A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Vesztésre álló antibiotikumok

Elképzelhető, hogy tíz év múlva egy szimpla vérmérgezésbe is belehalhatunk. Lehet, ugyanis, hogy addigra nem lesz hatásos antibiotikumunk. Világszerte nő a baktériumok antibiotikumokkal szembeni ellenállása. S ez egyre súlyosabb közegészségügyi problémát jelent.

Fotó: Shutterstock.com

Magyarországon több mint 54 tonnányit szedtünk be ebből az egykor csodaszernek tartott gyógyszerből, s ennek egyenes következménye, hogy a mikroorganizmusok már nem reagálnak a hatóanyagokra.

Szuperbacik

Az antibiotikumok a világon leggyakrabban felírt gyógyszerek. Nélkülözhetetlenek a bakteriális fertőzések leküzdésében, szedésük azonban körültekintést igényel. Bizonyos szabályok megszegése esetén nemhogy pozitív hatásukat nem képesek kifejteni, de károkat is okozhatnak a szervezetben.

Nemcsak a túlzott antibiotikum-használat, de a fertőtlenítőszerek, antiszeptikumok és tartósítószerek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a mikrobák egyre ellenállóbbakká válnak. A legnagyobb veszélyt a multirezisztens baktériumok jelentik, melyek már csupán néhány antibiotikumra érzékenyek.

A manapság sokat hallott kórházi fertőzések hátterében is gyakran ezek a szuperbacik állnak. A legyengült immunrendszerű – leggyakrabban intenzív osztályokon kezelt, műtéti beavatkozásokon átesett – betegekben könnyebben okoz végzetes megbetegedést egy ilyen multirezisztens kórokozó.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2018. évfolyama 10. számának 38. oldalán!)

Címkék: antibiotikum, szuperbaktérium, rezisztencia, kórházi fertőzések

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!