A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Láttad, hallottad, olvastad?

Meghalt a királynő, éljen a király! 

Fotó: Northfoto

Május 6-án megkoronázták III. Károly királyt, az Egyesült Királyság és 14 további nemzetközösségi ország uralkodóját.

A királyt Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága koronázta meg Szent Eduárd koronájával. Az újdonsült uralkodó, aki novemberben tölti be 75. életévét, az angol-brit monarchia történetében a legidősebb uralkodó, aki koronát kapott. A ceremónián III. Károly feleségét, Kamillát is megkoronázták, akit saját korona és a felség megszólítás illet meg.

A királyi pár a kétórás ceremónia után hatalmas katonai díszkísérettel érkezett vissza a Buckigham-palotába. III. Károly a palota erkélyéről köszöntötte először királyként népét. A királyi pár mellett Vilmos trónörökös, walesi herceg és felesége, Katalin walesi hercegnő jelent meg gyermekeik társaságában, valamint Károly legfiatalabb testvére, Eduárd edinburghi herceg és családja.

Leia hercegnő is csillagot kapott

Fotó: PuzzlePix

Posztumusz csillagot kapott Carrie Fisher, a Star Wars néhai sztárja a hollywoodi Hírességek sétányán a Star Wars-nap alkalmából. A csillagot lánya, Billie Lourd vette át, akinek ruhájára édesanyja képmását nyomtatták. A csillagra pedig anyja által kedvelt csillámport szórt.

Az eseményen jelen volt Fisher egykori filmbeli partnere, Mark Hamill is. „Meghatározó szerepet játszott személyes és szakmai életemben, ami nélkül mindkettő jóval üresebb volna. Makrancos lett volna? Nagy elvárásai lettek volna? Kétségtelen! De minden fakóbb és érdektelenebb lett volna, ha nem az a barát lett volna, aki volt” – idézte fel emlékeit Hamill. A ceremónián sokan a népszerű űropera jelmezeibe öltözködtek, sőt a két droid, C–3P0 és R2–D2 is jelen volt.

A 2016 decemberében, 60 évesen elhunyt Fisher Leia hercegnőt, Luke Skywalker (Hamill) jedi lovag testvérét és Han Solo (Harrison Ford) szerelmét alakította a Csillagok háborújában. Hamill és Ford már rendelkeznek saját csillaggal a sétányon. A három filmsztár csillaga egyébként annak a helynek a közelében található, ahol a Csillagok Háborúját első alkalommal bemutatták 1977-ben.

A stressz növelheti a biológiai életkort, de az visszafordítható

Fotó: Shutterstock.com

A biológiai életkor megnőhet olyan stresszhatások közben, mint a terhesség, a Covid vagy a baleseti műtéti kezelések – derül ki abból a nemzetközi tanulmányból, amelynek egyik szerzője Kerepesi Csaba, a SZTAKI Informatikai Kutatólaboratóriumának tudományos munkatársa. 

A stressz különböző formáira adott válaszként ugyanis hirtelen megnő az emberek biológiai életkora. Ez az öregedés viszont a stresszből való felépülés után visszafordul. A tanulmány eredményei alapján a biológiai öregedés nem egyirányú, fluktuációk (hullámzás) is megfigyelhetők benne, új eredmény, hogy a biológiai öregedés gyakorlatilag visszafordítható – állapították meg a kutatók.

A tudósok korábban úgy gondolták, hogy az élő szervezetek biológiai életkora folyamatosan nő, ugyanakkor mára egyértelművé vált, hogy a biológiai életkor nincs elválaszthatatlanul összekapcsolva a kronológiai életkorral (azaz a születésünk óta eltelt idővel). 

A tanulmány, amely a Cell Metabolism című tudományos folyóiratban jelent meg, eddig nem ismert dinamizmusokat tárt fel az öregedés ütemében, új irányokat nyitva az öregedés és megfiatalodás kutatásában.

Gyönyörű helyszínen kanyarog az Év magyar kerékpárútja

Fotó: Forrás: MLR Studio3

Idén negyedik alkalommal hirdették meg az Év Kerékpárútja pályázatot, amelyet ezúttal a Békéscsabáról induló Wenckheim kerékpárút nyert meg. 

A kastélyokat, kastélyromokat, tavakat és parkokat is érintő Wenckheim kerékpárút tavaly készült el. A 32 km-es túra során láthatjuk a gerlai, a pósteleki és szabadkígyósi Wenckheim-kastélyokat, a Jaminai bányatavaknál pedig madárles várja a természetszerető bringásokat.

