A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Induljunk! Ízelítő Bécs kulturális látnivalóiból

Lassan kitavaszodik. Éppen megfelelő az idő egy kis kulturális sétára. Nem is kell messzire mennünk. Két és fél órányira tőlünk rengeteg izgalmas kiállítás vár bennünket. Elsőnek talán látogassuk meg a bécsi Albertina Múzeumot újranyitásának 20. évfordulóján.

Fotó: Albertina Museum Wien

Egy orrszarvú különös története

Az Albertinában május 14-ig látható kiállítás az elmúlt hat évszázad nyomtatott grafikáit mutatja be. Többek között Dürer kiváló minőségű fametszeteit, Rembradt finom rézkarcait, Toulouse-Lautrec litográfiáit. A kiállítás

Tudtad?
Hogy Albrecht Dürer, eredeti nevén Ajtósi Adalbert, egy magyar származású, Nürnbergben letelepedett aranyműves fia volt. A házaspárnak 18 gyermeke született, de csak három érte meg a felnőttkort, az egyikükből lett később a világhírű művész.

Nevét Budapesten a Városliget közelében az Ajtósi Dürer sor őrzi, amely ezt a nevet 1929-ben, Albrecht Dürer halálának 400. évfordulója alkalmából kapta.
külön érdekessége, hogy rövid videók segítségével a különböző sokszorosító technikákat, a fametszetet, rézmetszetet, rézkarcot, aquatintát, litográfiát is bemutatja. Így az is megérti az eljárásokat, aki teljesen laikus.

A kiállítás elején rögtön találkozhatunk egy kultikus alkotással, Dürer híres orrszarvújával, amely kora egyik legkelendőbb fametszete volt. Ez, az elefánt után legnagyobb szárazföldi emlős, sokáig nem jutott el Európába.

1515-ben Gujarat szultán egy élő állatot ajándékozott I. Mánuel királynak. Az orrszarvú meg is érkezett Lisszabonba. Nem sokkal később újra hajóra szállt, hogy a különleges állatot megmutassák a pápának, de az orrszarvú soha nem ért oda, a hajó ugyanis elsüllyedt.

A kérdés adódik: honnan tudhatta hát Dürer, hogyan néz ki az orrszarvú egyáltalán? A korabeli – nem teljesen pontos – leírásokat felhasználva készítette el a híres fametszetet, melyről rengeteg másolat készült. Egészen a 18. századig ezt tekintették az orrszarvú hivatalos ábrázolásának.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2023. évfolyama 3. számának 58. oldalán!)

Címkék: rézkarc, litográfia, dürer, albertina múzeum, fametszet, dürer az orrszarvú, bécsi műszaki múzeum, toulouse-lautrecc, harry potter-kiállítás, banksy rejtélye, rené magritte, az ember fia, wiener stadthalle studio f

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!