A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Védőoltás pro és kontra

A koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban ismét felerősödtek az oltásellenes hangok. Az ellenzők legfőbb érve a még el sem készült vakcinával szemben az, hogy ilyen rövid idő alatt nem lehet megfelelő számú ellenőrző vizsgálatot elvégezni. Ezért lehet, hogy egy ilyen oltóanyag többet árt majd, mint amennyit használ.

Fotó: Shutterstock.com

Az oltásellenesség időről időre fellángol, elsősorban a kötelező védőoltások ellen. Az oltásellenes mozgalmak követői kételkednek abban, hogy a védőoltások szükségesek az egészség megőrzéséhez, sőt azt gyanítják, hogy kifejezetten ártalmasak, s ennek alátámasztására gyakran hivatkoznak arra a néhány esetre, amikor valóban az oltóanyag idézett elő betegséget

A védőoltások hatásmechanizmusa

Az idősebb generációhoz tartozó infektológus gyermekgyógyászok az oltásellenesség miatt a hajukat tépik. Ők még nagyon sok csecsemőt láttak meghalni korábban a kanyaró, a mumpsz és a hib szövődményei miatt. Szamárköhögéses kisgyerekek életéért küzdöttek heteken át hiába. Az ellenzők azonban ezeket a szörnyűségeket nem látták. Ők azt használják fel oltásellenes kampányaikban, hogy a vakcinák rendszerint a betegség legyengített vírusát tartalmazzák, ezért kialakulhat beadása után a betegség enyhe formája. Ez igaz, de az így kialakult betegségnek nincsenek szövődményei, és nem is fertőznek.

A védőoltások hatása valóban az immunizáción alapul. Immunizáció kétféle módon történhet: az egyszeri fertőződést követően huzamos ideig, esetleg egy életen át tartó védettség alakul ki, vagy az immunrendszer egy gyengébb változat leküzdése után már képes ellenállni a valódi betegségnek. Az orvostudomány általában az utóbbi jelenséget aknázza ki a védőoltásokkal: legyengített kórokozók beadásával ellenanyag termelésére kényszerítik a szervezetet a ’vad’ mikroorganizmusok ellehetetlenítésére.

(A teljes cikket elolvashatja a Ridikül Magazin 2020. évfolyama 9. számának 38. oldalán!)

Címkék: robert koch, védőoltások, kötelező oltások magyarországon, ajánlott oltások külföldi út előtt, louis pasteur

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!