2020-ban a Tatabánya és Tata közötti útszakasz lett a nyertes, 2021-ben a Poroszló és Tiszafüred közötti kerékpáros hidakon vezető vonal volt a közönség kedvence, tavaly pedig a Deseda-tavat megkerülő kerékpárút kapta a legtöbb szavazatot.

Lezárják a világ legtöbbet fotózott strandját

Fotó: Shutterstock.com

Idén nyáron Zákinthosz gyönyörű szigetén a turisták nem látogathatják meg a Hajóroncs-öbölként és Csempész-öbölként is ismert, rendkívül népszerű Navagiót.

A helyi hatóságok ugyanis úgy döntöttek, hogy legalább egy szezonra lezárják azt. A döntést a földrengéskárok megelőzésével foglalkozó szervezet hozta meg biztonsági okokból: túl magas a parton történő földcsuszamlások kockázata, a közelmúltban kisebb rengések is történtek a Jón-tenger partján.

Az október 31-ig érvényes rendelkezés szerint tilos csónakkal vagy más úszó járművel megközelíteni a partot, és a fürdőzés sem megengedett itt. Kizárólag vészhelyzet és mentés esetén szabad megközelíteni a Navagio-öblöt.

Mona Lisa újabb titkára derült fény

Fotó: Wikipédia

Leonardo da Vinci Mona Lisájának újabb titkát fejtették meg szakemberek. Kiderült, hogy a kép hátterében látható tájon a toscanai Laterina település melletti Romito-híd látható. Silvano Vinceti történész szerint erről az etruszk-római hídról van szó. „Ma már csak egy ív maradt belőle, de 1501 és 1503 között nagyon forgalmas volt a híd, amit a firenzei állami levéltárban talált egyik dokumentum is igazol” – nyilatkozta Vinceti. 

Az elmélet alátámasztására drónnal készítettek felvételeket, és virtuálisan újraalkották a hidat. A szakértők történelmi dokumentumokat is bemutattak, amelyek azt hivatottak igazolni, hogy Leonardo da Vinci akkortájt gyakran megfordult Laterina térségében. Az eredeti Mona Lisa, amelyen 1503-ban kezdett dolgozni az itáliai polihisztor, több mint 200 éve a párizsi Louvre-ban látható. 

A festményről úgy tartják, hogy Lisa Gherardinit, Francesco del Giocondo firenzei selyemkereskedő feleségét ábrázolja.

Mutasd a szemed, megmondom, ki vagy!

Fotó: Shutterstock.com

Elsőre furcsán hangzik, de kutatások alátámosztották azt a megállapítást, hogy öröklött szemszínünk bizony sok mindent árul el rólunk.

A legelterjedtebb barna szempárral a Föld lakosságának 79%-a rendelkezik: a barna szemet szokás a megbízhatósággal és az intelligenciával összekapcsolni. A barna szemű emberek általában jóval magabiztosabbak, határozottabbak a világos szemű társaikhoz képest. A mély sötétbarna szem gyakran feketének látszik: a ’fekete’ szeműek született vezetők, akikre oda kell figyelni. A mogyoróbarna szeműek spontánok, kitartóak és ritkán hátrálnak meg a kihívásoktól. 

A zöld a világ legritkább szemszíne, az emberek mindössze 2%-a rendelkezik vele. Ősidők óta mágikus erőt, varázslatos képességet tulajdonítanak neki. Éppen ezért a zöld szemű embereket vonzónak és szexisnek tartják. Titokzatosak, nehezen kiismerhetőek, ugyanakkor a munkában kitartóak, imádják a szabadságot.

Végül a kékszeműekről: a Föld lakosságának csupán 8-10%-a olyan szerencsés, hogy azúrkék szemmel tekinthet a világra. A kékszeműek általában vonzóak, nyitottak, barátságosak és őszinték. Munkahelyükön mindig lehet rájuk számítani, magas érzelmi intelligenciával rendelkeznek, jól bírják a fájdalmat, ugyanakkor önértékelésük nagyon alacsony.

Címkék: russel crowe, carrie fischer, iii.károly király, koronázási ceremónia, leia hercegnő, a stressz hatása, az év kerékpárútja 2023, navagio-öböl, mona lisa újabb titka, a szem színe és a személyiség

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!