A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

A karcsú és egészséges test a tudatossággal kezdődik

A legjobb verziód te magad vagy. A csodás lény. Mégis tele vagy kétségekkel, ítéletekkel és félelmekkel, ha magadról, a testedről, a képességeidről kérdeznek. A nők legtöbbször a hiányt veszik észre, hogy miben kellene még jobbnak, tökéletesebbnek, okosabbnak lenni. Pedig a tested és a lelked a legjobb barátod lehet, ha szeretettel gondoskodsz róla.

Fotó: Shutterstock.com

Szinte mindannyian ismerünk olyan nőket, vagy lehet, hogy te magad is ilyen vagy, akik sokszor nem elégedettek önmagukkal, az alakjukkal. Rendkívül gyorsan változó világunk pedig sem testi, sem szellemi, sem lelki szinten nem segít abban, hogy boldog és felszabadult nőként nézzünk a tükörbe, hacsak nem változtatunk a régi beidegződéseinken. Hogy hogyan?

Kezdjük az elején, és induljunk távolabbról. A természet csak úgy tudja fenntartani magát, hogy állandó ritmussal változik. Hatalmas ereje van. De ez az erő, nemcsak a természet ereje, hanem bennünk is ott rejlik emberekben, és képesek vagyunk életre kelteni. Érdemes ezeknek a mikéntjét is figyelembe venni, hiszen sokat segíthet megérteni magunkat, és csökkenteni az önvádat.

Mert bizony, legtöbben mély bántalmazásba kezdünk, amikor például elcsúszik a diéta. Bűnöztem – foglaljuk így össze. De ha így gondolunk a táplálékra, akkor a folyamatos bűntudat érzését kapcsoljuk az evéshez, ami a későbbiekben visszaüthet.

A minta öröklött, de a minőségről dönthetsz

Fotó: Shutterstock.com

A legtöbben hagyományos családba születtünk, és a családunk energiájában növekedtünk. Édesanyánk, édesapánk, sőt, felmenőink testhez való viszonyulását fogadtuk el alapként, tőlük tanultuk ezt meg. Mindezt az ő nézőpontjuk szerint. Sok esetben a családi szokásrendszer befolyásolja a későbbi kinézetünket. Természetesen nem csak a táplálkozási szokásaink, de az ételhez való viszonyunk, a táplálékkal kapcsolatos hiedelmeink és egyéb más dolgok, amikor például az evéssel pótcselekvésként kompenzálunk. Ezért érdemes ezt a témát kicsit tágabban látni, hiszen így több legyet üthetünk egy csapásra.

Nos ez a ’csapás’ azonban sok összetevős. Testünket folyamatosan táplálni kell. De hogy mivel tápláljuk magunkat, az már nem mindegy. Hiszen a minél tisztább, adalékoktól mentes táplálék fog számunkra valódi telítettségérzést adni, így tudjuk elkerülni a kongó pocak állapotát, ami elég gyorsan bekövetkezik például stresszesebb időszakban. Az alacsony vércukorszint idegességgel jár, és farkaséhséget vált ki. És már eszel is, hiszen csillapítani kell az éhséget. 

Vagy nem eszel, hanem csodaszerekre vadászol, a netes gyorssegélyekre. Pedig a testünk nem egy gyorsan összedobott rendszer, inkább egy gyönyörű ékszerdoboz. Jim Rohn, Amerika vezető üzleti filozófusa így vélekedett az emberi testről: „Gondozd jobban a tested, mert ez az egyetlen hely, ahol élhetsz”. 

Érdemes ezt a nézőpontot figyelembe venni, és megállni egy pillanatra, amikor azt érezzük, nem vagyunk jól a testünkben. Bármikor adódhat ilyen helyzet. Hiszen az életünk nagyon gyors, az élelmiszereink nem nyújtják azt a tápanyagmennyiséget, amennyire igényünk van, és a külvilágból folyamatosan érkeznek azok az ingerek, amelyek kibillentenek bennünket az egyensúlyból.

Pozitív üzeneteket véss a tudatalattiba!

Fotó: Shutterstock.com

Ráadásul az életünk folyamatos ritmusban változik. Gondoljunk csak a női ciklusra. Érzékeny testben élünk, és bizony a túlzott stressz megviseli a testünket. Így amikor megvizsgáljuk hogylétünket a testünkben, és arra jutunk, hogy szeretnénk karcsú, rugalmas és egészséges testben élni, akkor a lelki tényezőket és az önmagunkról alkotott képet is figyelembe kell venni. Mindhárom területen együttesen kell dolgozni, hogy ne tiszavirág-életű legyen a változás, vagyis ne legyünk a jojóeffektus áldozatai, hanem sokáig ragyoghassunk a testünkben.

Azzal, ha elhiszed, hogy nem vagy szép, kívánatos, szerethető, rossz üzenetet vésel a tudatalattidba, és felülsz egy lelki hullámvasútra. Helyette szembe kell nézni a tükörképünkkel. Őszintén. Mindig te légy önmagadnak a példa, és fogadd el a változást. Így önostorozás nélkül figyelhetted meg a testedet, és ha szükséges, segítséget kérhetsz.

Mert az egészséges énkép azt is jelenti, hogy látjuk, ’elszaladt’ a mérleg, egyre nagyobbak a ruhák, és bizony a testünk is fáradtabb. Ekkor érdemes megállni, és átgondolni, hogyan tudjuk segíteni őt önsanyargatás nélkül. Testünk végtelenül intelligens. Mindig jelez. Légy rá nyitott, és kérdezd meg őt, mikor ragyogna igazán. Ha egy újabb hamburger a válasz, érdemes megvizsgálni a választ annak tükrében, hogy mikor etted meg az előzőt.

Érdemes azt is felülvizsgálni, hogy mennyit mozgatod a tested, hiszen az emberi test mozgásra van tervezve. Minél többet mozogsz, és végzel olyan mozgásformát, ami számodra örömet ad, annál több boldogsághormon termelődik, és annál gyorsabban hangolod át a tested az új kinézetű énképre. A tested a legjobb barátod lehet, ha szeretettel gondoskodsz róla.

Ha pedig úgy érzed, hogy nem úgy funkcionál, ahogy szeretnéd, ha indokolatlanul sokszor vagy fáradt, mert nem tudsz aludni éjjel, akkor érdemes az önbántalmazás helyett szakemberhez fordulni, aki segít elindulni. Mindenképp hasznos, ha a táplálkozásoddal, a tudatosságoddal, a korlátozó hiedelmeid felszámolásával is foglalkozol, miközben új énképet építesz.

Ne feledd: a te tested különleges és egyedi. Egyedi igényekkel. Ahogy a kilók feljöttek, úgy fognak távozni. Mindig szeretettel és megértéssel fordulj a tested felé, hiszen ő téged szolgál. Veled van születésedtől fogva, az utolsó pillanatodig. Így tekints rá!

Képes Anita
énképépítő specialista
kepesanita.com

Címkék: hízás, fogyás, tudatos táplálkozás, énkép, yoyo effektus

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!