A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ha ezek az értékek rendben vannak, egészséges vagy

Minden orvos, minden egészségügyi szakember hangsúlyozza a rendszeres szűrések fontosságát. Sok ember azonban fél ezektől a vizsgálatoktól, különösen, ha férfi az illető. Vannak azonban egyszerű, fájdalommentes vizsgálatok is, melyek tájékoztatnak egészségünk állapotáról. Ha mást nem is, legalább az alábbi értékeket érdemes rendszeresen ellenőrizni.

Fotó: Shutterstock.com

Az egészséges vérnyomás

Gyakori, hogy amikor az orvosi rendelőben vérnyomást mérnek, az addig normálisnak gondolt vérnyomás hirtelen felszökik. Ezt nevezik fehér köpeny szindrómának. Azt jelzi, hogy vérnyomásunk közel sem állandó. Évszakonként, napszakonként ingadozhat, de fizikai tevékenységeink, lelkiállapotunk, stresszszintünk is befolyásolja.

Ezért tanácsos a ma már minden patikában, és sok egyéb helyen is kapható vérnyomásmérőt vásárolni, és ezt a fontos értéket rendszeresen ellenőrizni. Ha saját méréseink szerint vérnyomásunk túlságosan ingadozik, kérhetünk a háziorvostól 24 órás vérnyomásmérő készüléket is, mely egészen pontos képet ad erről.

Korábban úgy tartották, hogy a vérnyomás felső értékének normál határa úgy számolható ki, ha az életévek számához hozzáadunk 100 Hgmm-t. Ez azonban a mai ismeretek szerint túlságosan megengedő volt, hiszen egy hetvenéves ember számára 170-es érték már biztosan veszélyes. A nemzetközileg elfogadott normális érték ma is a 120/80.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 4. számának 38. oldalán!)

Címkék: koleszterin, okoslelet, pulzus értékek, labor eredmények

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!