A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Varázslat vagy pszichológia?

Önbeteljesítő jóslat. Hátborzongatóan hat. Egyetlen mondat, egy zord kijelentés, ami önálló életre kel. De vajon tényleg mágia mozgatja?

Fotó: Shutterstock.com

Az önbeteljesítő jóslat egy pszichológiai jelenség, amelyben egy személy vagy csoport előzetes elvárásai vagy hiedelmei egy helyzet kimenetelére vonatkozóan olyan viselkedéseket vagy reakciókat idéznek elő, amelyek végül valóra váltják az eredeti elvárást. Ez a jelenség számos területen megfigyelhető, például az oktatásban, a munkahelyen, a társadalmi kapcsolatokban és az egészségügyben.

De hogyan működik ez?

Mondok egy példát. Timi szeretne séf lenni. Az anyukájának viszont meggyőződése, hogy kislánya feltűnően tehetségtelen a konyhában, de nem csak a konyhában, az egész háztartásban, még a porszívót sem tudja bekapcsolni. Jaj, kislányom, felejtsd el, úgysem vesznek fel téged a főzőiskolába. Timi sír, dacol, csak azért is, gondolja, és folyton krumplit hámoz, rántást kavar.

Aztán eljön a felvételi napja, és csúnyán lebőg. A forró zsírba loccsantja a vizet, spriccel az égő olaj, megsebesíti a kislányt. Én megmondtam előre, mondja a mama, miközben leápolja a beteg kezet.

Csiribá

Az önbeteljesítő jóslat fogalmát Robert K. Merton szociológus vezette be 1948-ban. Egy személy vagy csoport elvárásokat fogalmaz meg egy másik személy viselkedésével vagy egy helyzet kimenetelével kapcsolatban, és kommunikálja az érintett személy felé.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 7. számának 41. oldalán!)

Címkék: önbeteljesítő jóslat, rosenthal, jóslat, vincent van gogh

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!