A Ridikül Magazin megrendeléséhez kattintson erre a sávra!

Ridikül Magazin logo

Szédítő India

Azt mondják, India nagyobb, mint a világ. És valóban, aki odalátogat, megérti: nem csak kontinensnyi mérete miatt hatalmas, hanem végtelen sokfélesége miatt is. Innen erednek a legősibb bölcsességek, az ájurvédikus orvostudomány, az ősi spirituális tanok, a jóga. Szédítő a sokféle vallás kavalkádja, az utak mentén a számos kis szentély, a megszámlálhatatlan istenség, a mesés mítoszok. Lenyűgöző az egzotikus állatvilág, a buja növényzet, a gyönyörű, cirádás épületek, a luxus feltörő csillogása a legszívbemarkolóbb nyomor mellett.

Fotó: Shutterstock.com

Rishikesh Észak-India csodaszép kisvárosa, a jógik fellegvára. Aki komolyan szeretné megismerni a jóga eredeti ászanáit, elutazik oda, és keres egy hindu mestert, aki rávezeti a lényegre: a jóga nem más, mint egyszerűség. De nem csak a jóga szerelmesei élvezhetik az északi hindu városka szépségét.

A városon áttörő nagy folyó, a Gangesz látványa, a sok égbe magasodó templom, asram, a sokféle színű szári, a szivárvány minden színében pompázó pávák, az itt-ott felbukkanó elefántok, a lopkodós, szemtelen majmok, na és a békésen pihengető tehenek az úttest közepén, annyi élményt nyújtanak hirtelen, hogy beleszédülünk.

Átvágva Indián

Indiai utunk során Mumbaiba érkeztünk a repülővel, ahol azonnal ránk zuhant a tömény szmog és pára, na meg a hatalmas világváros szélein roskadozó hihetetlen, felfoghatatlan, szívbénító nyomor.

Papír- és bádogodúkban élő emberek, mezítlábas, koszos kis kölykök, szabadon bóklászó, csontsovány kutyák, narancsba öltözött szerzetesek, rongyos, beteg koldusok és millió jármű, a riksáktól a motorbiciklikig, az ócska teherautóktól a Mercedesekig.

Hamar elhagytuk a várost, és egy külön busszal elszáguldottunk Goára, az óceán partjára, ahol már várt a langymeleg tenger és a vízszintesen ringó Hold. Előző nap még a télies Budapest hidege és locspocsa búcsúztatott, és tessék, pár órányira meg itt a Paradicsom. Kis bungalókban laktunk, nem luxusszállodákban, és ma is azt mondom, ez így volt tökéletes.

Fotó: Shutterstock.com

Tányér helyett banánlevél

Az óceántól elbúcsúzva meg sem álltunk a Shiva szent hegyig, az Arunacsaláig, ott is eltöltöttünk néhány napot Tiruvannamalai városában, ahol hajnalonta egyszerre csendül fel a müezzin és a hindu szent énekek.

Shiva hatalmas templomában vallástól függetlenül áhítatba kerül az ember, és megérti, akár Shivának is nevezhetjük, Isten akkor is egyetlen, és Ő maga a létezés. A monumentális templom mellett bánatos elefánt oszt áldást ormányával azoknak, akik aprópénzt dobnak neki.

Általában nyugati turistáknak fenntartott éttermekben ettünk (félve a fertőzésektől), de egy nap elmerészkedtünk egy hinduk látogatta autentikus étterembe is.

Tányér, evőeszköz nem volt, helyette hatalmas banánlevelekre szedték ki a főtt rizst alumíniumvödörből, amire csípős, de mennyei szószokat csorgattak. Kézzel kellett enni, és bármennyiszer lehetett repetázni fillérekért.

Mögöttem a falon egy gyufásskatulyányi csótány ücsörgött, de senki nem törődött vele, hiszen a hinduk alapelve a nem ártás. Megdöbbenve láttam, hogy ideiglenes tányérjainkat, a csípős szószos banánleveleket végül kidobják a szent teheneknek, az ő legnagyobb örömükre.

