A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Öko-divat jótékonyan

Nem tudni, mennyi fölösleges ruha kallódik a világban, de az biztos, hogy sokkal több textilárut találunk egy átlagos nyugati háztartásban, mint amennyi valóban indokolt lenne, és azt is tisztán látjuk, hogy ezek előállítása rengeteg energiát emészt fel, amit hasznosabb irányba is terelhetünk - állítják a renaiChance divatmárka tervezői.

Fotó: Szemerei Éva

Sok fontos gondolat valósult meg egy divatbemutató keretében, nemes célok találkozása a szórakoztató és érdekes rendezvényen. A „Szól a szív..." Alapítvány a vak gyerekek életminőségét támogatja immár 1987 óta. Már sok mindent tettek, így például a Vakok Általános Iskolájában nekik köszönhetően alakítottak ki egy uszodát, és jó ideje támogatják például a vak fiataloknak megjelenést biztosító Lux Musicae kórus működését.

Legközelebbi céljuk a gyengénlátó és vak gyerekek számára az iskolaudvar pihenő- és sportudvarrá alakítása. Ehhez forrásgyűjtésként különböző programokat szerveznek, köztük azt az öko-divatbemutatót is, ahol a professzionális manökeneken kívül kollégák, diákok és szülők is felléptek a kifutóra.

Olyan fiatal divattervezők munkáit vonultatták fel az esten, akik elkötelezett hívei az újrahasznosításnak. Így például a már említett renaiChance ruha-újrahasznosító márka több irányból is támadja a fölösleges textilfelhalmozást. A náluk készülő designruházat garantáltan kisebb ökológiai lábnyomot hagy maga után, mint egy új öltözet, mert minden darabja már legyártott, többségében használt, kidobott ruhaneműből készül.

Szatmári Noémi, a Norsy Design megalkotója papírból, háztartásihulladék-anyagokból készít újrahasznosított designtáskákat, kiegészítőket.

Merő Péter a balett-táncos karriert cserélte divattervezésre, s 2008-ban létrehozta a MERO márkát: „Számomra a nő az érzékiséget, a törékenységet és az intelligenciát testesíti meg, ugyanakkor határozottságot és erőt sugároz, ami lehetőség a teljes harmónia megteremtésére.

Tervezőként szeretem meglátni és megláttatni az egyéniségeket. Sohasem követek kliséket, nem ismételek. A kollekció minden egyes darabját más és más nő ihlette, így minden alkotás szó szerint egyéniség" – vallja a tervező a kollekciójáról.

Vele szoros együttműködésben dolgozik a szintén újrahasznosítással is dolgozó Edinas paper installations. Az általuk megalkotott papírruhák tervezése kapcsán az elsődleges inspirációt a különböző anyagokból és textúrákból, ezek papírba való átültetéséből és a ruhatervezéskor használatos rögzítési módokból merítik.

Szintén használt ruhák feldolgozásával tervezi kollekcióját a Sharolta márkát alapító Tripolszky Sarolta. Nála az újrahasznosított anyagok sokszor értékes, környezetbarát bio anyagokkal társulnak, „kényelmes és etikus stílust biztosítva viselőjüknek”.

A Szilas Rita márka öltözékeinél is a tervezőre jellemző játékos kreativitás dominál. A nyomtatott textíliák különleges látványvilág létrehozását teszik lehetővé. A tervező különleges látásmódjának köszönhetően öltözékei garantáltan felkavaró érzelmeket váltanak ki. 

Balogh Kinga, a Cirrhopprecycle brand tervezője  újrahasznosítható anyagokból tervez és készít textilékszereket. Az adott fonási, szövési textiltechnikákat ötvözi a saját ötleteivel. Megunt, használt, de nem elhasználódott pamut ruhadarabok a fő alapanyagai, melyekből végtelen színvariációjú, dekoratív, antiallergén, bababarát ékszereket, kiegészítőket készít.

Hasonlóan az Ursuslupus márka alkotójához, Jeney Orsolyához, aki értéknövelő újrahasznosítással (upcycling) meglepő módon bicikligumiból és gumimatracból készít divatcikkeket és használati tárgyakat „a tudatos, környezetükért felelősséget érző vásárlók számára”.

A Réthy Fashion környezetvédelemmel foglalkozó divatcég pedig kimondottan farmer-újrahasznosítással foglalkozik: a begyűjtött farmerokból újra hordható termékeket állítanak elő. Egyediségük, különlegességük abban rejlik, hogy fontos számukra: a készterméken ne látsszon, hogy már kidobásra ítélt, használt anyagból készült.

Mindezek bemutatása a jótékony eseményen bámulatos kavalkádhoz vezetett, színvonalas, érdekes és értékes divatbemutatóval.

Címkék: divatbemutató, divattervező, újrahasznosítás, vakok intézete, öko-designe, szól a szív alapítvány

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!