Konfitált malaccsászár juhtúrós sztrapacskával
Hozzávalók: 1 kg malaccsászár, 70 dkg mangalicazsír, 1 fej fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, só, kakukkfű, 1 dl pecsenyelé
A sztrapacskához: 50 dkg burgonya, 20 dkg liszt, 1 db tojás, só. zsír
A juhtúrós rész: 2 evőkanál mangalicazsír, 20 dkg füstölt kolozsvári szalonna, 20 dkg juhtúró, 30 dkg tejföl
Elkészítés: A malaccsászárt 7 százalékos sóoldatba helyezzük egy órára, majd szárazra töröljük. Felolvasztott mangalicazsírban fokhagymával, vöröshagymával, kakukkfűvel együtt 95 Celsius-fokos sütőben 2,5 órát konfitáljuk.
Elkészítjük a sztrapacskánkat: lereszeljük a nyers burgonyát, levét kinyomkodjuk, hozzáadjuk a tojást, a sót, a lisztet, kevés vizet – valamennyivel keményebb tésztát készítünk, mint ha galuskát készítenénk.
Egy nagy fazékban vizet forralunk, majd nokedliszaggatóval a masszát beleszaggatva, pár percig főzzük. (Kóstoláskor azt érezzük, hogy a burgonyánk is megfőtt a sztrapacskában.) Ha megfőtt, leszűrjük, de nem mossuk át!
Serpenyőben kevés zsíron megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, majd ha megpirult, félretesszük.
A juhtúrót a tejföllel együtt kevés szalonnazsiradékkal fölmelegítjük, majd beleforgatjuk a sztrapacskánkat a juhtúrós-tejfölös-krémes masszába.
A konfitált császárunkat kétujjnyi darabokra fölszeleteljük, kevés szalonnazsírban körbepirítjuk. Tálaláskor kevés pecsenyelével meglocsoljuk, melléhelyezzük a juhtúrós sztrapacskát, pirított szalonnapörccel megszórjuk és tejföllel díszítjük.
Még nincs hozzászólás