Fotó: Shutterstock.com

Irány észak!

Mumbaiból Delhibe tartva ismét repülőre szálltunk, onnan különbuszt bérelve jutottunk el a végállomásunkig, Rishikeshig.

A HIMALÁJÁTÓL AZ ÓCEÁNIG
Rishikesh Észak-India területén, Uttarakhand államban fekvő város. Lakossága mintegy 110 ezer fő. Delhitől 225 km-re, Haridvártól 24 km-re, északkeletre található, a Himalája lábánál. A Himalájából eredő szent folyó, a Gangesz (eredeti nevén Ganga) szeli ketté. Miközben a Gangesz a Bengáli-öböl felé tart, sok más fontos folyóval találkozik. Körülbelül 450 km-rel a Bengáli-öböl előtt sok ágra szakad. Partjain számos szent hely van, például Gangotri, Haridvar, Kankhal, Prajág, Varanaszi, Májápura és Ganga Szagar, amelyeket zarándokok tömegei látogatnak minden évben.
Rishikesh a szent templomok (asramok) városa. Nagy többségében hinduk lakják, kasztok szerinti öltözékekben sétálnak az utcán, a homlokokon vörös és fehér csíkok jelzik, aznap is megkapták az áldást. 

Ezt az áldást egyébként boldog-boldogtalanra rákenik, ha egy templom közelébe megy.

Az utcácskák zsibonganak és végtelenül színesek, a hindu nőkön a szivárvány legtarkább árnyalataiban pompázó szárik lengenek, bokájukon, csuklójukon rézperecek csörögnek.

A gyerekek megrohannak cukorkáért, a mindenhonnan leselkedő majmok kikapják a kezedből az ennivalódat (jobb esetben), de a fényképezőgépet vagy pénztárcát is.

Sok európai költözik hosszabb időre Rishikeshbe, ahol egy asramban önkéntes munkát végezve némi adomány fejében (ez körülbelül annyi, amit itthon élelemre költene) beköltözhet, tanulhat jógázni, meditálni, és kap fekhelyet, ennivalót. Láthattuk ezt az Ízek, imák, szerelmek című filmben, ahol Julia Roberts éppen egy ilyen asramban időzött.

Az imádságok idején a templom hűs, tisztára mosott kőpadlóján ülnek a hinduk, külön csoportban a férfiak és a nők, és szent dalokat énekelnek. Középen egy Shiva-szobor áll, amit imádkozva körbe lehet (kell) járni, lehetőleg jó sokszor, amíg elő nem törnek a könnyek. És bizony előtörnek, akár csak turistáskodsz, akár komolyan gondolod.

Megmártózni és megtisztulni

Egy hindu számára a Gangesz szent. Minden hindu arra vágyik, hogy életében legalább egyszer megmártózhasson a vizében, és halálakor kaphasson egy cseppet belőle.

GANGA DÉVI
A Gangesz megszemélyesítője Ganga istennő, mert az ő leeresztett hosszú hajából lett a folyó. Az ábrázolásokon Ganga dévi világos bőrű, és fehér koronát visel, kezében vízililiomot és egy húros hangszert tart, és egy krokodil hátán állva utazik a vízen.
A spirituális úton járók és a kolduló szerzetesek kunyhóikat a Gangesz partjára építik, hogy ott a vezeklők életét éljék, és gyakorolják a meditációt.

Azt mondják, aki megfürdik a Gangeszban, az minden karmát lemos magáról, és elnyeri a felszabadulást.

Rishikeshnél még tiszta a víz, bár igen erős a sodrása, de a szélére be szabad sétálni. Rettegve a fertőzésektől én is bemerészkedtem a vízbe, de csak térdig, sőt, a máláimat (fagyöngy) is belemártottam a szent folyóba.

