A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Vitamint a bőrnek, hajnak, körömnek!

Hosszú a tél, és ki tudja, meddig tart még. A hajunk, a bőrünk, a körmünk megsínyli a hideg és meleg váltakozását, a fűtött szobák párátlanságát, a napfény hiányát. Szervezetünkből a tápanyagban kevésbé dús étkezések miatt kifogynak a vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok. Ezek a hiányok az egész testünk felületén, sőt, a szervezetünkben is megmutatkozhatnak.

Fotó: Shutterstock.com

A vitaminhiány jeleit csak kevesen ismerik fel a bőrükön, hajukon, körmükön. Pedig ha nem kapunk észbe, komolyabb károsodást is elszenvedhet a szervezetünk. Fontos odafigyelni például a bőr szárazságára, a viszketésére, vagy a körmökön megjelenő fehér foltokra, pöttyökre. A hajhullást sem okvetlenül a sapka okozza, sokkal inkább a megfelelő vitaminok, nyomelemek hiánya.  

C-vitamint a bőrnek!

Ha apró foltok, bevérzések jelennek meg a bőrünkön, nagyon valószínű, hogy nem eszünk elég C-vitamint. Annak hiányában ugyanis sérülékennyé válnak az érfalak. A nem elegendő folyadék és az A- és D-vitamin hiánya is okozhatja a bőr kiszáradását.

Nemcsak a fűtéstől, de a túl gyakori kézmosástól, kozmetikai szerektől, a túl kemény víztől is válhat érdessé, viszketőssé a testünk. Van rá mód, hogy gyorsan helyrehozzuk a hibákat, de nem elég csak egyszer-egyszer foglalkozni a problémával, egész télen rendszeresen ápolnunk kell magunkat.

Fotó: Shutterstock.com

TIPP: Citromos csoda

Az arcbőrt megtisztítja, táplálja, hidratálja, ha langyos vizes mosdatás után alaposan átdörzsöljük egy fél citrommal. A nyakunkat, dekoltázsunkat se kíméljük, de bármelyik testrészünkkel megtehetjük, ha száraznak, érdesnek érezzük.

Rajta is hagyhatjuk egy-két percig, amíg nem csíp túlzottan, aztán alaposan öblítsük le megint langyos vízzel. A citrom feltölti a bőrt C-vitaminnal, miközben eltünteti az elhalt hámréteget.

Ezután jön a varázslat: vastagon be kell krémezni a felületeket magas zsírtartalmú tejföllel és tíz-tizenöt percig rajta hagyni, hogy hidratálja és tápanyaggal töltse fel a bőrt. Ezután le lehet törölni papírtörlővel, és alaposan megmosakodni, mert különben kellemetlen szagunk lesz. A langyos víz után jöhet egy adag hidratálókrém.

Naponta kötelező a tél alatt:

  • 1000 mg C-vitamin bevitele
  • 2-3 liter ásványvíz (magas ásványianyag-tartalmú) fogyasztása

Kálciumot a körmöknek!

A körmön megjelenő fehér foltoknak, pöttyöknek, redőknek számtalan oka lehet, és ez nagyon gyakori jelenség. Ritka esetben súlyosabb betegségek meglétét jelezhetik, de általában csak a körömágy sérüléséről, vagy A-vitamin-hiányról, kálcium-, cink- és vashiányról van szó.

A hideg időszak a kezeket is rendkívül megviseli, ezért rendszeresen használjunk kézkrémet. Főzéskor például a maradék vajat is elkenhetjük a kézfejünkön, az alkarunkon, sőt, a könyökünkön, mert magas zsírtartalma miatt csodákat tesz.

Fotó: Shutterstock.com

TIPP: Puhító olíva

A szép kezekért, körmökért a következő rendszeres házi ápolás javasolt. Mielőtt este megfürdünk, toljuk vissza a körömágyat, majd körömkefével alaposan dörzsöljük át a körmöket és a körömágyat, sőt, akár a kézfejet is.

Ha picit beszakadozik a bőr, azt le kell vágni bőrnyíró ollóval. Ezután olívaolajat kell belemasszírozni a körmökbe, a körömágyba és a kézfej bőrébe, majd cérnakesztyűt ráhúzva így hagyni egész éjszakán át. Reggelre a miénk lesz a legbársonyosabb kéz és a legfényesebb köröm.

A lábakat sem szabad kímélni. Át kell ráspolyozni a sarok és talp durvább területeit, azután mandulaolajos vízben kell áztatni a lábat negyedórán át. A lábfürdő végén habkővel alaposan át kell dörzsölni a problémás területeket, aztán jöhet egy jó kis zsíros krém és egy pamutzokni. Egész éjszaka kényeztetve lesz a lábunk.

A-vitamint a hajnak!

Fotó: Shutterstock.com

Tél végére legtöbbünk haja egyszerűen kezelhetetlen lesz. A szálak elvékonyodnak, töredeznek, ráadásul a száraz levegő és a műszálas ruhák hatására elektromossá válnak, és szállnak mindenfelé, rátapadnak a fejünkre, és nem lehet rendszabályozni őket.

A fodrászok erre az esetre azt javasolják, hogy hajmosás után a törülközővel áttörölt hajat fújjuk le teljes hosszában hajlakkal, ezután alaposan fésüljük ki, és így szárítsuk meg.

A fénytelenné vált, töredező haj állapotáról egyébként a fehérjében szegény táplálkozás, a vas-, cink- és szelénhiány, valamint az A-vitamin hiánya tehet. Szintén az A-vitamin hiánya okozhatja, ha viszket a fejbőrünk. A B8-vitamin hiánya pedig a korpásodás okozója, sőt sebek is megjelenhetnek a fejbőrünkön.

TIPP: Olíva és citrom a ragyogó hajért

Ha beszereztük a hajunk ápolásához szükséges nyomelemeket és vitaminokat, már csak a fakóságot kell gyorsan eltüntetnünk. Minden héten egyszer érdemes feltennünk a következő pakolást:

Keverjünk alaposan össze egy deci olívaolajat egy egész citrom levével, majd vigyük fel a hajunkra. Kössük be a fejünket fóliával vagy egy nejlonzacskóval, és hagyjuk hatni a pakolást egy órán át. Ezután alaposan mossuk meg, tegyünk rá hajbalzsamot, és szárítsuk a szokásos módon.

Címkék: oliva, bőrápolás, hajápolás, c-vitamin, körömápolás, vitaminhiány jelei, a-vitamin

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!