Uborka a salátán és a kovászon túl
Az uborka valahogy csak a savanyúság szerepét kapta nálunk, pedig számos módon elkészíthetjük, és még csak az ecetesflakont sem kell mindehhez elővennünk. Persze nem vetünk meg mi sem egy jóféle fokhagymás-tejfölös uborkasalátát a rántott hús mellett, de azért arra biztatunk mindenkit, hogy érdemes más ételekben is főszerepet adni az uborkának. Ebből mutatunk egy csokorravalót.
Többféle uborkából választhatunk. Létezik kígyóuborka, salátauborka vagy kovászolni való uborka. Mindegyik alkalmas salátának, vagy a legtöbb ételfélének, amelyet ajánlunk. Annyi a különbség köztük, hogy a kígyóuborkát és a salátauborkát többnyire meghámozva és kimagozva érdemes használni. A héjuk ugyanis kemény. Ezzel ellentétben a zsenge kovászolni való uborkát egy alapos mosás után ’szőröstül-bőröstül’ felhasználhatjuk.
Belülről is hidratál
Az uborkáról azt is tudjuk, hogy remekül hidratálja az arcbőrt, ha szeletekben rápakoljuk. Ám ugyanez igaz akkor is, ha megesszük. Ráadásul rengeteg értékes ásványi anyaggal is gazdagítja a szervezetünket. Éppen ezért érdemes inkább nyersen fogyasztani. Ilyen recepteket is ajánlunk, amelyben főzés nélkül készíthetünk belőlük különböző finom ételeket. Főzve már elveszíti a friss ízét, állagát és ropogósságát.
Olyannyira sokoldalúan felhasználható az uborka, hogy lehet belőle akár reggeli, ebéd, vacsora, vagy akár többféle ital is. Mindez egyszerűen és gyorsan, végül is ki akarna a konyhában aszalódni a nyári melegben, amikor ennél sokkal jobb programja is lehet.
Töltött uborka egyszerűen
Kiváló fogás ebédre, de akár vacsorára is. Az a nagy előnye, hogy nem terheli meg a gyomrunkat, így nemcsak nyugodtan tudunk majd aludni, de a vonalainkat sem veszélyezteti.
Hozzávalók: 3-4 nagyobb kígyóuborka vagy salátauborka, 1 doboz krémsajt, 1 csokor snidling, 1 kápia paprika, 1 csomag madársaláta, 1 gerezd fokhagyma, só, bors ízlés szerint
Elkészítése: Hámozzuk meg az uborkákat. Vágjuk ketté, és vájjuk ki magvas belsejüket. Keverjük össze a krémsajtot az összezúzott fokhagymával, sóval és borssal. Keverjük bele a felaprított snidlinget is. Töltsük meg a keverékkel az uborkákat. Tálaljuk azonnal madársalátaágyon.
A tölteléket tovább gazdagíthatod sonkadarabokkal, olívabogyó-szeletekkel vagy tonhallal, füstölt lazacszeletekkel, koktélrákkal is. De az uborkahajókat megtöltheted akár körözöttel is.
Uborkatekercs
Kiváló szendvics reggelire vagy vacsorára, de akár egy kirándulásra is magunkkal vihetjük egy jól záródó dobozban.
Hozzávalók: 1-2 kígyóuborka, 20 dkg füstölt sonka szeletelve, 25 dkg szeletelt ementáli sajt, 1 doboz natúr krémsajt, fél csokor kapor, 1 gerezd fokhagyma (ki is hagyható), só, bors ízlés szerint
Elkészítése: Az uborkákat vékony szeletekre vágjuk. Összekeverjük a krémsajtot a fűszerekkel, zúzott fokhagymával és az apróra vágott kaporral. A fűszeres krémsajtból vékonyan rákenünk az uborkaszeletekre. Ráhelyezzük a sonkaszeletet, majd a sajtszeletet, és összetekerjük. Fogpiszkálóval vagy hústűvel összetűzzük, hogy ne essen szét.
Hideg uborkaleves
Nem is hinnénk, de bizony meglehetősen laktató ez a hideg leves. Nagyon praktikus, mert akár magunkkal is vihetjük a munkahelyre, vagy egy hűthető palackban akár kirándulni is.
Hozzávalók: 2 kígyóuborka vagy 4-5 zsenge kovászolni való uborka, esetleg két nagyobb salátauborka, 500 g (két kisebb doboz) görög joghurt, 1 gerezd fokhagyma, fél csokor kapor, 5-6 levél menta, 1 kis doboz (175 g) 20 százalékos tejföl, só, bors ízlés szerint
Elkészítése: Az uborkákat hámozzuk meg. A zsenge kovászolni való uborkákat elég csak megmosni. Vágjuk ketté, és szedjük ki a magokat a belsejéből. A kovászolni való zsenge uborkát nem szükséges kimagozni. Kockázzuk fel az uborkákat, és tegyük turmixgépbe. Dobjuk hozzá a többi hozzávalót, és alaposan turmixoljuk össze, hogy krémes állaga legyen. Tálalás előtt legalább egy órára tegyük hűtőbe.
Uborkás zöld turmix
Egy ilyen turmix reggelire biztosítja azt, hogy jól induljon a napunk. Mivel pillanatok alatt elkészíthető, így a reggeli rohanásban sem okoz fennakadást.
Hozzávalók: 1 kígyóuborka, 2 kivi, 4-5 nagyobb levél bazsalikom, 1 alma, 1 dl víz
Elkészítése: A meghámozott és kimagozott uborkát kockázzuk fel. Hámozzuk meg a kivit és az almát is. Az uborkát, a gyümölcsöket és a bazsalikomot dobjuk turmixgépbe. Adjuk hozzá a vizet is, és turmixoljuk simára. Kiváló napindító nyári reggeli ital lesz belőle.
Uborkás limonádé
A belső hidratálás egyik magasiskolája ez a recept. Minden benne van, ami ahhoz kell, hogy pótoljuk a nyári forróságban elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat.
Hozzávalók: 2 citrom, 1 kígyóuborka, ízlés szerint cukor vagy édesítő, 4-5 mentalevél, 1 liter víz, 1 mokkáskanál gyömbérpor
Elkészítése: Az uborkát meghámozva turmixoljuk össze, majd egy gézlap vagy tiszta konyharuha segítségével szűrjük le a levét. Facsarjuk ki a citromok levét. Egy nagyobb kancsóba öntsük bele az uborka és a citrom levét. Keverjük bele a gyömbérport. Öntsük hozzá a vizet, és ízesítsük cukorral vagy édesítővel. Végül dobjunk az uborkás limonádéba mentaleveleket.
Még nincs hozzászólás