A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Harcsa Veronika lett a Szakcsi Rádió csatornahangja - Az anyaság mellett egy másik új feladatra is készül az énekes

Új online jazz zenei rádióval bővíti kínálatát a közmédia. A csatorna a magyar jazz egyik legnagyobb alakja, Szakcsi Lakatos Béla, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és zeneszerző, Petőfi Zenei Díj életműdíjas, érdemes művész munkássága előtt tisztelegve a Szakcsi Rádió nevet viseli. A próbaadás március 15-től elérhető a szakcsiradio.hu weboldalon. A csatorna hangja a kétszeres Fonogram-díjas énekes, dalszerző, Harcsa Veronika. Az előadóművészt új feladatáról, a magyar jazz-zene helyzetéről, és várandósságáról kérdeztük.

Fotó: MTVA/Csöndör Kinga

Mi a kulturális jelentősége a Szakcsi Rádiónak, ahol középpontba kerülhet a magyar jazz-zene?

Eddig nem volt olyan rádió Magyarországon, amely kifejezetten a mainstream jazzt helyezte volna középpontba. Hiába gondolnánk, hogy ma már az interneten bármilyen zenét el lehet érni, egy ilyen rádió összeköti a hazai jazz kedvelőit, és hangsúlyozza a jazz kulturális értékét.

Kifejezetten sok magyar előadót lehet majd az adásban hallgatni, nemcsak napjainkból, hanem az elmúlt évtizedekből is. Nem is gondolnánk, milyen koncertkincseket őriz a Magyar Rádió Archívuma, és a legfrissebb felvételek mellett most ezekből is hallhatunk majd. A hazai jazz-zenészek számára is fontos esemény a rádió indulása, hiszen ez nemcsak új platformot biztosít, ahol a zenénk bemutatkozhat, de egyben megerősítő gesztus is, hogy a műfaj, ami mellett elköteleződtünk, fontos szerepet tölt be a hazai kulturális életben.

Hogyan fogadtad, hogy téged választottak a Szakcsi Rádió csatornahangjának? Milyen feladatokkal jár együtt ez a munka?

Örültem, hogy indul hazai jazzrádió, és jó érzés volt, hogy a hangomat adhatom hozzá, mert fontosnak tartom az ügyet. Bemondom a műsorok címeit, és az esti jazzkoncertek előadóit, valamint, hogy mikor és hol készült a felvétel.

Izgultam, hogyan szól majd a beszédhangom, hiszen bár a hangommal dolgozom, nem vagyok sem bemondó, sem színész. Az első felvételekkor annyira igyekeztem jól artikulálni, hogy szabályos izomlázam lett az arcizmaimban. Szerencsére a rádió stábja mindenben segít, és idővel biztosan én is egyre jobban ráérzek majd a feladatra.

Segíthet a jazz-zene megértésében és befogadásában a rádiókommunikáció?

Mindenképpen. Remélem, hogy a későbbiekben a lemezanyagokon és koncertfelvételeken túl beszélgetős és ismeretterjesztő műsorok is beleférnek majd a rádió profiljába, hiszen mindannyian azt szeretnénk, hogy a jazz szabadsága és szenvedélye közel kerüljön az emberekhez, és ne egy nehezen érthető műfajként legyen számontartva.

Hamarosan a zene mellett egy új, életre szóló hivatás kezdődik számodra: életet adsz első gyermekednek. Mi a terved, hogyan hangolod majd össze a karriered és az anyaságot?

A zenészszakma, bármilyen nehéz is, hordoz egyfajta rugalmasságot, ami most kifejezetten jól jön. Lehetőségem nyílt arra, hogy ne egyik napról a másikra mondjam le a fellépéseimet, hanem a várandósságom előrehaladtával egyre kevesebbet vállaljak, és fokozatosan engedjem el a munkát. Igyekezni fogok, hogy ezt visszafelé is megvalósítsam majd, vagyis fokozatosan engedjem vissza a felkéréseket, hogy elegendő időt tudjak a családommal tölteni.

A tervek szerint a rádió csatornahangja maradok, hiszen a szerkesztőkkel együttműködve előre tudok dolgozni, és otthonról is el tudom majd készíteni az aktuális csatornahang-felvételeket, amikor a kisbabám éppen megengedi.

Milyen koncertek várnak még rád idén?

Egy nagy bemutatóm van még hátra március 20-án, a Zeneakadémia Solti-termében. Az InterAction című koncert koncepciója, hogy igyekszem a közönségnek egyszerű zenei eszközöket kínálni, amikkel részt vehetnek a dalokban.

Az ötlet onnan jött, hogy végzős hallgató vagyok a Pécsi Tudományegyetem zeneterápia-képzésén, és a tanulmányaim során szembesültem vele, milyen sok pozitívummal járna, ha az én műfajomban is tere lenne a hallgatóknak időnként bekapcsolódni a zenélésbe. Az emberi hang hatalmas erőforrás. Arra teszek kísérletet, hogy a közönségemnek megmutassam, a hangunkhoz való kapcsolódás mindenki számára elérhető.

A Szakcsi Rádió április 30-án, a Nemzetközi Jazznapon kezdi hivatalosan a mûsorát.

Címkék: harcsa veronika, szakcsi rádió, új online jazz rádió

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!