A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Ez itt a dédi, ez meg a papa...

...mutogatta nagymamám a sárgásba hajló családi fényképalbumot. De vajon a mostani fiatalabb generáció is képes lesz hasonló attrakcióra? Meddig maradnak meg az okostelefonnal készült emlékképek, a különböző digitális hordozókon archivált fotófájlok? Mészáros József fotográfussal elmélkedtünk jövőről, jelenről.

Fotó: Shutterstock.com

„Emlékszik még valaki a nyolcvanas évek ZX Spectrum, netán Commodore 64 számítógépeire? Hogy milyen kincsként őrizgettük a kazettára meg flopira mentett játékokat, munkákat, dokumentumokat?

Mutasson ma nekem valaki egy bármilyen fájlt ezek közül, mi marad belőlük? – teszi fel bevezetőként a témába illő költői kérdéseket a fotós. Majd így folytatja: – Akár a fényképezős mobiltelefonok kezdeti időszakáról is érdeklődhetnék, megvannak-e a húsz éve rögzített képek, mennyi veszett el közülük?”

Aztán meg arról győzköd, hogy a hétköznapok technikájának fejlődése sok esetben pusztán változás és nem fejlődés. Hogy nem a minőség lesz egyre jobb, hanem a sebesség. A profit sikerrel vette célba a lustaságunkat, és ennek meglesz a böjtje.

Nyomkodjuk az okostelefonokat – ha kell, ha nem –, és már csak a bődületes mennyiségű fotó okán is nehézzé, avagy rendkívül időigényessé válik a valóban jó képek kiválogatása. A legtöbbször nem is tesszük meg. Aztán, amikor elfogy a memória, komplett fotókönyvtárak mennek a kukába; esetleg Lacika első szülinapi tortás fotójával egyetemben…

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2019. évfolyama 12. számának 50. oldalán!)

Címkék: fotózás, titanic, fotóalbum, brigitte bardot, picasso, fekete-fehér film, digitális fényképezés, analóg fényképezés, eiffel torony, james dean

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!