A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Évek óta zúg a fülem. Mit csináljak?

Cseng, búg, zúg, morajlik, olykor sziszeg vagy sistereg. Néha úgy cseng, mintha az agyunkban megszólalna egy kis csengettyű, máskor ciripel, mint egy apró tücsök. Nem fáj, mégis időnként szinte elviselhetetlen. Ötből egy embernél előfordul, hogy zúg a füle.

Fotó: Shutterstock.com

A fülzúgás ronthatja az alvást, ha a beteg felébred, és éjjel a csendben még erősebben hallja, s nem tud visszaaludni. De rontja a hallás minőségét, és komoly szorongást okoz a gondolat, hogy valami súlyos baj lehet a háttérben.

A fülzúgás oka

A furcsa zajokat általában csak a beteg hallja, bár előfordul, hogy fonendoszkóppal az orvos is. Általában semmi komoly oka nincsen, de mivel a fül zúgása nem betegség, hanem tünet, érdemes az okát megkeresni, szakorvossal kivizsgáltatni. Különösen akkor, ha olyan mértékű, hogy már az életvitelt is befolyásolja. Hátterében például fülsérülés vagy a keringési rendszer problémái is állhatnak.

A legtöbb ember hallása általában hatvan év felett elkezd romlani. S ez is okozhatja a furcsa zajokat. Előfordulhat, hogy a felszaporodó fülzsír megkeményedik, és irritálja a dobhártyát. A Meniere-szindróma egyik korai jele a fülcsengés. Ez a betegség a belső fület támadja, és valószínűleg a rendellenes belsőfül-nyomás okozza.

Nagyon ritkán a fülzúgás oka lehet az állkapocsízület betegsége, vagy egy jóindulatú daganat. Gyakrabban okozza a magas vérnyomás, illetve a nyaki verőerek szűkülete. Ezért a diagnózis felállítása is több szakorvosi területre tartozhat.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2022. évfolyama 3. számának 40. oldalán!)

Címkék: cink, cseng a fülem, fülzúgás, hallásvizsgálat, antidepresszáns, érbetegség, belső fül, a fülzúgás okai, fülzúgás gyógyítása

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!