A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Uborka a salátán és a kovászon túl

Az uborka valahogy csak a savanyúság szerepét kapta nálunk, pedig számos módon elkészíthetjük, és még csak az ecetesflakont sem kell mindehhez elővennünk. Persze nem vetünk meg mi sem egy jóféle fokhagymás-tejfölös uborkasalátát a rántott hús mellett, de azért arra biztatunk mindenkit, hogy érdemes más ételekben is főszerepet adni az uborkának. Ebből mutatunk egy csokorravalót.

Fotó: Shutterstock.com

Többféle uborkából választhatunk. Létezik kígyóuborka, salátauborka vagy kovászolni való uborka. Mindegyik alkalmas salátának, vagy a legtöbb ételfélének, amelyet ajánlunk. Annyi a különbség köztük, hogy a kígyóuborkát és a salátauborkát többnyire meghámozva és kimagozva érdemes használni. A héjuk ugyanis kemény. Ezzel ellentétben a zsenge kovászolni való uborkát egy alapos mosás után ’szőröstül-bőröstül’ felhasználhatjuk.

Belülről is hidratál

Az uborkáról azt is tudjuk, hogy remekül hidratálja az arcbőrt, ha szeletekben rápakoljuk. Ám ugyanez igaz akkor is, ha megesszük. Ráadásul rengeteg értékes ásványi anyaggal is gazdagítja a szervezetünket. Éppen ezért érdemes inkább nyersen fogyasztani. Ilyen recepteket is ajánlunk, amelyben főzés nélkül készíthetünk belőlük különböző finom ételeket. Főzve már elveszíti a friss ízét, állagát és ropogósságát.

Olyannyira sokoldalúan felhasználható az uborka, hogy lehet belőle akár reggeli, ebéd, vacsora, vagy akár többféle ital is. Mindez egyszerűen és gyorsan, végül is ki akarna a konyhában aszalódni a nyári melegben, amikor ennél sokkal jobb programja is lehet.

Töltött uborka egyszerűen

Fotó: Shutterstock.com

Kiváló fogás ebédre, de akár vacsorára is. Az a nagy előnye, hogy nem terheli meg a gyomrunkat, így nemcsak nyugodtan tudunk majd aludni, de a vonalainkat sem veszélyezteti.

Hozzávalók: 3-4 nagyobb kígyóuborka vagy salátauborka, 1 doboz krémsajt, 1 csokor snidling, 1 kápia paprika, 1 csomag madársaláta, 1 gerezd fokhagyma, só, bors ízlés szerint

Elkészítése: Hámozzuk meg az uborkákat. Vágjuk ketté, és vájjuk ki magvas belsejüket. Keverjük össze a krémsajtot az összezúzott fokhagymával, sóval és borssal. Keverjük bele a felaprított snidlinget is. Töltsük meg a keverékkel az uborkákat. Tálaljuk azonnal madársalátaágyon.

A tölteléket tovább gazdagíthatod sonkadarabokkal, olívabogyó-szeletekkel vagy tonhallal, füstölt lazacszeletekkel, koktélrákkal is. De az uborkahajókat megtöltheted akár körözöttel is.

Uborkatekercs

Fotó: Shutterstock.com

Kiváló szendvics reggelire vagy vacsorára, de akár egy kirándulásra is magunkkal vihetjük egy jól záródó dobozban.

Hozzávalók: 1-2 kígyóuborka, 20 dkg füstölt sonka szeletelve, 25 dkg szeletelt ementáli sajt, 1 doboz natúr krémsajt, fél csokor kapor, 1 gerezd fokhagyma (ki is hagyható), só, bors ízlés szerint

Elkészítése: Az uborkákat vékony szeletekre vágjuk. Összekeverjük a krémsajtot a fűszerekkel, zúzott fokhagymával és az apróra vágott kaporral. A fűszeres krémsajtból vékonyan rákenünk az uborkaszeletekre. Ráhelyezzük a sonkaszeletet, majd a sajtszeletet, és összetekerjük. Fogpiszkálóval vagy hústűvel összetűzzük, hogy ne essen szét.

Hideg uborkaleves

Fotó: Shutterstock.com

Nem is hinnénk, de bizony meglehetősen laktató ez a hideg leves. Nagyon praktikus, mert akár magunkkal is vihetjük a munkahelyre, vagy egy hűthető palackban akár kirándulni is.

Hozzávalók: 2 kígyóuborka vagy 4-5 zsenge kovászolni való uborka, esetleg két nagyobb salátauborka, 500 g (két kisebb doboz) görög joghurt, 1 gerezd fokhagyma, fél csokor kapor, 5-6 levél menta, 1 kis doboz (175 g) 20 százalékos tejföl, só, bors ízlés szerint

Elkészítése: Az uborkákat hámozzuk meg. A zsenge kovászolni való uborkákat elég csak megmosni. Vágjuk ketté, és szedjük ki a magokat a belsejéből. A kovászolni való zsenge uborkát nem szükséges kimagozni. Kockázzuk fel az uborkákat, és tegyük turmixgépbe. Dobjuk hozzá a többi hozzávalót, és alaposan turmixoljuk össze, hogy krémes állaga legyen. Tálalás előtt legalább egy órára tegyük hűtőbe.

Uborkás zöld turmix

Fotó: Shutterstock.com

Egy ilyen turmix reggelire biztosítja azt, hogy jól induljon a napunk. Mivel pillanatok alatt elkészíthető, így a reggeli rohanásban sem okoz fennakadást.

Hozzávalók: 1 kígyóuborka, 2 kivi, 4-5 nagyobb levél bazsalikom, 1 alma, 1 dl víz

Elkészítése: A meghámozott és kimagozott uborkát kockázzuk fel. Hámozzuk meg a kivit és az almát is. Az uborkát, a gyümölcsöket és a bazsalikomot dobjuk turmixgépbe. Adjuk hozzá a vizet is, és turmixoljuk simára. Kiváló napindító nyári reggeli ital lesz belőle.

Uborkás limonádé

Fotó: Shutterstock.com

A belső hidratálás egyik magasiskolája ez a recept. Minden benne van, ami ahhoz kell, hogy pótoljuk a nyári forróságban elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat.

Hozzávalók: 2 citrom, 1 kígyóuborka, ízlés szerint cukor vagy édesítő, 4-5 mentalevél, 1 liter víz, 1 mokkáskanál gyömbérpor

Elkészítése: Az uborkát meghámozva turmixoljuk össze, majd egy gézlap vagy tiszta konyharuha segítségével szűrjük le a levét. Facsarjuk ki a citromok levét. Egy nagyobb kancsóba öntsük bele az uborka és a citrom levét. Keverjük bele a gyömbérport. Öntsük hozzá a vizet, és ízesítsük cukorral vagy édesítővel. Végül dobjunk az uborkás limonádéba mentaleveleket. 

Címkék: hideg uborkaleves, töltött uborka, uborkás limonádé, az uborka nem csak savanyúság, uborkás zöld turmix, uborkatekercs

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!