Amúgy zarándokok ezrei keresik fel minden évben Haridvárt és Rishikesht, hogy megfürödjenek. A vallásos hindu bárhol lép is a folyóba, legelőször megidézi Ganga istennőt, átérzi jelenlétét a vízben, s csak ezután merül el benne. Ezután hazavisz magával egy kicsit a vízből, és gondosan őrzi egy edényben, hogy újra meg újra felhasználhassa a megtisztuláshoz.

A túlsó part

Fotó: Shutterstock.com

Rishikeshban az egyik partról a másikra egy függőhídon lehet átkelni, de nem könnyű, ha egy szent tehén épp keresztben fekszik rajta. A tehenek végtelenül nyugodtak és lusták, és mindenhol jelen vannak, szarvaikon aranyló díszkupakok, éhező testükből kiállnak a csontok.

Ha a függőhídon épp előttünk sétál egy tehén, az egész építmény beleremeg, és igen gyorsan megtanulunk imádkozni. Indiában az egyik legolcsóbb élelem a banán, ráadásul „csomagolva” van, vagyis a héja megvédi a baktériumoktól. Ha megettük a banánt, a héját oda lehet adni a szent tehénnek.

Ha nem láttál még boldog tehenet, menj el Indiába, és adj egy tehénnek banánhéjat. És ha nem láttál még boldog koldust, vegyél egy kiló banánt (magyar pénzre számítva körülbelül 50 forintért), és add oda egy koldulónak. A néninek, akinek én odaadtam, könnybe lábadt a szeme a gyönyörűségtől.

Ha egy hindu üdvözöl, összeteszi a két kezét, mélyen a szemedbe néz, és azt mondja: Namasté. Namasté annyit tesz, a lelkem látja a lelked. Ennél szebb üdvözlést sehol a világon nem hallottam még. Szépséges India, Namasté, remélem, látlak még.

Ima a Föld üdvéért

Fotó: Shutterstock.com

A Parmath Niketan asram a legnagyobb kolostor Rishikeshben, több mint ezer szobával. A templom előtt minden este áldozatot mutatnak be Ganga istennőnek. Az istentiszteleten, vagyis pudzsán ghí-lámpákat (ghí: tisztított vaj), mécseseket és tűzáldozatokat gyújtanak. A hívők Ganga dévihez fohászkodnak a világ üdvösségéért, a Föld jobbá tételéért.

Mit mennyiért?

  • Repülőjegy: Ha időben lefoglaljuk kb. 250 ezer forintért tudunk oda-vissza repülni átszállással Mumbaiba vagy Delhibe.
  • A helyi tömegközlekedést csak első osztályon szabad igénybe venni.
  • A helyszínen sokféle módon utazhatunk. Lehet bérelni sofőrrel autót, autóbuszt, kisebb távokra pedig jól működnek a riksák, ahol kötelező alkudni. Egy 5 kilométeres út körülbelül 500 forintnyi rúpiába kerül.
  • A szállás ára attól függ, milyen luxust igénylünk. Egy teljesen tiszta zuhanyzós szoba légkondicionálóval Rishikeshben 2000 forint/éjszaka áron már megkapható.
  • Az éttermek (átlagos színvonalon) olcsók, kb. 1000 forintból többfogásos vacsorát kapunk és degeszre ehetjük magunkat. Rishikeshben, mivel hindu város, sehol nem kapsz húsételt, és alkoholt sem. De nem is hiányzik. A csípős lencsefőzelék (dahl) és a tandori edényben sütött kenyérlepény például megunhatatlan.

Címkék: kolostor, gangesz, rishikesh, hindu, ashram, szentély, mumbai, delhi, ganga

Még nincs hozzászólás

Szóljon hozzá!


Az ide beírt név jelenik majd meg a hozzászólásánál!

Az ide beírt emailcím nem fog megjelenni a hozzászólásban, kizárólag az esetleges válaszhoz tároljuk!

Figyelem! Az ide beírt szöveg minden látogatónk számára látható lesz!

A ridikulmagazin.hu site adminisztrációs és moderálási alapelveibol eredoen elofordulhat késés a beküldés és a megjelenés között!