A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A ruha-dilemma

Megoszlanak a vélemények arról, hogy jó-e, ha az ikerpárokat egyformán kezelik, ami a külvilág számára többnyire az egyenöltözékben nyilvánul meg.

Fotó: Thinkstock

Kivel ne fordult volna már elő, hogy zavarba jött egy tetőtől talpig egyforma ikerpárral találkozva, mert hirtelen nem tudta megkülönböztetni őket? Az egyforma ruhácskába bújtatott picik nagyon édesek, vonzzák a tekintetet, a mamák és a papák zöme pedig kihasználja az alkalmat, hogy úgy öltöztesse a gyerekét, ahogy neki tetszik, mielőtt a kicsik maguk döntenének arról, mit viselnének. Persze, mindehhez hozzájárul a kényelem, hiszen egyszerűbb mindenből kettőt venni. Amikor azonban már nagyobbacskák, az ikrek zöme az öltözködésével is szereti kifejezni az egyéniségét.

Az adásban Bagdy Emőke is kiemelte, hogy ne a hasonlóságokat, inkább a különbségeket hangsúlyozzák a szülők, hiszen az ikrek különböző csillagai az univerzumnak. Jó, ha a nevük megválasztásánál is figyelünk az eltérő hangzásra. Egyforma ruha ide vagy oda, azt a különleges kapcsolatot, ami egy életre összeláncolja őket, senki meg nem értheti. Ennek ellenére ők mégiscsak két különböző ember.

Napjaink egyik legismertebb ikerkutató pszichológusa, az amerikai Thomas J. Bouchard a munkássága jó részében születésükkor elválasztott, és külön nevelkedett ikerpárok vizsgálatával foglalkozott. Az ő kutatásai is azt mutatták, hogy az egypetéjű ikrek között egész életük során megszakíthatatlan pszichikai kapcsolat működik.

Érdekesség továbbá, hogy az egymástól elválasztott, külön nevelkedő egypetéjű ikrek sokkal inkább hasonlítanak egymásra, mint az az ikerpár, amelynek tagjai együtt nőnek fel. Ez azzal magyarázható, hogy nem akarják folyton hangsúlyozni a különbözőségüket, így a bennük lévő genetikai kódok sokkal inkább érvényre tudnak jutni.

Címkék: ikrek, genetika, személyiségjegyek, thomas bouchard, öltöztetés

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!