A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Az étel íze, ha szabad tűzön készül

Hihetetlen, mennyivel finomabb a szabad tűzön készült étel, mint a konyhában főtt, sült társai! A szabad tűzön főzés sosem megy ki a divatból, mert összegyűlni a tűz körül, ahol készül valami finomság, ősi szokás, és még ma is megvan a varázsa. Az igény nem változott, csak az eszközök lettek modernebbek és az alapanyag változatosabb. Összegyűjtöttük, hogy mit érdemes tudni a bográcsokról és a használatukról, valamint más hasonló szabadtéri konyhai eszközökről. Belekóstolunk néhány falat erejéig más nemzetek ikonikus ételeibe is.

Fotó: Shutterstock.com

A szabad tűzön sütés-főzés elsősorban a nyárhoz kötődik, pedig az év bármely szakában van rá lehetőség. Hűvösebb időben még kellemesebb közelebb húzódni ahhoz a tűzhöz, amelyen készül az ebéd.

Tűzön vagy parázson – túlzás nélkül állítható, hogy szinte bármilyen ételt el lehet készíteni. A levesekhez, ragukhoz, főzelékekhez ott a bogrács, míg a sültekhez, grillezett fogásokhoz, kelt tésztákhoz a nyárs, rács, tárcsa, öntöttvas edény, avagy akár a forró kő.

Édességet vagy épp süteményt is süthetünk parázson vagy szabad tűzön. Gondoljunk csak a közkedvelt kürtőskalácsra, amelyet egy speciális nyárson, parázs felett sütnek, vagy a szatmári szilvalekvárra, melyet nagy méretű üstben főznek nyílt lángon legalább egy napon keresztül. De vaslábasban parázson kenyeret, zsemlét, kalácsot és bármilyen kelt tésztás süteményt is megsüthetünk.

Amit a bográcsokról tudni érdemes

Fotó: Shutterstock.com

A bogrács olyan, mint Gombóc Artúr kedvenc csokija: van belőle számos változat, és mindegyiknek megvan a maga előnye és szerepe. A legáltalánosabb a zománcozott típus, amelyben bármi olyan elkészíthető, mint a konyhában egy hagyományos zománcos lábasban vagy fazékban.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2024. évfolyama 7. számának 34. oldalán!)

Címkék: grillezés, szabad túzön főzés, bográcsozás, nyársalás, sült szalonna, bográcsos paprikás krumpli recept

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!