a tényt, hogy a rák sikít, amikor a forró vízbe kerül, már amíg hangot tud kiadni. Igaz, a tudományos magyarázat az, hogy nem ő sikít, hanem a forró levegő távozik visítva belőle…

És a másik tényt is vehetjük, hogy a szakácskönyv szerint, ahol a homár főzési technikáját megismerhettem, azt írja a gondos szakács, hogy: „Ha vigyázni szeretne ujjaira, főzés előtt kösse össze a homár ollóit egy gumiszalaggal, és csak akkor távolítsa el, ha a homár már megfőtt.”

Ugye, nem kell felvetnem a kérdést, hogy vajon minek vagdalkozna a szerencsétlen homár, ha nem érezné, hogy a sós víz hőmérséklete kissé túlfutott a tengeri átlagon? Vagy ennek is csak valami hőtágulási oka van?

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2021. évfolyama 6. számának 62. oldalán!)

Címkék: languszta főzés, homár élve főzés, kísérletek a fájdalom vizsgálatára

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!